4:02 PM
2020. 06. 24. FÜRDŐTÚRA HARKÁNYBA


Harkány, ref. templom

A harkányi fürdőtúrán készült képeket mutatom be az alábbiakban, illetve Harkány kettős arcát. Szép, szép Harkány, de azért az egykori hírnév ellenére mégiscsak elmarad a híres hazai helyektől, pedig a komplexum nagyságára és múltjára való tekintettel, illetve, hogy még ma is a magyarországi legjobb 10 fürdő között szerepel, több fejlesztés, és csinosítás kellene a városban.

A város strandhoz, illetve a gyógyfürdőhöz közeli része, tényleg nagyon rendben van, sok a virág, szökőkút, stb. De alig 50-100 m-el arrébb megyünk, és már nincs az a csili-vili rendezettség, sőt. 200 m-el arrébb, kifejezetten lepukkant minden. Régi szocreál szállók, apartmanok üresen. Hiányzó törött padok, üres virágtartók, eltűnt szoborpark, lerobbant autóbusz-pályaudvar, ahol délután 4 óra után már bérletet sem lehet venni, nem, hogy menetrendi információt kérni. Valahogy Harkány is olyan, mint Pécs. Az elmúlt 30 évben sosem sikerült helyrehozni igazán a dolgokat. Bár, ha a fürdő 200 éves történetét végigolvassuk, a nagy forgalom ellenére örökké pénzhiánnyal küszködött, még sokszor a fénykorában is. A város a sok-sok idegenforgalmi bevétel, külön állami támogatások a fürdőre, stb. bevétel ellenére, - amivel más települések eleve nem számolhatnak -, valahogy nem sikerült még a belvárost sem igazán rendbe tenni, egy-két helyet leszámítva. Pedig sok külföldi vendég érkezik. Jelenleg a látogatók kb. 70%-a horvát, 10% a német, 10% a magyar és 10% az egyéb.

Az is tény, hogy valóban még elég kevés a vendég, ami jórészt a COVID és az eddigi hűvös nyár számlájára írható. A fürdő idén az év elején 4300 Ft-ra emelte a gyógyfürdőbe az egész árú belépőjegyet. A kényszerű (járvány miatti) bezárás utáni újranyitást követően immár 3000 Ft. egységesen mindenki számára a belépő, de feltehetően rövidesen visszaállnak a 4300-ra. Hát azért ez sem kevés, és a 10-ből még mindig csak 4 medence üzemel, a 30-ból pedig csak 3 büfé. Fagyit még egyáltalán nem lehet kapni, nem nyitottak ki...

A gyógyvíz ásványi-anyag tartalma évek óta csökken. 2015-ben még 1150 mg/liter volt, 2017-ben 977 mg/liter, (ekkor már nem érte el a gyógyvízhez szükséges 1000 mg/literes határt), ma pedig már csak 970-et írnak a tájékoztató táblán, ennek ellenére még mindig gyógyvízként szerepel. Ugyan a jellegzetes kénszaga még megvan, de sokkal enyhébb formában, mint pár évtizede. Aki járt ide régen, az tudja, már az utcán érezhető volt a gyógyvíz jellegzetes szaga, a víz színe is sokkal sötétebb volt. És még valami furcsaság: a gyógyvizű 1-es és 2-es medencében időről időre változik a víz színe. Vannak napok, amikor az 1-es medencében teljesen átlátszó a víz, máskor a 2-esben, ilyenkor a csempe színezetét is látni, olyan, mintha nem is "gyógyvíz" lenne benne. Máskor meg mindkét medencében átlátszó, olykor pedig normális módon mindkét medencében erősen szürke, opálos a víz. Vajon ez mitől van?

Aki pedig strandra megy, legalábbis Harkányba, az készüljön fel a következőkre: 600 Ft, a legolcsóbb dobozos sör, a legdrágább 1000 Ft. Egy ebéd 2000 - 4000 Ft. között van. 1 stampedli pálinka 1000 Ft. Egy palacsinta 350 Ft. A medencékben a bögölyöktől alig lehet megmaradni, ráadásul a kert tele van méhekkel, amik a virágokra jönnek, és persze, hogy pont azokat szúrják meg, akik a padokra telepszenek le. Mást sem hallani, mint a jajgatásokat a csípések elszenvedőitől.

COVID ide, COVID oda a WC-kben ugyanaz a húgyszag uralkodik, mint évekkel ezelőtt (ezt valahogy az ország más strandjain nem tapasztalni.) Egyébként nem csoda, mert a WC-kből alig folyik a víz, és még lehúzni sem lehet normálisan őket. A kabinokat a leszakadó ajtók, elromlott zárak, beköltöző darazsak miatt már ki sem adják. Marad a "jól bevált" vállfás öltöző, és a nénikék közreműködése, vagyis bármilyen cuccod kivételéért, az ő "segítségüket" kell kérned, magad nem kezelheted holmijaid. Hát mibe kerülne venni kb. 1000 db-os férőhelyű öltözőszekrényt. Talán néhány millió? Egy ekkora komplexumnak, heti bevétele normál esetben. Igaz, hogy milliárdos beruházásból készül az új fedett medence, talán őszre át is adják, de ettől még sok hiányosság van, amit évtizedek óta sem sikerül orvosolni. Na, de talán majd ezután...


A városban a füvet mindenütt szépen nyírják


Valahol itt a Büdös-réten tört fel eredetileg a 19. században a kénes melegvíz.


Büdöstapolcának is nevezték egykor ezt a területet


Fürdőváros villanyoszlopai: itt nem virágoknak kellene lenni?


Itt is virágoknak kellene díszelegni fű helyett. A padból most gomba nő ki.
A természet megoldja a hiányosságokat...


Régi szocreál üdülő, mely kong az ürességtől...


Totál üres panzió


Üres a strand előtti nagy parkoló, illetve csak mindössze
néhány autó foglal helyet a bejárat előtt.


Az egykor szebb napokat látott Napsugár étterem, ez van a fürdővel szemben!!!


Lassan itt már minden eladó, de nincs kinek...


Üres étterem


Az ósdi harkányi autóbusz-állomás felett is eljárt az idő. Nemhogy digitális utastájékoztatás, de még egy információs ablak sem üzemel 4 óra után...
Az állomáson, akkora kátyúk, hogy a busz majd megfeneklik benne, ha netán nem tudja kikerülni, márpedig a sok kátyú között egyre nehezebb kikerülni.


A városi parkerdő, az egykori arborétum


Az összes pad tönkrement, és nem tegnap...
Kb. 30 pad lenne, de egyiken sincs meg a deszka!!!


Szúnyog-tó


Kerti pavilon a Szúnyog-tavon


Valahogy ezek a modern szökőkutak teljesen egy kaptafára készültek,
nem nyújtanak igazi élmény-hatást. Az lenne a szép, ha az ember minden városban egyedi élményeket szerezhetne, de a 21. század építészete lassan olyan, hogy elég egy várost meglátogatni, és elmondható, láttam az összeset...


Na, ebben van virág (ez a strand területén van)


A gyógymedence átlátszó vize...


Ebben már valóban opálos, szürkés a víz


Zsolnay dísz (na itt látszik, hogy bal oldalon sötétebb a víz,
az ugyanolyan medence csempéi nem látszanak, míg a jobb oldalon olyan
átlátszó a víz, hogy a medence aljáig lelátni.)


Ami szép, az szép!


A kénes víz (ivókút, melyből lehűtve fogyasztható a víz)


Az egyik fedett medence már üzemel


A Lepke medence még nem túl kihasznált...

Megtekintések száma: 121 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
A cikkem megjelenése után két nappal ismét Harkányban jártam, és épp aszfaltozták a kátyúkat a harkányi autóbusz-állomáson. Úgyhogy tessék megnyugodni, egy lépéssel előrébb vagyunk... :)

0
2 RA   [Bejegyzés]
Minden gondolatoddal, érzéseddel - szomorúan, de csakis egyetértek veled :(
Minden egyes képviselőnek el kéne küldeni ezt a cikkedet hogy felocsúdjanak a révetegségből, vagy... a kitudja mijükből.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Szomorú....Minden tekintetben, minden....
Olyan hülye érzésem van, mint egy ejtőernyősnek lehet, kiugrás után, amikor nem nyílik ki az ernyője...
Mikor, hogyan lesz vége ....?

Név *:
Email *:
Kód *: