2:11 AM
2020. 04. 22. A SÍN-GÖDÖR (4. TÚRACÉLPONT)

Jovics Ibolya képeivel, melyek még 2020. 02. 29-én készültek, szeretnék bemutatni egy kissé rejtett, kevesek által ismert mecseki völgyet, melyet egyénileg a jelen helyzetben is felkereshetünk, aki meg tudja oldani a biztonságos odautazást. Az alábbiakban ismerjük meg a völgy történetét.

A Sín-gödör nevezetű völgy a Keleti-Mecsekben található, melyben a piros kör jelzésű turistaút vezet végig. Az Egregyi-völgyből, Zobákpuszta és Magyar­egregy között kb. félúton, a Barna-kővel szemben, keleti irányban van a völgy bejárata. A középkorban a Fonyászó nevű falu volt a torkolatánál, a műúthoz közel. A Fonyászó név valójában vad völgyet jelent. A meredek oldalú völgyben kanyargó patak látványa csodálatos, de több helyen kidőlt fák akadályozzák a járást, bár ez teszi vadregényessé a völgyet, melynek felső vé­gén találjuk a Szederindás-kutat.

A völgy közelében, tulajdonképpen már kint a műúton az Egregyi-völgyben van még egy nevezetesség, mégpedig a Barna-kő nevű sziklatömb. A környezetében található mészkő szürkés, sárgásfehéres színű, tartalmaz ősmaradványokat és tűzkövet. Tömegébe nyomult később az alsó-kréta láva, amely kisebb fokú ércesedést is mutat. A középkorban a területen már bányákat is nyitottak az ásványok kinyeréséhez. Egyik ilyen helyszín az „Aranytáró”, amelyet egyesek barlangnak gondolnak. Feltehető, hogy a Barna-kőhöz kötődik az az okirat, amelyben Mátyás király Janus Pannonius püspöknek engedélyt adott aranybányászatra. Szakirodalomból ismert, hogy Grósz Károly pesti geológus 1920-21-ben itt aranyat próbált kitermelni, de a vállalkozása hamar abbamaradt.

Megtekintések száma: 63 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Hát eléggé bokor-ugrós a terep - de valószínű megéri a fáradságot.

Név *:
Email *:
Kód *: