2:17 AM
2020. 06. 25. AUSZTRIÁBA SZÁLLÍTOTTÁK AZ ÜSZÖGI LOVAS SZOBROT!!!

A Pécshez tartozó Üszögpuszta egykor a Batthyány uradalom birtoka volt. Az 1990-es évekig lovasrendezvényeiről és lóversenypályájáról volt híres. Üszög a kastélyok, az éttermek, a lovaglási- és horgászási lehetőségek révén kiemelkedő turisztikai potenciállal bírt. Sajnos az 1990-es években a kastélyokat, az egykori pályákat eladták, azok Osztrák tulajdonba kerültek. Szerencsére a kastélyokat felújították, de turisztikai szerepüket már nem kapták vissza, hiszen az egyikben iroda működik, igaz a másikban egy étterem és egy szálláshely még üzemel, de az már csak árnyéka az egykori fényéhez képest. Az északi kastély előtt állították fel 1984-ben Farkas Pál Méncsikók nevű alkotását, a legendássá vált üszögi bronzból készült lovasszobrot, mely egészen 2020 júniusáig a helyén állt.


Már csak a hűlt helye maradt

De sajnálatos módon a szobrot a minap kivitték az országból. Ausztriában egy Graz közeli lovaspályán kap helyet, ha minden igaz. Egy mindenesetre igaz: Magyarország, Baranya és a Baranyai-dombság egy jelképpel, egy nemzeti kinccsel lett szegényebb. Nem érthetik meg ezt azok, akik ezt tették, hisz ők csak a maguk javát akarják, mások kárára.

Értjük, hogy a szobor magántulajdon volt, azt is, hogy még a szobrász is beleegyezett, (nyilván rávették, megvették, ha kellett, lefizették, stb.) Annyit azonban, hadd szabadjon megjegyezni: még akkor is, ha ez magántulajdon volt, nem etikus egy városrész több évtizedes jelképét egy másik országba szállítani, egyszerűen nem oda való, nem oda készült. A mai világunkban a pénz beszél, a kutya ugat, vagy mondhatnánk a ló nyerít.

Idézet egy 1982-es újságcikkből:

"Szobor a Kastély Szálló udvarán
Két kacér paripa
Egy mai szobrász mai gondjai


Ez is Tisza-parti történet. Farkas Pali mezítlábas sráckorában lejárt a szegedi folyópartra, mindjárt ahogy tavaszodott és őszelőig gyúrta a vizes homokot. Most fenn áll egy létrán és két ágaskodó paripa fejméretét nézegeti. Neve már Farkas Pál szobrászművész, a Szekszárdi Tanítóképző tanársegéde. A két történet, a Tiszaparti gyerekkor és a gyönyörű lovak mintázása között persze sok minden történt...
...Cser László, a Pécsi Állami Gazdaság igazgatója egyszer meglátta szobrait és megrendelte tőle ezt a két paripát, hogy ott álljanak majd az üszögpusztai Kastély Szálló előtt.
Két lábon áll a ló, ágaskodnak, üzekednek egymással, mintha talán harapdálnánk is. Egyszavas jelzőiket lehet írni erről a szoborról: lebegő, kacérkodó, kecses, játékos. Farkas
Pál művészi hitvallása pedig így szól:
— Úgy gondolom, lírai realizmus, amit csinálok. Valóban, a lovasszobrok történelmi sorának robosztus jelenségei helyett ez a két paripa kicsit lírai, — kicsit elszálló pillanatot éreztet. Bronzból önti majd ki, ügyel arra, hogy a szobor elhelyezése jó legyen.

Hogy az üszögieken és mindenkit, akik ezt a szobrot szerették, micsoda döbbenet ült meg, azt a facebook bejegyzés kommentjei hűen tükrözik.


Pécsett, a 6-os főúton vitték ki nyugatra...

A facebook kommentekből szemezgetve:

Kellett egy lovardába Ausztriába, mondván ott majd jól mutat... valakinek sok pénze van.

Pont a mi lovasszobrunk? Ez egy jelkép Üszögi jelképe lassan 40 éve sok embernek sokat jelent... Ott csak egy szobor lesz.

A kurva életbe

De valaki engedélyezte! Azt kéne a talpáról leválasztani!

Akinek sok pénze van bármit megtehet.

Szégyen gyalázat!!!!!!

Mondjuk osztrák tulajdonban van, nem? Mármint az egész telek a kastéllyal együtt. Akkor lehet azt csinál vele, amit akar, ha csak az épület áll műemlékvédelem alatt... ha egyáltalán....most szomorú lettem

Nem a jogszerűséget vitatom! A szobor a puszta jelképe, dísze volt. Reméltem, hogy van annyi empátia a tulajdonosban, hogy megérzi, mit jelent nekünk üszögieknek ez a szobor. Sajnos nem volt ...

Ezt az aljasságot nem lehet megtorlatlanul hagyni!

Ez hihetetlen!

Én ebben a világban ma már minden aljasságot elképzelek!!!

Ez hihetetlen és elszomorító. Ez a szobor üszög jelképe volt!!!

Ők nem üszögiek. Bevándorlók…

Remélem büszke magára az itteni igazgató. Hiszen annyi mindent tesz üszögpusztáért.

Biztos az. Pont nem érdekli szerintem sajnos....

Borzasztó! Ez Üszögpuszta jelképe volt.

Díszíti más embernek az ingatlanját....

A bicska ki nyílik az ember zsebében. El tűnt egy jelkép, dühös vagyok!!! Szép emlékeim vannak az állami gazdasággal kapcsolatban. Minden, ami Üszög puszta volt, már csak emlék!!!

És tudjátok mi a legszomorúbb... látván a ló szobor hűlt helyét, eszembe jutnak az emlékek.

Nem csak ez tűnt el Üszögből…Üszög a lovasversenyek otthona volt. Már csak egy vizesárok maradt utána a nagy pályán, amikor még édesapámék voltak fiatalok, amikor még indult a versenyeken.

Nem zajong már az utca egy este se juniális után a báltól.

Ez mind úgy hiányzik. És akkor most még a jelképünk is legyen pusztán emlék...!?

A "Méncsikók" című alkotást már soha nem látjuk itt Üszögpusztán. Elvitték. Jogszerűen. Soha senki nem fogja hivatalosan firtatni, miként, kik, kinek adták el? Soha, senki nem fogja firtatni, hogy üszögpuszta belterületi ingatlanjai miként kerültek magánkézbe, ki adta el, milyen felhatalmazás birtokában? Elkelt a lóverseny pálya, az alsó is, és még a közutak, közterületek, szántók, művelési területek is idegen kézbe kerültek.

KI ADTA EL? MILYEN FELHATALMAZÁSSAL? KINEK???

Vannak válaszok! SÍK LÁSZLÓ!

Ha Üszögpuszta az üszögieké lenne, itt csodálatos közösségi élet létezhetne. Miért NEM az üszögieké Üszögpuszta?

Döbbenet, ami történt!

Nagyon szép emlékek fűződnek ezekhez a lovakhoz. A gyerekeim picik voltak, számtalanszor fotózkodtunk ott. Nem egyszer megálltunk csak pihenni és oda ültünk melléjük, csoda szép látvány volt mindig. Felhaborító, a szívem szakad meg. Remélem úgy vigyáznak rájuk mint mi üszögiek.

Szomorú vagyok. Itt volt az esküvői vacsoránk. Szeretettel és nosztalgiával gondolok a helyre és gyönyörű környezetére.

Ez a szobor a Pécsi Állami Gazdaság Lovas Egyesületének jelképe....még Zenthe Ferenc is versenyzett itt anno. Felháborító. Itt már nem számít semmi a "hőskorból" sem?!

Sajnos csak a pénz számít.

Rohadjon meg az akinél ez a szobor díszeleg!

Megtekintések száma: 3687 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Simon Gábor   [Bejegyzés]
Szép napot! Kiírta a fenti cikket. Nagyon igaza van. Szeretnék vele elbeszélgetni a rádiónk PÉCSI KRÓNIKA műsorában. Tudja meg mindenki ezt a szörnyűséget. Kérnék telefonos elérhetőséget.
Üdvözlettel:
Simon Gábor
Tel:30/385 5601
www.pannnoniaradio.hu

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nem mintha bármit is változtatna a helyzeten, de én is közreadtam a szomorú hírt.
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2020/06/az-eltunt-lovak-tortenete.html
Tényleg vérlázító ami ebben az országban megy és persze nem csak a lovakkal.

Név *:
Email *:
Kód *: