11:29 PM
2020. 07. 14. FÜRDŐTÚRA BARCSRA


Barcs, felső vasúti megállóhely

Pécsről Barcsra autóbusszal és vonattal is utazhatunk, bár egyik sem indul túl sűrűn. Még jár a vonat is naponta pár alkalommal, érdemes kihasználni (a járványügyi menetrend idején most nyáron alig vannak rajta, mert a felborították Szombathely felé a menetrendet, de Barcsig továbbra is elfogadható a közlekedés), és még mindig hamarabb odaér, mint a busz. (A vonat átlagosan 70-75 perc, a busz 85-90 perc körüli időt fut.) Ha Barcs, felsőn szállunk le a vonatról (Pécsről reggel pl. 6.47-kor indul szentlőrinci átszállással olyan, ami itt megáll, és 8.07-kor érkezik ide), akkor az állomástól dél felé indulva 200 m-re már Belcsapusztán járunk, ahol egykori uradalmi cselédházakat láthatunk, nem túl jó állapotban, de lakottan. Picit odébb meg növényzettel már teljesen benőtt romokat fedezhetünk fel. Ez lenne az egykori Kremsier-kastély, mely 1880 körül épült, eklektikus (neoreneszánsz) stílusban. Építtetője Kremsier Károly gazdag földesúr volt. Úgy tartják, hogy a kastélyt annak idején a kor legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel. A műemléki védettségű kastély jelenleg magántulajdonban van. Állapota nagyon rossz: hiányzik az egész tetőszerkezet, a födémek, az összes nyílászáró. Történetéről az interneten bővebbet nem találni, de története feltehetően a szokásos lehet: II. világháború utáni államosítás, elvétel a tulajdonostól, némi állami hasznosítás lebutított formában, majd sorsára hagyás, és teljes kifosztása és elhordása…

A kastély pár éve így nézett ki, ma már ennyi sem látható belőle a növényzet miatt: https://elherdaltorokseg.blog.hu/2016/11/17/kremsier_kastely_barcs

Innen kb. 40 perces sétával érhetünk be Barcs központi részébe, ahol kellemes vizű gyógyfürdőt találunk, még Pécsről is sokan járnak ide. 1317 m-ről tör fel az 55 fokos nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz. 11 medencéjében a víz hőmérséklete 28 – 43 fokig terjed, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő hőmérsékletűt, avagy kipróbálhatjuk sorban az összeset.


A kastély romjai


Ez vajon mi lehetett? Szerelőaknának nagy, és a szűk folyóson jármű sem fért volna be. Egyébként egy rendkívül furcsa elrendezésű kastély. A mélyföldszinten, pincerészben istállók helyei láthatók, de semmilyen kijárat, ahol állatok járhattak ki be. És miért helyeztek egyáltalán állatokat a föld alá, ahol sötét van. De ott vannak a pincében a beépített itatóvályúk. Ennek a földalatti istállónak mindössze egy helyen van egy szűk lépcsőfeljárója. Vagy csak befalazták átalakították, és talán a másik oldalon volt egykor valami nagy bejárat??? Ez most így a romokat látva rejtély.


Az egyik "szoba" belső részlete jelenleg


Föld alatti alagút


Ez már Barcs keleti része Oncsatelep alatt. (Ki tudja mi az az ONCSA?)


Harangláb


Barcs gazdag a vallási kisemlékekben


Református templom


Katolikus templom


Szt. István


Barcstól kezdődik el az a jellegzetes településkép, ami Somogy megyében a városokra jellemző, nekem nagyon tetszik. Ezt a stílust képviseli még Csurgó és Nagyatád is.


Dráva Áruház (Hm :) tessék visszafogni a nevetést, ez kérem egy komoly nagy áruház!


A gyógyfürdő bejárata


Ez a tojásfőző (43 fokos!)

 

Megtekintések száma: 50 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Érdekes volt a kastélytörténetes cikk és a kommentek.
Barcs szerintem is kellemes "kisváros". Jó lehet ott lakni, biztos nyugalmasabb az élet, mint a nagy városokban.

Név *:
Email *:
Kód *: