11:15 PM
2020. 05. 08. EGY ROMOS KÁPOLNA NYOMÁBAN...

A Baranyai-dombsághoz 88 település tartozik, alapjában véve közepes fejlettségűek, de egy 15-20 db egészen jól prosperáló, gazdagnak mondható, jellemzően sváb település, hiszen a falvaink többsége ezen a vidéken német gyökerű, vagy részben német eredetű, ami általában meghatározza precíz jellegüket, kinézetüket. Van néhány település amelyek nehezebb helyzetbe kerültek a kitelepítések (II. világháborús veszteségekkel), majd a szocialista rendszer árnyékában vegetáltak, és sok esetben a rendszerváltás is csak leépítéseket hozott. De talán azért még mindegyikben maradt némi életerő, fejlesztés, fejlődés, és tenni akarás vágya, ami azért a faluképen is megmutatkozik, így szinte mindenütt vannak fejlesztések, előrelépések, noha a települések túlnyomó többsége (demográfiailag) elöregedőben van.

De van egy fekete bárányunk, amott a megyehatáron. Pedig valamikor mezőváros volt 6000 lakossal, ma 1750 fő lakja... (nagy nehezen). A szerbek elhagyták, a svábokat kitelepítették, csak igen kevés maradt, cigányok, egyéb lakók pedig érkeztek helyükbe. Ez a ma is tekintélyes méretű, több utcából álló település igencsak szomorú képet mutat. A házak többsége gondozatlan, vagy üresen áll, félig romba dőlve. Ahol laknak, ott is az egész utcát felveri a gaz, a fű sok helyen idén még nem volt levágva. Több ház udvarából, szó szerint folyik ki a szemét. És mi van az egyik utca végén... azt jobb nem látni. A köztéri keresztek, szobrok, elhanyagoltak. Jártam a polgármesteri hivatalban is (nemrég), egy csodás kastélyszerű épület lenne, de belül borzalmasan elhanyagolt. Vajon jól érzik így bent magukat az ott dolgozók?

Ennek a településnek rengeteg értéke van/lenne, de mostanra már alig van, amit jó szívvel meg lehet tekinteni. Érdekes, hogy a szomszédos megyére eső, szintén egykor mezőváros, az egyre zsugorodó falu ugyanilyen állapotokat mutat, pedig a környezetükben a többi település valahogy nem ilyen elesett, mint ők ketten. Az okok pedig mindkettőnél pontosan ugyanazok. Folytathatnánk napestig hol lett ez elrontva, tanakodhatnánk, mi lenne a kiút, de hagyjuk meg ezt nekik, inkább nézzük meg, mi enyészik, pusztul ott a falu egyik domboldalában a régi temetőben, amit most már szinte megközelíteni sem lehet. Ha nincs is mód a helyrehozatalra, meg nincs is kinek, azért legalább a temető egy kis részét, és a kápolnarom környezetét ki lehetne pucolni és rendben tartani, szerintem sokan keresnék fel, és még így pusztuló állapotában is értéke lehetne a településnek. Egy gyönyörű lépcsősor vezetett fel egykor a kápolnához, mely az avar alatt szinte ép állapotban fellelhető, egy napi munkával kipucolható lenne. Szintén itt áll egy régi kőkereszt is, amit borostyán ölel magához.


A régi temető sírkövei


1773-ban épült, a 19. században homlokzatát átalakították


Egy szinte ép, de benőtt kőkereszt, melyet a felirat szerint az egykori plébános állíttatott


3 perces munkával megszabadítottam a vadszőlőtől


Kívül szentképek is voltak a falfülkékben


A födém nélküli kápolna belső tere


Nagyon szép téglalapokkal burkolták le egykor


Lehetne jelen állapotában "katasztrófaturizmus" helyszíne is


Az egykori oltár maradványa


A másik falkép


A rácsot már ellopták, ami pár éve még az ablak fülkében megvolt


Felszedett padlólapok


Ez egy Krisztus-feszület, melyet borostyán nőtt be

Megtekintések száma: 48 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 erdosmari   [Bejegyzés]
Én tudom és le is merem írni, ez a hajdanvolt szerencsétlen kápolna Dunaszekcsőn van. Szégyen a falura, lakóira, vezetőire (bizonyos fokig a pécsi püspökségre) nézve, hogy ilyen állapotban van. Tudom, sajnos nem lehet mindent újjáépíteni - hiszen már igény sincs rá - de ami kevéske emlék még a múltból megmaradt, miért nem lehet azt megőrizni valahogy ? Vagy miért egy "idegennek" kell egy útmenti keresztet kigazolni ? Hát tényleg ekkora a közöny ? Sajnos azt hiszem, tényleg ekkora. Én mindenesetre szégyellném magam, ha dunaszekcsői polgár lennék.

0
2 Endi   [Bejegyzés]
Ráadásul nem külterületen van, minden oldalról házak veszik körbe ezt az elhanyagolt kis zöld szigetet az egykori temetővel és a kápolna romjával.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nem mered kiírni a falu nevét ? Talán okkal....
De tény: kétségbeejtő még csak így, képeken nézve is. Tudnék én ide még mit írni, de minek ? Kutyából sose lesz szalonna.

Név *:
Email *:
Kód *: