9:43 PM
2020. 08. 19. IGAZI FELÜDÜLÉST NYÚJT A MECSEK EGYETLEN GYÓGYHATÁSÚ TERMÁLFÜRDŐJE

Szén után kutattak, 1958-ban amikor 350 m mélyről 38 fokos víz tört fel. Magyarhertelendet két termálkútja tette híressé, melyek 38 °C-os és 68 °C-os vizet szolgáltatnak, utóbbi 1062 m mélyről jön fel. Összetételük kedvező hatással van a reumatikus, ízületi, keringési és idegrendszeri megbetegedésekre. A víz minősége vizsgált alkotók alapján nátrium hidrogén-karbonátos, igen lágy, fluoridos termálvíz, melyet természetes ásványvíznek minősítettek.

Magyarhertelend 1777-ben épült barokk római katolikus templomára a szentély emlékeztet, a hajó és a torony a 19. századi átépítés során klasszicista jegyeket kapott. A német lakosságnak köszönhetően néhány igen szép gazdasági épület és lakóház található a faluban. Az egykor híres fazekasságból – a gölöncsérek (fazekasok) az asszonyok voltak – mára már semmi sem maradt.


Így nézett ki a termálfürdő 1981-ben

A feltárt melegvízű kutat átadták a falunak, és a lakosság fürdőt létesített mellette. Az első 5 x 10 méteres termálmedence 1959 augusztusában készült el, nagyobb részt társadalmi munkában. A meleg víz híre gyorsan messze vidékre elterjedt és szépszámú közönséget vonzott a festői környezetű fürdőbe. A következő év augusztusában már a 33 x 15 méteres nagymedence avatására került sor. Közel 600 ezer forintot fektettek bele, a társadalmi munka értéke 130 ezer forint volt. A tanács ezt a nagy beruházást hitellel tudta megoldani. Kabinok épültek, villamosítottak, italmérő pavilont állítottak fel, sőt azok részére, akik vonattal érkeztek, hidat létesítettek a Baranya-csatornán. Elkészült a bekötőút és a parkolóhely. Kezdettől fogva évente 65-80 ezer forintos bevételt értek el a fürdőben.


Egy régi képeslapon a felső jobb képen a sikondai fürdő, alul a hertelendi.

Ezt írták még az 1960-as években:

"Jönnek a környékről dombóváriak, komlóiak, Kurdról, Döbrögről (ez valószínű Döbrököz akar lenni, a szerk. megjegyzése), vasárnap két-háromezer vendég is megfordul, több tucat gépkocsi parkíroz itt a bejárat előtt."
1963-ban úttörő-váltótábor létesült a fürdő tőszomszédságában az erdő szélén. 1964-ben tíznaponként már ezer ember fordult meg, békéscsabaiak, szekszárdiak, bátaszékiek, mind-mind csoportosan, az idén volt úgy, hogy négy tábor is állt egymás mellett. A makóiak vendégjárása már hagyományos, ők nagyon nyelmesen rendezkedtek be, 30, egyenként négyágyas katonai sátorban laknak, hűtő- szekrényük, televíziójuk és természetesen tábori konyhájuk van. És nem akarják hazacipelni a sátrakat, jövőre is jönnek. Húsz-harminc azoknak a jelentkezőknek a száma. akik már jelezték igényűket, telket vásárolnának és víkendházat szeretnének építeni. Szemet gyönyörködtető környezet, csend ez jellemzi a magyarhertelendi fürdőt. Ma még szerény, tovább kell rendezni, fejleszteni. Még nem tud elsőosztályú vendégfogadást nyújtani. Komlóról hozzák ki az élelmiszert, de a tsz is bekapcsolódott az élelmezésbe. A falu vegyesboltja és a fürdő között egy kilométer hosszú az út. Az ellátásra nincs panasz, de körülményes. A nagymedencében csak szerda déltől van víz.
Vasárnap este leengedik, a vízcsere két és fél napba beletelik. Növelni kellene a vízhozamot! A tanácsnak már megvannak az elképzelései. Az új ötéves terv során a jelenlegi vízhozamot duplájára növelik. A kút fúrása egymillió forintba kerül. Arról beszélnek, hogy a sásdi járás valamennyi községe beszáll anyagiakkal és a magyarhertelendi füridegenforgalmi nevezetesség lesz."

Forrás: Dunántúli Napló

Eltelt néhány évtized, és valóban, egy 10 medencés korszerű, csodálatos környezetben elterülő fürdő várja egy-egy mecseki túra vagy séta után a pihenésre és fürdésre vágyókat.


Képek a jelenből


Új medence létesült, de ebben nem a gyógyvíz van, hanem sima melegvíz


Várfürdő a gyerkőcöknek


Fürdő az erdőben, és ebben ez a szép!

Megtekintések száma: 329 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
A hertelendi fürdőt csak ajánlani lehet - jó is, szép is, nincs is a világ végén.
Télen-nyáron nyitva van: https://hertelendi-termal.hu/nyitva-tartas/

Név *:
Email *:
Kód *: