Főoldal » 2019 » Szeptember » 24 » 2019. 09. 25. BONTJÁK SZEDERKÉNY EGYETLEN COPF STÍLUSÚ HÁZÁT
11:57 PM
2019. 09. 25. BONTJÁK SZEDERKÉNY EGYETLEN COPF STÍLUSÚ HÁZÁT

Már nem először fordul elő, hogy műemlék jellegű épületet bontanak le Szederkényben. Bontják ugyanis Szederkény egyetlen copf stílusú lakóházát, mely minden bizonnyal néhány napon belül teljesen eltűnik a föld színéről, mintha sosem létezett volna. Nem először fordul elő ebben a faluban, de most utoljára, hiszen ez volt az utolsó jelentős értéket képviselő, még a 20. század elejéről megmaradt lakóház (a tájházon kívül).

Hasonló eset történt évekkel ezelőtt a Petőfi utcában is. A korábban műemlék jellegű épületre az 1990-es évek végén még az önkormányzat biztosított fedezetet a homlokzat renoválására. Később miután a benne lakó idős néni meghalt, a közeli cég terjeszkedése lévén belementek, hogy levetették a műemléki listáról, és megkezdődhetett a bontása. (Itt jegyzem meg, hogy mit jelent Magyarországon a műemléki védelem, ha az levehető, megszüntethető, vagy annak ellenére, hogy valami műemlék, még felújítás hiányában akár összedőlhet, lásd templomok, kastélyok. Magyarországon úgy tűnik, értelmét vesztette ez a fogalom.) Sőt lebontották mellőle azt az istállót is, amiben hatalmas és egyedi lovasfestmény volt a mennyezeten. Ehhez hasonló freskóról istállóban nincs tudomásunk messze környéken. Azt sem tudni, készült-e fénykép erről a festményről bontás előtt, de gyaníthatóan nem, mert senki sem tud róla. És megtörtént a bontás, ám nem építettek semmit a helyére, csupán a cég parkolóhelye bővült valamelyest.

És most 2019 szeptember 24-én, bontják az utolsó jelentős értéket képviselő házat is a Pécsi úton a központi buszmegállóval szemben, mely az önkormányzat tulajdonában volt. Korábban bérlakásként szolgált, néhány éve még laktak is benne. Igaz az épület már évtizedek óta le volt butítva, egykori ablakait nem odaillő nagy méretű ablakra cserélték, középen a butiknak ajtót nyitottak, de stukkói, díszei mind a mai napig megmaradtak, sőt volt egy különleges, és egyedi ikerváza is a homlokzati ívnél.

Ezt az épületet a Pécsi Tudományegyetem is fontosnak tartotta, hiszen prezentációkban, sőt, tankönyvekben is szerepelt fotóval, mint védendő érték. Más észrevette, itt helyben viszont nem volt fontos. Igaz, hogy az épület már régóta rossz állapotban volt, de nem annyira, hogy ne lehetett volna felújítani. Fontosabb lett viszont ennél, hogy parkolóhelyek létesüljenek itt is. Való igaz, gondot okoz a parkolás a buszmegálló környékén, de biztosan nem volt más megoldás? És valljuk be őszintén, ennek a háznak a helyén hány autó fér majd el? 5-6 db? Ezért megérte?


A régi ablakok feletti stukkók még láthatóak voltak.

Emlékezzünk az alábbi néhány képpel az épületre, mely többé nem lesz látható.


Módos gazda háza lehetett ez egykor.


Két ablak és utcafrontra nyíló ajtó volt itt egykor.

Az alábbiakban közreadom a 3 híres építész, Tóth Zoltán, Hübner Mátyás, Gömöry János által írt könyvet, melyben szerepel ez az épület, mint védendő érték.

Megtekintések száma: 1786 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi  
Mivel nem mindenki használ facebookot, bemásolom ide az ott érkezett hozzászólásokat.

Ágnes Mohr: Kicsit szomorú vagyok,képzeljétek,itt voltam tanuló,és albérletben is ,egy nagyon aranyos idős házaspárnál.Mert akkor nem 8 óra volt a munka idő,hanem ameddig vendégek voltak,pedig Borjád -Szederkény nem nagy távolság.1967-1970-ig,BIZONY.!!!!!!!!!!El is mentem a képet!!!!!Köszi ha elolvassátok.

Zsóka Zsigovics: Ez valamikor nem a tejcsarnok volt ? Ide adták le a tejet.

Mária Magdolna Beréti: Szomorú! Ma a buszból láttam, és elszomorodtam. Rendbe lehetett volna hozni, igazán szép volt.

Csilla Kovács: Hát kár érte.

Piroska Botkó: Minek kell azt lebontani?

Gizi Teglas: Piroska Botkó parkoló lesz a hirek szerint!,tudod kell a hely a focidrukkereknek,mert másért nem hiszem!
Ebben a faluban sokszor győzőtt már a személyes érdek!

Szandra Prímné Elmer: Pont a napokbsn neztem, hogy milyen gyonyoru ez abhaz. Lattam, hogy nincs rajta cserep... abba biztam, uj tetot kap.

Gyuláné Szabó: pár napja még én is ugyanezt hittem nagyon sajnálom.

Gyenisné Ovtus Kitti: Azt mondják nem éri meg felùjítani..

Jenő Meiszter: A Breier Guszti bácsi lakott benne régen. Fodrász üzlet is volt a házba. Ha jó emlékszem Prim Gézáné bérelte.

Szandra Prímné: Elmer Anci néni

Bíró Zsolt: Szomorú..

Juci Pálinkás: Miért engedi az önkormanyzat ez nem müemlék épület?

Gizi Teglas: Az önkormányzat bontattja!!!!
Kell a helye parkolónak!!
Kb 3 évet hagyták pusztulni ......most van indok....holott kb 30 m re van tőle parkoló..ami szinte kihasználatlan.
Úgy mondja a falu pletyka hogy a ficimeccsre jövő autóknak épül a parkoló

Gyenisné Ovtus Kitti: Gizi Teglas én is ezt hallottam, de majd biztos oda fognak parkolni, hogy sétálhassanak...

0 Spam
1 aranyosfodorka  
Szomorú. De sajnos nem egyedi. Ma jöttem hazafelé a Drávától, kis falvakon át. Hogy ott milyen lepusztultság, nyomor van, azt a magasságos Budapesten el se tudják képzelni - igaz, nem is érdekli őket, nem is fontos az már senkinek. Vesszen, ami régi, ami valaha érték volt, épülnek sportpályák és ez a fő. Vajon ki fog azokban focizni ? Nem ezeknek az elszegényedett, félig kihalt falvaknak a gyerekei.

Név *:
Email *:
Kód *: