2:44 AM
2020. 08. 11. ÉLETVESZÉLYESSÉ VÁLT A TURBÉKI KEGYTEMPLOM

Szomorú állapotok uralkodnak a Szigetvár melletti turbéki Segítő Szűz Mária nevű kegyhelyen. A bajok már nem most kezdődtek, hanem sok évtizeddel ezelőtt. Valamikor remeték gondozták a kegyhelyet, de kihalásuk után még a Remete-lak gondnoki házként szolgált, és egy darabig még volt, aki a templom gondját viselje. Aztán végleg lakatlanná vált az épület, a búcsúkra érkezők száma is csökkent, és mivel nem volt fenntartási alapja a kegyhelynek, megindult az enyészet útján. Ennek ellenére az 1990-es évek végéig még elfogadható állapotban volt.

A komoly gondok úgy 20 éve kezdődtek, egyre ritkábban jöttek levágni a füvet, az udvar elvadult, a templom egyre inkább zárva maradt. 2019-ben elbontották a régi remete-lakot. A ház alatt gyönyörű boltozott pince volt, a földdel tették egyenlővé. Ma, 2020-ban ennek helyén szántóföld van, eladták, vagy csak bérbe adták a kegyhely ezen udvarrészét, nem tudni, mindenesetre az idei éves első búzatermést le lehetett aratni. Bravó!

2018-ig itt évente négy búcsút is tartottak, a fő ünnep az augusztus 15-ei Nagyboldogasszony búcsú volt, de sokáig még kb. 150-200-an jöttek Kisboldogasszony napjára is. Néhány éve a búcsúkat már csak a templomudvaron kívül a parkolóban tudták megtartani, a templom rossz, balesetveszélyes állaga miatt. A kegyhelyen sem ivóvíz, sem áram nincs a templomban, de még egy illemhely sincs, pedig valamikor az is volt, de elbontották. Csak a templom áll, sajnos immár életveszélyes állapotban, és még csak híre-hamva vagy csak egy kósza ötlet sincs a felújítására, vagy akár egy állagmegóvásra. Már az ablakok is ki vannak verve.

Történelmünk okán (Zrínyi és Szulejmán, de talán senkinek sem kell magyarázni a hely szellemét) elfogadhatatlan, hogy ilyen méltatlan állapotba kerüljön egy olyan kegyhely, ami még a közelmúltban is a környék német, horvát és magyar ajkú lakosainak közös búcsújáróhelye volt. Évekkel ezelőtt az udvari stációképeket (amit nem loptak el, mert több eltűnt) bevitték a szigetvári plébániára.

És sajnos megtörtént, ami nem sok jóra ad okot, hogy nemrég levették az oltárról a Segítő Szűzanya kegyképét, és bevitték a szigetvári templomba, mert az épülettel bármelyik pillanatban bármi megtörténhet. Ide jutott Magyarország 2020-ban! Vajon hány embernek segített a turbéki Segítő Szűz anya? És most senki sincs, vagy legalábbis senkit nem érdekel, hogy egy lépést is tegyen a Segítő Szűz templomának fennmaradására. Úgy tűnik, Szigetvár a csatát végleg elvesztette...


Megindult a tető behajlása


A vízelvezetéssel próbálkoztak, de felül a csatornák el vannak tömődve


Az elbontott remete-lak helye


A templom szentélye szétnyílik.

Egy geocaching láda is van a kegyhelyen. Az ezt felkereső kirándulók,
a neten többek között eféle bejegyzéseket írtak:

2009.06.14. Sajnos az épületek elég elhanyagoltak, és ami még ront a képen, hogy a remetelakot valaki wc-nek használja.

2009.06.15. A helyszín ma nem túl látványos, de a történelme miatt mindenképpen megérte a ládát.

2009. 06. 27. Elsőnek azt hittük, hogy be tudunk menni, de sajnos zárva volt. Nagyon kellemes hely lehetne, ha egy kicsit gondozná valaki.

2009. 07. 19. Szépen ázik fel a templom fala.

2010. 03. 28. Szép templom, kár hogy nem gondozzák eléggé.

2010. 04. 17. A környezet sajnos kicsit lepusztult.

2010. 07. 17. A szerzetes lak nagyon lepukkant, félelmetes volt, a templomot sajnálom, hogy ilyen elhanyagolt, többet érdemelne.

2010. 11. 13. Érdekes hely, kár hogy elhanyagolt, többet érdemelne, de valószínűleg ez is "csak" pénzkérdés.

2010. 11. 20. Kicsit lepusztultnak tűnt a templom, különösen az ajtó betámasztása tetszett.

2011. 01. 09. A templom sajnos látott szebb napokat...

2011. 04. 25. A templom kertje elhanyagolt, gazos. A környezetre viszont kicsit több gondot is fordíthatnának.

2011. 06. 05. Kikezdte az enyészet és pár év múlva menthetetlen lesz, nagy kár érte, mert igen szép.

2011. 06. 23. ez is csak egy, a sok belülről meg nem nézhető templom közül. Alapvetően szeretek régi templomokat belülről is megnézni, így itt is örültem volna, ha ez összejön. De enélkül is úgy érzem, hogy a hely nemcsak a magyar, hanem az európai történelemnek is egy fontos részlete, hiszen az Oszmán Birodalom egyik legjelentősebb uralkodójának volt a nyughelye. Ahogy Zrínyi 1664-es cselekedete is nagyon (korát messze megelőző módon) európai. Az már a maiak sara, hogy ennek ellenére nem tudják megfelelő módon bemutatni a kései utódoknak: a kertet felveri a gaz, de úgy általában megérdemelné, hogy a belsőjét is megnézhessék az érdeklődők.

2011. 07. 22. A templom nyilvánvalóan az enyészeté lesz, a hatalmas repedéssel a kápolnán, és az elhagyatott házzal a kertben...

2011. 09. 25. Sajnálatos, hogy a templomhoz tartozó épület az ebek harmincadjára jutott. A templom sem volt éppen látogatható állapotban, ráadásul az a fém bejárati ajtó valahogy nem is illik hozzá.

2011. 10. 31. Kár, hogy a templom nem látogatható.

2012. 03. 27. A környezet nagyon elhanyagolt, sőt némelyek illemhelynek használták.

2012. 10. 21. A templom környezete bizony több törődést érdemelne

2013. 03. 24. Méltó megemlékezés egy nagy uralkodóról. Kár, hogy mindezt az utókor nem tartotta tiszteletben.

2013. 07. 20. Kár, hogy ennyire elhanyagolt a templomkert. Főleg a hátsó rész.

2013. 09. 03. A hely elbírna egy kaszálást és egy rendbetételt.

2014. 05. 31. Kár, hogy nem rendezett a környéke, pedig megérdemelné!

2014. 07. 10. Lehangoló, elhanyagolt hely, de a történelmi kötődés felemeli.

2014. 09. 28. Így romos állapotban is megvan a sajátos hangulata a templomnak.

2015. 05. 09. Kár, hogy ennyire elhanyagolt a környéke.

2019. 03. 17. Nagyon kedves kis kegytemplom és hangulatos zarándokhely lenne. Kár nagyon hogy a valahai remetelak az enyészetté válik, a kerítés és a valahai stációhelyek is szomorú végnapjaikat élik,
ha kegyes kezek fel nem újítják őket.

Megtekintések száma: 44 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nem tehetek róla – Máriagyűd felturbózott püspökségi (és állami) segítése egyre ellenszenvesebbé válik számomra – amikor ilyeneket látok/olvasok.
Szomorú és szégyenletes - de úgy tűnik csak keveseket érdekel/izgat – és tenni a várhatóan bekövetkező tragédia ellen senki sem akar. Belenyugszanak – jó ez így is. Hát, ha a pécsi püspöknek jó – akkor az alattvalóknak miért fáj(na) a templom mindörökre eltűnése ?
Szeretném, ha igaz lenne Paulo Coelho mondása:
„Vannak helyek: hiába pusztítja el őket háború, üldöztetés és közöny, mindig szent helyek maradnak. Mindig akad valaki, aki érzi a hiányát, és újjáépíti.”

Név *:
Email *:
Kód *: