9:29 PM
2020. 05. 10. ÉLETVESZÉLYESSÉ VÁLT A BÁTASZÉKI KÁLVÁRIA?!

Dunaszekcső után Bátaszéken jártam, hogy az ottani műemlékeket fotózzam. Sajnos egyes objektumoknál itt sem jobb a helyzet, bár itt a nagytemplom jó állapotban van, sőt, az egyik oldaltornya épp fel van állványozva, mert javítják. A Dél-Dunántúlon talán a legszebb kálváriaegyüttes található Bátaszéken, mert ehhez valóban igen impozáns kápolna és szent sír is tartozik, nemcsak a szokványos stációk vannak. Ráadásul igen régi, az építmény 1762-ben készült, a stációk azonban az 1990-es években, mert a régi keresztút a nagytemplomtól indult, de ez már korábban elenyészett, végül, mivel amúgy is túl hosszú volt, itt helyben épült újjá.

A bejáratnál azonban jelenleg életveszélyre felhívó plakát van elhelyezve. Úgy gondolom szakmailag semmiképpen sem életveszélyes, ezt inkább csak a biztonság kedvéért, és a balesetveszély elkerülése érdekében tették ki, így a fenntartót nem terheli felelősség. Bár feltehetően nem életveszélyes, de tény, hogy igen leromlott állapotban van a kálváriakápolna. Erősen vizesedik, ezért a vakolat jócskán lemállott, és a téglák is kikopnak. Kertjében a stációk környezetében a fű szépen le van vágva, de a kápolna teljesen gondozatlan, a lépcsőfeljárót is felveri a gaz, a fenti kapuk, már évek óta le vannak zárva, így nem lehet feljutni.

Megtekintések száma: 46 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
Kár érte, egy szakszerű felújítás itt nagyon sokba kerülne, mert nem elég újravakolni, és lefesteni, itt a komoly vizesedést kellene megszüntetni.

0
2 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nem is tudom, mit írjak. Szégyen. A gond ott van, hogy a kis hibákra legyintenek - pedig ott lehetne "megfogni" a bajt . aztán amikor tényleg komoly károk keletkeznek, akkor meg "nincs rá pénz"...
A bejegyzésed linkjét beteszem a csendhegyes blogba.

0
1 Garai Gézáné   [Bejegyzés]
Lehangoló állapotvan van, nagyon szükséges lenne egy felújítás.

Név *:
Email *:
Kód *: