Főoldal » 2019 » Szeptember » 26 » 2019. 09. 26. BÁTASZÉK - LAJVÉR - VÁRDOMBI-SZŐLŐK - MAUSZ-KÁPOLNA
11:25 AM
2019. 09. 26. BÁTASZÉK - LAJVÉR - VÁRDOMBI-SZŐLŐK - MAUSZ-KÁPOLNA


Köved, bejárati út

Autóval indultam Pécsről, és Bátaszék, vasútállomásnál tettem le az autót. Ekkor jutott eszembe, hogy a 2,5 km-es aszfaltos utat talán ki is válthatnám, ha jönne éppen helyijárat Lajvér felé, persze tudom, hogy ez nagyon ritkán jár, nem sok esély van, hogy épp jöjjön. Indultam is, hogy megnézzem a táblán a menetrendet, de valahogy elvonzott a vasútállomás szép épülete, és gondoltam előbb lefotózom azt. Körbejártam, majd 3 perc múlva visszatértem a megállóban, ekkor 10.28 volt. És mit látok, egyetlen járat van délelőtt, éppen 10.27-kor. Vártam, hátha nem ment még el. Egy néni ott ült a padon szemközt a megállóban, és mondta, pár perce látta, hogy elment a busz.

Na sebaj, akkor vágjunk neki gyalog. Nem is bántam, hogy így alakult, mert az aszfaltos út ellenére is akadt több érdekesség, amiről, most nem lenne fotóm, ha busszal megyek, és végülis 32 perc alatt el is értem a Lajvéri buszfordulót, ahol a kis Szent Márton kápolna (templom) áll. A Kadarka borút zöld sáv jelzésén át indultam el a Várdombi Szőlőkön át egészen a Mausz-kápolnáig. Innen a Decsi elágazás megállóig mentem, ahonnét a 15.03-as busszal visszatértem Bátaszékre, ahol az autómat hagytam.

Útközben a jelzések általában jók, bár néhol megkoptak, csak egy helyen én valamiért letértem a jelzett útról, mivel nem vettem észre a jelzést (van több elágazás is, ahol nagyon figyelni kell, mert lekoptak), itt a szőlők között mentem, amikor már erdőben kellett volna járni. Végül egy tüskés bozótoson átverekedtem magamat, és ráleltem a jelzett útra. Összességében egy nagyon szép útvonal, mely kellemes túralehetőséget kínál. 18 km-t gyalogoltam a  mai nap.


Egy érdekes "földbe süllyedt" képoszlop áll Kövesd, bejárati útnál. Valójában az eltelt századok alatt ennyit töltődött fel a környezete, hogy a képoszlop jókora része már föld alatt van, mert egészen biztos, hogy ez nem ilyen "törpe" alkotás volt.


Bátaszék vasútállomása fotózásra csábít


Nagyon szépen gondozott, és renben tartott az állomásépület,
és itt még jegykiadás is van.


A turistajelzések néhol már lekoptak


Ledőlt a kereszt? Tojunk az egészre...


Ez a lényeg!


A Bátaszéktől Dombóvár felé vezető vasútvonal, ahol még napi 4 vonatpár közlekedik.


Lajvér Bátaszék része, ahol Szent Márton tiszteletére szentelt kápolna áll.


Egy érdekes Krisztus ábrázolás


Sok szép pince található errefelé


Itt a domboldalban a pincék szinte lakóházak is.


Ajtó részlete


Várdomb temploma


Szálka, Hegytető megálló a Mausz-kápolnánál új kiemelt peront,
azaz járdaszigetet kapott, noha nagyon ritkán van itt le- és felszálló,
hiszen nincs lakott rész erre felé, csak nagyüzemi szőlőtáblák.


Mausz-kápolna, mely az 1990-es évekre szinte rommá vált.
1993 megmentették a teljes pusztulástól, és felújították.
Eltelt 26 év, lassan ismét szükséges lesz felújítani, állagmegóvásokat végezni.


A kápolna mellett ez a látvány fogadja az ideérkezőket.


De legalább le lehet ülni.


Takler borbirtok


Bátaszék, Történelmi emlékpark


Trianon emlékmű

Megtekintések száma: 73 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0 Spam
1 aranyosfodorka  
Vegyesek az érzelmeim. Van szép is, meg van olyan, ami nem tetszik - és van amit nem értek. Mondjuk a kereszt mellé helyezett mobilvécét...
A Mausz kápolnától nagyon szép a kilátás - már ha megtalálod a rést a bokrok között. Amikor én arra jártam, még lehetett látni/fotózni az M 6-os forgalmát.
Ami a szemetelőket, ill. a szemét elszállítását és egy helyszín tisztán-tartását illeti - hát a "felelősöket" nyilván nem érdekli túlzottan a dolog...

Név *:
Email *:
Kód *: