Főoldal » 2019 » November » 29 » 2019. 11. 29. MEGKEZDŐDIK A KILÁTÓ ÉPÍTÉSE A ZENGŐN
9:23 PM
2019. 11. 29. MEGKEZDŐDIK A KILÁTÓ ÉPÍTÉSE A ZENGŐN

Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 162,9 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére.

A projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című pályázati kiírás keretében kerül támogatásra.

Új turista attrakcióval, látványossággal bővül a Zengő és környéke. A Mecsek legmagasabb csúcsán jelenleg nincs látogatható kilátó, a hegycsúcson álló geodéziai mérőtorony kilátóként való használatát 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltja, ennek ellenére felmennek az emberek, az új kilátó ezt a helyzetet is megoldja. Az építmény, tekintettel az időjárási körülményekre és a fenntartási költségekre acélszerkezetű lesz.

A tervezett kilátó összesen hét szintes lesz, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert. Ez a jelenlegi toronynál körülbelül 4 méterrel magasabb, ezzel a lombkoronaszínt felett nyílik meg a kilátás.

A kilátó építése a megvalósítási szakaszba érkezett, jogerős építési és természetvédelmi engedély áll rendelkezésre. A beruházás a természetvédelmi hatóság és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelet mellett zajlik.

A munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek. A kivitelezés ideje alatt a hegycsúcs munkaterületnek minősül, így tilos lesz a területre belépni. A kivitelező munkagépei a Pécsváradról a Zengőre vezető utat fogják használni, a túrázók számára ezekben a hónapokban javasolt más útvonalak felkeresése. A kivitelezés a tervek szerint 2020. március 31-ig befejeződik.

Megtekintések száma: 48 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka  
Na végre !!!!!!!!!

Név *:
Email *:
Kód *: