5:28 PM
2020. 04. 28. A FEHÉRKÚTRA VEZETŐ HAJDANI PIROS NÉGYZET JELZÉSŰ TURISTAÚT TÖRTÉNETE III.


Keresztkunyhói kereszt

A Dömörkaputól Lámpás-völgyön át Fehérkútra vezető hajdani piros négyzet jelzésű, 1980-ig létező turistaút történetével, a megtalált egykori nyomvonallal és a még fellelhető 40 éves jelzésekről április 5-én, ebben a cikkben: ELSŐ, és április 11-én pedig ebben a cikkben: MÁSODIK, foglalkoztam. Közben Strasser Péter kiderítette, hogy létezett 1983 és 1990 között a Hármas-forrástól egy nyugatról becsatlakozó kék kör jelzésű turistaút is. Ezért tulajdonképpen a mai cikk a címével ellentétben már a kék kör jelzés régi nyugati ágáról fog szólni.

Ez a jelzett út valószínűleg azért szűnt meg, mert nem felelt meg a szabványnak, ugyanis volt egy olyan pontja, ahonnan három irányban indult el ugyanaz a kék kör jelzés. Bár értelme ugyan volt, mert a nyugatról kelet felé haladó, kék túrát teljesítők számára jócskán lerövidítette az utat a vízvételi lehetőségig, azaz a Hármas-forrásig. Péter elment, bejárta, és talált is régi "egypofás", még "színbetöltetlen" jelzéseket.

(Fiatal turistáknak magyarázat: egypofás azt jelenti, hogy a fának csak egyik, a külső oldalára festették a jelzéseket. Ma már mindkét oldalra festjük, hogy a mi haladási irányunkból is jól látható legyen, és a szemből érkezőknek is feltűnjön. A jelzésfestés így kétszer annyi munkát igényel, mint régen. Színbetöltetlen: régen a kört, négyzetet, háromszöget nem festették be teljesen, csak a keretét, ezt viszont nehezebb volt, a másik szempont, hogy jobban is látható, ha az alakzat teljes egésze színnel van befestve.)

Az alábbiakban egy térképet teszek közzé, melyet Pétertől kaptam, és a régi jelzésekről, valamint azokról, amik a mostani kék kör szakaszán már leszürkítve találhatók a Hármas-forráshoz közelítő szakaszon. Ezúton is megköszönöm Péternek a témában nyújtott segítségét.


Az egykori kék kör jelzést 1990-ben ábrázolta utoljára a Mecsek térkép


Virágzik a medvehagyma


Nyugatról kelet felé jártam be a térképen bekarikázott régi KO útvonalát, ez a leszürkített kék sáv és egykori piros négyzet még az elágazásnál van, ott, ahol egyébként az 1990-es térkép egy turistapihenőt is jelölt.


Egy megtalált régi kék kör, felette nyíl


Ez volt a mindössze 7 évig létező KO nyomvonala, mely ma is széles jól járható út


Az út közepén van a legépebb jelzés, mely talán még az 1983-as festés, akkor ez már 37 éves, de minimum, 30, ha esetleg 1990 körül, a megszűnés előtt festették. Az is elképzelhető, hogy az út csak egyszer, 1983-ban volt felfestve, hiszen a 7 éves jelzések még a megszűnéskor sem lehettek ezeken a fákon rossz állapotban, ha azóta 3-4 évtizedet is kibírtak.


A mostani KO jelzéshez érve nyíl mutatta a leágazást.


Még egy nyilas, (a leszürkítés ellenére is felismerhető a kék kör körvonala).


Ez már a kék kör mai szakaszán van, de itt csak a "sasszeműek" láthatják meg a szürke alatt lapuló egykori kék kört.


Még egy maradvány (a piros csíkok friss erdészeti jelek).


Már csak éppen felismerhető.


A Hármas-forrás közelében majdnem mindegyik nagyobb kőre festettek. Egy helyen a forrás előtt a nyomvonal, illetve az ösvény 3 m-el nyugatabbra volt, ott találtam még régi jeleket (fákon is), azóta arrébb lett kitaposva az ösvény, ide kerültek a mostani jelek is.


Egy helyen a több, mint 40 évvel ezelőtt festett piros négyzet bukkan elő.


Ez a jelzés nem a mostani nyomvonalon van.


Ez is jóval arrébb..


Hármas-forrás


A forrás falazatán lévő jelzés alól is már kikandikál a régi
színbetöltetlen, még világoskék kör jelzés.


Egy másik jelzetlen úton tértem vissza a kék kör jelzés felsőbb szakaszára.


Itt is volt egy régi jelzés.


Fehérkúti-kulcsosház


Tájfutó emlékkő

Megtekintések száma: 104 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
El kell már mennem egyszer a hajdan sokat járt lámpásvölgyi utamra - bizonyára sokat változott, de azért még egyszer megnézném. Nem tudom jól betájolni messziről, hogy az én hajdani útvonalamat érinti-e az erdőirtás, csak abban reménykedem, hogy a régi fiatalosból már szép erdő nőtt, az öregek pedig megmaradtak.. Na, talán majd idén nyáron....

Név *:
Email *:
Kód *: