11:45 PM
2020. 08. 16. A NAGYBOLDOGASSZONY KEGYTEMPLOM FŐBÚCSÚJÁT TARTOTTÁK MÁRIAKÉMÉNDEN

Augusztus 15-én ünnepeljük Szűz Mária halálát és mennybevételét, azaz Nagyboldogasszony napját, ami a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. 1945 előtt munkaszüneti nap volt hazánkban is.

Jeruzsálemben az V. században már biztosan megemlékeztek a Boldogságos Szűz égi születésnapjáról. Az ünnepet „a szentséges Szűz elszenderülése” névvel illették. A VI. század során egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a VII. században vette át, s a VIII. századtól kezdve „a Boldogságos Szűz mennybevételé”-nek nevezték. XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”.

Szent István király olyan fontosnak tartotta Mária égi születésnapját, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nak. Érdekes tény, hogy Szent István 1038-ban épp, Nagyboldogasszony napján hunyt el.

Magyarországon Nagyboldogasszony kötelező ünnep, amikor a katolikusoknak az egyház szentmisén való részvételt ír elő. Ahogy hazánkban több székesegyház és számos templom tartja ezen a napon a búcsúnapját, úgy a máriakéméndi kegytemplom főbúcsúja is ezen a napon, augusztus 15-én van.

A máriakéméndi Nagyboldogasszony kegytemplomban a búcsú 17.00 órakor litániával kezdődött, majd 18.00 órakor kezdetét vette az ünnepi szentmise, melyet az új, Olasz településhez tartozó plébániai kormányzó, Molnár Péter celebrált. Bár a máriakéméndi kegyhely nemigen kap központilag vagy országosan reklámot, a híre szájról szájra terjed, amit segít a nemrég elindított facebook oldal is, de néhány nyomtatott vagy online sajtó szerkesztőinek szívügye, így nagy örömmel jelentetik meg híreik között a máriakéméndi programokat is. Ahogy a kegyhely látogatottsága az utóbbi években növekszik, úgy a búcsúkon résztvevők száma is örvendetesen gyarapszik, mert míg a korábbi években 100-120 fő vett részt a főbúcsún, tavaly 150 fő, idén pedig már 180-an hallgatták Péter atya szavait.

Biki Endre Gábor, a máriakéméndi kegytemplom gondnoka


Gyalogosan is érkeznek a falu felől a hívek


A hátsó parkoló megnyitására is szükség volt.


Az új plébániai kormányzó, Molnár Péter

Megtekintések száma: 382 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Örömmel olvasom, hogy nő a látogatók száma ! Szerencse, hogy közreadod - és most már a FB-n is - a várható eseményeket. Igaz ugyan, hogy ez talán inkább a püspökség dolga lenne, de nem számít... A cél, hogy minél több emberhez eljusson a hír: érdemes eljönni Máriakéméndre.

Név *:
Email *:
Kód *: