10:06 PM
2020. 04. 16. A PALOTABOZSOKI SZENTKÚTI MÁRIA-KÁPOLNA (3. TÚRACÉLPONT)

Harmadik túracélpontként a palotabozsoki Mária-kápolnát (Sarlós Boldogasszony-kápolna) és a Szent-kutat szeretném bemutatni, mely megközelíthető Palotabozsok vagy Somberek felől is a sárga sárga sáv jelzésű turistaúton. Előbbi településtől kb. 3 km-re, utóbbitól pedig kb. 5 km-es útvonalon érhető el. Pécsről az 57-es úton a két települést 50-55 perc alatt érhetjük el, de az autópályát is választhatjuk, ez esetben kb. 35 percre rövidül a menetidő.

A hely története a következő: A Szent-kúti kápolna Somberek és Palotabozsok dél-keleti határában, a Véméndi-patak völgyében a halastótól 150 m-re található. A forrás vize a Mária-kápolna falából folyik ki. A Mária-kápolnát vagy Szentkúti-kápolnát 1892-ben emelték Sarlós Boldogasszony tiszteletére. A kápolna tulajdonképpen az itteni Szent-kút fölé épült. A kút előzménye egy kő alól feltörő forrás volt. A helyiek szerint a csodatévő forráshoz emberemlékezet óta jártak a környékbeliek betegségükben enyhülést keresni. A helyi hagyomány szerint a török előtti időkben itt állott a régi Bozsok falu temploma. Lerombolása után itt a forrás közelében kőoszlopot állítottak Mária-képpel. Ekkoriban a határrész egyik tulajdonosa ugyanis mérgében amiatt, hogy bevetett földjét az odajáró zarándoklók letaposták, a kőoszlopot szekérre rakta és hazavitte. Az ökrök útközben elpusztultak. Más változat szerint a gazda a korábban ott állt templom köveit vitte haza lovaival, majd családtagjai hirtelen meghaltak. Miután lovaival szerencsétlenül járt, a visszavitt kövekből kápolnát emeltetett.

A kápolnánál évente egyszer, július 2-ához legközelebbi vasárnap tartanak búcsút (Sarlós Boldogasszony napja), melyet 3 falu, Palotabozsok, Somberek és Görcsönydoboka szervez, de jönnek még hívek Véméndről, és Mohács környékéről is. Talán kevesen tudják, hogy a kápolna homlokzati falán van egy kis nyílás, melyen keresztül adományokat lehet bedobni a kápolna perselyébe. Bár ma is kedvelt kirándulócélpont, de nem tudom van-e még bárki is, aki dob be pénzadományt a kápolna fenntartására. Az alábbi képeim április 15-én készültek, az éppen csak éledő, zöldülő természetben.

Megtekintések száma: 124 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: