11:10 PM
2020. 07. 30. TÚRA AZ ORMÁNSÁGI KÉKEN IV. (PISKÓTÓL DRÁVASZTÁRÁIG)


Fantommegálló Piskó déli részén, ahol soha sem járt autóbusz!

Az 1990-es évek elején megépült a Vejti - Piskó - Zaláta - Drávasztára 11 km-es összekötő út. Akkoriban buszjáratot, körjáratot is terveztek erre, így nem kis pénzből kiépültek a buszöblök, sőt buszmegállótáblák is létesültek. Az ígéret ellenére az akkori Pannon Volán mégsem indította be a körjáratokat, a mai napi maradt a "karácsonyfajáratok" hosszú útvonala, faluról, falura zötykölődnek a buszok, semmint kihasználnák az új utat, ami jóval rövidebb, és gyorsabb eljutást biztosítana. Hogy akkoriban ki finanszírozta a buszmegállóhelyek kialakítását, és ez kinek a lelkén szárad, hogy az ország pénzéből teljesen feleslegesen herdáltak el nem keveset, az már talán ma nem is kideríthető, bár nem ártana leporolni az akkori terveket, mert ma 30 év után is még aktuális lenne a dolog...

Ettől a műútról délre húzódik a Dráva töltése, a folyó pedig még ettől is délebbre található. A töltésen vezet (elvileg) a kéktúra, persze felfestésnek nyoma sincs. Eltévedni azonban lehetetlen, hisz a töltés végig jól mutatja az utat, és Drávasztára előtt találjuk a Vájás-tó nevű vízállást, mely a Drávának egy lefűződött holtága. Gyönyörű a környezete, ezidáig az Ormánságban ez tetszett a legjobban. Akkor hát következzenek a képek.


Vájás-tó


Kerékpárosok


Drávasztára


A katolikus templom (Drávasztárán zömében katolikus horvátok laknak, jellemzően horvátul is beszélnek, néha belekeverve a magyart)

Megtekintések száma: 40 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 eszgé   [Bejegyzés]
A képek valóban a békét, nyugalmat mutatják.Szép a Drávamente.Milyen jó, hogy egyre többen kíváncsiak rá(kerékpárosok)

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Szívemnek nagyon kedves ez a vidék, már majdnem második "szülőföldemnek" érzem. Nem is tudom, mit kívánnék: éledjen újjá, (amilyen volt pl. a hetvenes években) vagy maradjon ilyen csendes, békés, félhalott, mert sehol ilyen nyugalmat, békességet nem éreztem még, mint pl. a sztárai kikötőben. A gát pedig a nagy árvizet juttatja eszembe... Aki nem látott ilyent, elképzelni sem tudja - de megvédtük a falut !
Vajszlóról indulva egy szép körutat érdemes tenni erre: Csányoszró-Sellye-Drávaiványi-Drávasztára-Zaláta és itt kétfelé is lehet menni: Kemse-Lúzsok-Vajszló, vagy Piskó, Vejti Vajszló.Kora-ősszel a kikerics virágzásakor meg különös élmény...de máskor is....

Név *:
Email *:
Kód *: