Főoldal » 2019 » Szeptember » 3 » 2019. 09. 03. KÉPOSZLOPOK A BARANYAI-DOMBSÁGBAN 1. TÚRA
12:54 PM
2019. 09. 03. KÉPOSZLOPOK A BARANYAI-DOMBSÁGBAN 1. TÚRA

Endre nem fogy ki az ötletekből! Baranya megyében sok a képoszlop, amelyeket szorgosan felújít a Mecsek Egyesület, és a helyi önkormányzatok. Ezek a képoszlopok (40 db) megérdemlik, hogy felkeressük, megismerjük őket. Ezért indult az új túramozgalom. Teljesíteni csoportosan és egyénileg is lehet, amelyet fényképekkel kell igazolni. Ismét akadt két lelkes turista (M. Erzsi és B. Márta), akik „ráharaptak” erre az új lehetőségre. 40 helyszín, legtöbbről fogalmunk sincs hol található. Sebaj! Endre majd segít!

Szept. 2-án elindultunk a Liptódot is érintő mohácsi busszal. Babarc Községháza megállónál leszálltunk, a templomnál megtaláltuk a Szt. Donát képoszlopot. A Liptódról visszafelé jövő busszal mentünk Mohács Újváros megállóig. A sportpálya kerítése melletti ösvényen elindulva, a gyalogos vasúti átjáró után ráleltünk a Szt. Flórián képoszlopra.

Vissza a megállóhoz, a legközelebbi busszal be Mohácsra. Rengeteg időnk volt a Pécsvárad felé menő busz indulásáig. (Figyelem! A cukrászda hétfőn zárva!) A Mohács paprikamalom megállónál kell leszállni, tovább menni Pécsvárad irányába. Az első, jobbra induló aszfaltos út mellett hamarosan megtaláltuk, amit kerestünk: a Szőlőhegyi képoszlopot. Tovább az úton beértünk a Mohács szőlőhegyi óvodához. Megkerestük a Szt. Jakab kápolnát, és a szerb Vodica kápolnát is.

Busszal Mohács felé a Kórház megállónál átszálltunk a bólyi buszra. Rákóczi út, Széchenyi tér, Zrínyi M. út. Versendi vízfolyás, Tukár pincesor. Itt a kereszteződésnél balra pár méterre van a Mária képoszlop. Vissza a kereszteződéhez, tovább a Tukár pincesoron. A legtöbb pince szépen karbantartott, gondozott környezetű. A T-BOY diszkó mellett elhaladva hamarosan kiértünk a Nyárádi útra. A 8 km-t jelző táblánál balra befordulva kb. 50 m után találjuk a pincesori 3 fülkés képoszlopot.

Vissza a főútra beértünk Bóly, Rákóczi út kereszteződéshez. Egy szépen karbantartott régi malom épülete mellett van a Szt. Vendel kápolna. Bólyban az utolsó szendvics elfogyasztása után megérkezett a busz, irány Pécs.

Pécsről reggel 7.15-kor indultunk, és 15.52-re értünk vissza. A túra teljes hossza megközelítette a 40 km-t, ebből mindössze 9 km volt a gyaloglás. Utunk sikeres volt, mindent megtaláltunk.

Biros Márta


Szent Flórián szobra a forrás mellett Babarcon


Szent Flórián képoszlop Mohácson


Szőlőhegyi képoszlop Mohácson


Kőkereszt a Mohácsi Szőlő-hegy aljában


Rendezvénytér


Szent Jakab-kápolna a Mohácsi Szőlő-hegyen


A szerbek Vodica-kápolnája


Ez már Bóly, pincesor


Mária képoszlop Bólyban


Bóly, Alsó-Tukár pincesor


Pincék Bólyban


Az elhagyatott T-BOY diszkó. Belül két szintes, az emeleten is volt két táncterem (haus, olds, alul pedig a legnagyobb, a dance.)  Régen minden pénteken, sőt egy időben szombaton is volt itt buli. Több százan, a nagyobb eseményekkor volt, hogy ezren, vagy még annál is többen voltak itt, akkor kint tartották a bulit. Már évek óta zárva van, de minden évben egyszer kitakarítják és nosztalgiaképpen beüzemelik (belül egyébként minden úgy van hagyva, hogy üzemeltethető lenne). Idén egyszer áprilisban volt buli, külföldi sztárvendéggel. Azóta sajnos ismét felveri a gaz. Megszűnésének oka, a fiatalok számának drasztikus csökkenése. Valamikor a környék harminc falujából jártak ide, ma már a fiatalok többsége elköltözött, külföldön van, nem lehet hetente ekkorra vendégforgalmat generálni, így egy idő után az üzemeltetés veszteségessé vált.


Ez a 3 képes képoszlop Bólyon a kisebb pincesoron


Szent Vendel kápolna (Bóly nagy búcsúja október 20-a táján,
Vendel napkor, ehhez a kápolnához kötődik.)


A Malomból CBA üzlet lett. Szerencsére megtalálták az új funkciót
és nem lett az enyészeté, mint sok helyen a malmok.


Bóly mindig is kitűnt polgárias építészetével, pedig csak 1997-től város. Azelőtt falu volt, igaz mindig is a környék legmódosabb és legnagyobb települése volt, ahol rengeteg szakma fellelhető volt, és nagyon sok iparosmester dolgozott. Az itt élőket (jó részük német ajkú), mindig is a szorgalmasság és a precíz munkavégzés jellemezte. Az iparból, kereskedelemből, no meg a híres boraikból származott jövedelemből mindig nagy gondot tudtak fordítani a településük kinézetére. Ezért is található itt  a sok szép épület mellett, több szobor, és a gyönyörű parkok.


A bólyi kastély bejárata


Szentháromság szobor Bólyban

Megtekintések száma: 34 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Csak gratulálni tudok ehhez a jól megszervezett úthoz, a sok szép fotóhoz - igazán sok mindent láttatok. A T-BOY diszkóról még sosem hallottam - de bizony szomorú szívvel olvastam megszűnésének okát :-(

Név *:
Email *:
Kód *: