10:06 AM
2020. 04. 19. MÁJUS 1-JÉTŐL ÚJ ÜTEMES MENETREND LÉP ÉLETBE BONYHÁD ÉS SZEKSZÁRD KÖZÖTT

A képre kattintva elérhető az új menetrend részletes táblázata

Május 1-jétől Bonyhád - Kakasd - Szekszárd útvonalon új ütemes elővárosi menetrend lép életbe, így átlagosan a két város között szinte egész nap 30 percenként lesz eljutási lehetőség, csúcsidőben pedig ennél sűrűbben is, kb. 10-15 percenként.

Sajnos azonban az új ütemes menetrendbe belekeverték a görbe szekszárdi járatot is, mely a Keleti-Mecsek falvain (Szászvár útirányon) át vezet. Hosszúhetény - Pécs között még rosszabb közlekedés lesz, a hétvégén délután az amúgy is több óra járatkövetés hiánya csak fokozódik.

Szekszárdról az eddig naponta 13.20-kor Bonyhád - Szászvár - Magyaregregy - Hosszúhetény - Pécs járat kettébontva közlekedik. Munkanapokon 15 perccel később, 13.35-kor indul Szekszárdról, így Pécsre 15.20 helyett 15.35-kor érkezik. Ennek kivételesen egy előnye is van: a járat 15.01-kor ér Zobákpusztára, ahonnan 15.09-kor átszállási lehetőség lesz Komló felé. Szabad- és munkaszüneti napokon azonban Szekszárdról az eddigi 13.20-as járat már 30 perccel később, 13.50-kor indul Szászváron át Pécsre. A járat így (5 perc különbséggel) összecsúszik a Komlóról 15.00 órakor Hosszúhetényen át közlekedő járattal és szinte egyszerre érkeznek Pécsre (eddig volt közöttük legalább 25 perc), ráadásul Zobákpusztán elveszik Komló felé az átszállás lehetősége. Eddig a járat 14.46-ra érkezett Zobákra, és innen 15.09-kor ment Komló felé busz. Most hétvégén 15.16-ra érkezik Szászvár felől Zobákra, innen azonban 15.09-kor elmegy Komló felé a busz, ezután pedig már csak 16.49-kor lenne Komlóra busz, ami nem releváns, hogy bárki is közel két órát várakozzon.

Véleményünket mindig elmondjuk, megírjuk az illetékeseknek, akik meg is ígérik, hogy a következő módosításkor, ütemes menetrend bevezetésekor figyelnek a csatlakozó járatokra is. Hát "richtig", hogy ez rendre elmarad. Persze kéréseinkre, és sokak könyörgésére, utólag pár hónap vagy év múlva, szépen hozzáigazítják, de miért kell hónapokra akadályozni az átszállók utazását. A baj az, hogy olyanok készítik ezt a menetrendet, akinek semmiféle valós fogalmuk nincs az átszállásokról a gyakorlatban. Szép és jó dolog az ütemes, és sűrűbb menetrend a két város között, de megint a kis falvak (és turisztikailag fontos mecseki települések) közlekedése sérül. Emiatt nem csoda, ha folyamatosan csökken az utasok száma, koronavírus nélkül is, amit még tetéz, az is, hogy jelenleg csak az utazhat, aki mobiljegyet tud applikáción letölteni, és a jegyellenőrzéshez állandó internetkapcsolat is szükséges. Számos helyről hallom, hogy hetek óta ezért nem tudnak egyáltalán utazni, mert nincs hozzá megfelelő mobiltelefonjuk, sokan nem is értenek ilyen regisztrációkhoz, applikációkhoz, letöltésekhez, bankkártyás fizetésekhez. Nincs is mindenkinek folyószámlája még! Sokaknak már a lét a tét, és az utazást 1 kiló kenyérért tennék meg a szomszéd faluba. Most az út szélén gyalogolnak sokan, mert pl. a Baranyai-dombság minden 3. falujában van már csak bolt, posta minden 5-ben, stb. 2020: Magyarország jobban teljesít. És ezt senki ne a koronavírusra fogja, így volt ez már korábban is.

Egyébként így kellene mobiljegyet váltani:

Fontos tudni, hogy a mobilalkalmazásban nem választhatók ki az indulási és célállomások, a helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni. Az adott távolsághoz tartozó adatok – az indulás és az érkezés helyét beírva - a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg, amely az applikációból közvetlenül is elérhető.
A Volánbusz által üzemeltetett helyi járatokra az adott településnév kiválasztásával könnyen kikereshetők és megvásárolhatók a jegyek.
A közlekedési mobiljegyek használata a veszélyhelyzeti időszakban nagyban segíti a gépjárművezetők és a pénztárosok jegy- és bérletértékesítési tevékenységének csökkentését, kiváltását. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobilalkalmazásának segítségével a jegy bárhol, bármikor megvásárolható, akár közvetlenül a járat indulása előtt is. A mobiljegy használatához az utasnak iOS vagy Android operációs rendszerű mobiltelefonjára le kell töltenie az Nemzeti Mobilfizetési Zrt., vagy valamely viszonteladója (jelenleg a Simple by OTP) által működtetett közlekedési mobiljegy-alkalmazást, és abban regisztrálnia kell magát. A jegyvásárlás során az utasnak meg kell adnia az utazásához használni kívánt járat tervezett indulási időpontját. A kiválasztott terméket a felhasználó egyenlegéről vagy bankkártyája segítségével tudja kifizetni. Az alkalmazások elérhetőek a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján.
A mobiljegyek vásárlásához és felhasználásához az utas készülékének minden estben mobil internet adatkapcsolattal kell rendelkeznie, ahogyan a megvásárolt jegy ellenőrzése alkalmával is.
 
Volánbusz Zrt.
Megtekintések száma: 75 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: