2:17 AM
2020. 05. 23. A KÉMÉNDI KEGYTEMPLOM ÖSSZEDŐLÉSTŐL TARTOTTAK AZ 1970-ES ÉVEKBEN

Újabb „titkolt” iratanyagok és soha nem látott fotók kerültek elő a máriakéméndi kegyhely történetéből, melyből néhány szemelvény az érdeklődőknek.

 1974-ben szeptember 16-án Cserháti József püspök a következőket írta a kerületi esperesnek: „Még mindig a szeptember 15-ei zarándoklat lelki hatása alatt állok. Mint sokan mondták, Máriakéménd az utóbbi években ennyi hívő összesereglését nem látta.”

Mint írják, a kegytemplomot halaszthatatlanul renoválni kell. A püspök ehhez a Pécsvárad – Bóly – Mohács kerületek segítségét kéri. A püspök is segítségét ígérte, de végül nem adott semmit…

A szakemberek javasolták, hogy a födémet tárják fel. 1975. január 28-án Rogner Ádám és Petri György plébános felmentek a templom padlására, hogy megnézzék, mit tehetnek. Néhány óvatos mozdulat után az akkori szószék fölött nagy robajjal leszakadt a mennyezet. Hatalmas porfelhő szállta be a templom hajóját. A szószék felső része is ekkor sérült meg, azóta sem sikerült helyreállítani (igaz már nem is használják, csak dísz).

Ádám bácsi visszaemlékezése szerint azért történt a kazettás mennyezet összeomlása, mert régóta beázott a tető. Egyik télen méteres hókupac volt fenn a templom padlásán. Olvadásakor a mennyezetről csurgott a templom terébe a víz. Ennek, és az elmaradó karbantartásoknak köszönhetően ment tönkre a födém. Ekkor pénz hiányában a faluból összesereglett hívek ideiglenes megoldással alátámasztották a leszakadt mennyezetet.

És ez már nem az első eset. 1865-ben még ceruzarajz bizonyítja, hogy szép boltíves mennyezete volt a szentélynek és a tudjuk, a templom hajójának is. Az is leszakadt, megrepedt, megsérült, le kellett bontani, helyébe épült a síkmennyezet.

1975-re a templom nyugati oldalán – a főbejárat jobb oldali falsarkán – úgy szétnyílt a fal, hogy félő volt, kidől. Az 1976-77-es felújításkor az elmondások szerint rongyokkal, és egyéb dolgokkal tömték el a nyílást, majd mintha mi sem történt volna, bevakolták. A repedés persze néhány éven belül ismét előjött, és ma is ez a legnagyobb a templomon, noha közel sem akkora, mint annak idején. Az is tény, hogy azóta az ereszcsatorna vize is el van vezetve, így a repedés 40 év alatt nem alatt nem lett akkora, mint volt, de azért ma is komoly problémát jelent.

Tény az is, hogy a 19. század elején egy tölgyfatornyot ácsoltak a tetőre a bejárat elé, aminek súlyos terhétől néhány éven belül megrepedtek a falak, és vissza kellett bontani a tornyot (később mostani helyén épült fel a kőtorony). Talán ez a központi repedés, azóta (200 év) áll fenn.

1975-re a déli kapubejáró felett is megnyílt a fal, de a torony állapota is kritikussá vált, sőt az egész kegytemplom igencsak leromlott állapotba került.

Az 1970-es években a kegytemplom teteje is igen rossz állagúvá vált. Hogy a cserepek átrakását meg lehessen oldani, a harangtorony bádogozásának javítását el lehessen végezni, villámhárítót lehessen felszerelni, az ólakat garázzsá lehessen alakítani, némi pénzt kellett előteremteni, amit csak úgy tudtak megtenni, hogy lebontanak néhány épületet, építményt, aminek tégláit eladva, némi javításokat tudtak végezni. Így esett áldozatul a régi pajta (igaz akkor már csak a patkányok tanyája volt), és az oldalsekrestyék. És feltehetően ugyanez volt már 1937 környékén is, amikor 6 db kápolnát tüntettek el a kegyhely területéről. (Igen, 6 db, nem elírás, ennyi kápolna volt a kegyhely udvarában még a templomon felül.)


És ma ugyanaz a probléma...
Hiába, tömködéssel nem lehet tonnás falak süllyedését megállítani


Ilyen elhanyagolt volt a kegytemplom 1975-ben


A beszakadt mennyezet 1975-ben


1975-ös állapot a padlástérben. Ma 2020-ban az ácsok úgy jöttek le, hogy a főgerendák végállapotban vannak, és szerintük az egész mennyezet leromlott állapotban van. Tehát az 1977-es toldozgatás mára már semmit sem ér. Egy darabig jó volt, de eltelt 43 év.


Cserháti József püspök imája


Ebből az 1936-ban készült freskóból már csak a felső rész van meg, az 1977-es felújítás ürügyén ezt is eltávolították. (Az ablak átalakítás még nem indokolta volna...)


Elkészült 1977-ben a kegytemplom felújítása


Cserháti József püspök 1977 május 22-én, felszenteli a megújított kegytemplomot


Kívül és belül is megtörtént a szertartás

Megtekintések száma: 57 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
2. RA - jó a megállapításod. Egyébként úgy nézett ki 1975-ben, mint egy romtemplom...

0
2 RA   [Bejegyzés]
Ámulatos adatok, tudósítások.
Ez azért kitűnt. Mindegy mi a korszak... a jelen a jelenlévőktől vagy jelen-nem levőktől függ. "...És a falunak sem szívügye az ősi kegytemplom, amely kívül esik a lakott területről." - 1975!

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Döbbenet ! Nincs rá jobb szavam. Nagyon kíváncsi vagyok, ezeket a "történelmi" tényeket a közeli renoválást terveit készítő mérnökemberek tudják-e ? Tájékoztatta-e őket a T. püspökség ? vagy bárki, mondjuk a plébános ? Mert nem mindegy, hogy egy építész milyen információkkal rendelkezik egy nagyobb felújítási munka megtervezése előtt. Javasolnám ezekről a tervező mielőbbi tájékoztatását !

Név *:
Email *:
Kód *: