9:55 PM
2020. 06. 26. TÚRA AZ ORMÁNSÁGI KÉKEN I. (DIÓSVISZLÓTÓL DRÁVAPALKONYÁIG)

A nagy meleg miatt nyáron célszerű korán indulni, így kézenfekvőnek kínálkozott az 5.45-ös (Görcsönyön át Siklósra tartó) busz, mellyel Diósviszlóra juthatunk, ahonnan az ormánsági kék túra tart Sellye felé. A korai indulás miatt Drávapalkonyán már elérhető volt a 11.22-es busz, még várni ia kellett rá 40 percet. A bejárt útszakasz Diósviszló - fás legelő - Drávaszerdahely - Szödönyi-tó - Drávacsehi - Drávapalkonya vonalon vezetett. A jelzések szinte mindenütt jók voltak, egy elágazásban hiányzott csak, ott viszont nagyobb probléma volt, hogy egy szakaszon a kijelölt út járhatatlan volt a 1,5 m-es csalántól, és szúrós bozóttól. Külsőszödöny felé lehetett csak kerülni, ami + 2 km-es kitérőt jelentett, így összesen 16 km lett az út. Szép vidék az Ormánság, ajánlom felkeresését azoknak, akik itt még nem jártak, de a sok napos rész miatt inkább a tavasz vagy az ősz lehet alkalmasabb, vagy a kora hajnali indulás, ami nálam már hosszú évek óta bevett gyakorlat nyáron, így a túrát legkésőbb délben, vagy inkább még előbb be lehet fejezni. Most is csak azért indultam ilyen "későn", mert nem volt korábban busz. :)


Diósviszló


Diósviszlói fás legelő (helyi védelem alatt áll)


Háttérben a Tenkes


A távolban Drávaszerdahely temploma


13 éve, azaz 2007-ben itt még vonatok jártak utasokat szállítva Barcs és Sellye között, ma csupán az átjárónál látható a sínpár, a teljes szakaszt benőtte a bozót.


Drávaszerdahely egyenhídjai


Drávaszerdahely református temploma


Szödönyi-tó


Innen járhatatlan az út (belementem valamennyit, de vissza kellett fordulni, és megkerülni az erdőt a szántás mellett)


Drávacsehi


Drávacsehi református temploma a II. világháborúban elpusztult, ma egy harangtorony áll a templom egykori tornya helyén, valamint a jobb oldalon egy kis falmaradvány még megvan a régi templomból, amit nem bontottak el.


Drávacsehi és Drávapalkonya között egy kis útmenti temető található


Általánosan szegény vidék ez, még az ilyen házakat is lakják


Drávapalkonya református templomát a II. világháborúban szintén szétlőtték, csak az oromfala maradt fenn, mely sokáig csak torzóként állt, 2008-ban ezt helyrehozva egy kis szimbolikus templomfal és torony lett kiképezve. Sajnos, bár a felújítás óta még csak 12 év telt el az épület állaga erősen romlik. Egyébként téglával kirakva, 50 cm-t felmagasítva látható az egykori templom alaprajza.


Már hullik szét a "megerősítés"

Megtekintések száma: 41 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Kimaradt: az a "DRÁVACSEHI" cégtábla annyira, de annyira "magyar" :-)
Jelképe lehetne az országnak.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Ez a Dráva-mente halódó vidék. Általános helyzetéhez képest viszonylag még elég sok "szép" dolgot találtál. Ezek nem sváb falvak (bár mi van már azok egy részlével is.......) De a táj, a Dráva mente nekem is kedves, még akkor is, ha nincsenek hegyek. Szeretem megnézni a guglitérképet (a fotósat, nem a rajzosat) erről a vidékről, és a magasból csodálatos a hajdani Dráva kanyarjainak máig látható nyoma....

Név *:
Email *:
Kód *: