10:35 PM
2020. 08. 28. MÉG EGY UCCSÓT CSOBBANHATUNK A DOMBAY-TÓNÁL

A Keleti-Mecsek egyik déli völgyecskéjében Pécsvárad területén parányi gyöngyszemet, a Dombay-tavat fedezhetjük fel. Itt található ugyanis a Keleti-Mecsek egyetlen szabadstrandja, ami szerencsére ingyenes. A víz ugyan általában elég hideg, de tavaly 28-29 fokra is felmelegedett, idén azonban augusztus végén is csak 26 fokos volt. Azért páran fürödtünk benne. A sekélyebb, partközeli részeket érdemes választani, ott kissé melegebb a víz. Szép, mondhatni, gyönyörű ez kis tó, és a természeti környezete is az lenne.

Az elmúlt években több fejlesztést is végrehajtottak, ami azonban kevésbé sikerült jóra és tartósra, de egy igazán tájbaillő fejlesztés nem volt, a környezet néhol elég rendezetlen, nem is beszélve az utak minőségéről.

Miért van az, hogy Magyarországon még azt is elrontjuk ami szép lenne? És sajnos Pécsvárad, úgy összességében sem kapott túl sok fejlesztését, sok utca és közterület poros kis falusi képet mutat, semmint városét. A központban sincs egy rendes buszváró, vagy egy kis állomás, holott az egykori vasút híján rengeteg busz betér ide. Régen volt egy kis állomásféleség, fedett váróval, kiszolgálóépületekkel, de több évtizede megszüntették, és valahogy nem merült fel az igény erre. Ami azonban a legszembetűnőbb, hogy a járdák állapota még a központban is siralmas. Nem tűnik ez fel senkinek???

És ott a vár, ahol olyan turistaáradat van az utóbbi években, ami talán sosem volt, köszönhetően az országos reklámoknak, de valahogy ott a vár körül sincs minden egészen rendben... Még egy normális parkoló sincs, helyette elhanyagolt terület a vár udvarán belül és kívül is akad. Valahogy a belső kiállítás sem hozza azt, amit egy várnál várhatunk. Hogy őszinte legyek, borzalmasan elavult. Hol van ez a siklósi vár 26 termes modern kiállításához? A belépőjegy meg itt sem kevés. Na a vár, az vár, várjunk, tehát mi is türelemmel, hátha egy nap más körülmények lesznek itt. És ne feledjük, a tó, a mező, az erdei utak most is szépek.


Sokmilliós, évekkel ezelőtti fejlesztést mutogat ez a tábla


Amiért a természet a felelős, az most is szép


Na itt egy darabka járdát fel bírtak újítani, hogy jót is mondjunk.


Az esőbeállók és ez a térfél tényleg szépek


Elkorhadt öltöző, melyből rozsdás szögek lógnak ki


Egy nemigen haladó építkezés, kiírás semmi, hogy mi lesz. Eleve olyan pici a zöldterület a tó körül, alig van hely egy pokrócot letenni és napozni, és még azt a kevés részt is beépítik!!! Minek??? Kinek???


Csak nehogy egy év múlva is ez a kép fogadja az ide érkezőket


"Komló" közel van Pécsváradhoz. Annyira, hogy már be is nőtte a hídjukat!


Pedig milyen szépe lenne


Csak pár év telt el, és tessék a sokmilliós beruházás ilyen: kötőanyag nélkül rakott járdaszegély, közte csupán kavicsfeltöltés. Erre mi szükség volt? Akkor a fűben is végig lehet sétálni a tavat, nem? Inkább, mint kavicsokon járni. Nos, sebaj, benövi ezt a fű hamar.


No ez rendben.


Ilyen út vezet a fontos turisztikai célponthoz a Dombay-tóhoz.


Mi van emögött?


Hány éve nem sikerült szétteríteni ezt a zúzalékkupacot a parkolóban???


Az első parkoló ez lenne! Zöldhulladék terpeszkedik rajta, nem autók.


Az egykori malom melletti Koch-kereszt.


Dombay-tó bejárati út!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Erre még egy 14 éves almásfüzítői gyerek is felfigyelne. És akkor most kattints erre az utolsó képre. Elindul egy videó, mégpedig olyan, amire nem számítasz. Ha ilyen emberek laknák Baranyát, biztosan nem így nézne ki!

Megtekintések száma: 82 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 B.Z.   [Bejegyzés]
Fantasztikusan jó meglátások. Sajnálhatja a térség, hogy nem Te vagy az országgyűlési képviselője…, csak az a baj, hogy akkor vagy Neked is csak az X milliárdos fejlesztési összegek adatait szabadna szajkóznod, vagy úgy járnál, mint az 1970-es években a diósgyőri kohóba „eső” Vályi Péter, vagy néhány éve Ángyán József államtitkár, aki ellehetetlenült a Kormányban. Persze az is megkapja, ami jár, aki „túltolja”, mint pl. Bitay Márton, az „erdőink gazdasági hasznosításának fokozásáért felelős” (ezt a titulust persze csak én „adtam” neki) h. államtitkár. Kilobbyzott Erdőtörvény-módosítását elég nagy csend közepette visszadobta az Alkotmánybíróság (lásd melléklet).

Írásodat a fotókkal javaslom eljuttatni a megye vezetésének és a térség képviselőinek, hogy lássák, hogy Zoránnak nem mindenkinél volt igaza, hogy „langyos a sör, de nekünk így is jó”. Ha senkinek nem lesz jó, s ha pl. a Dombay-tó ügyében még 4-5 hasonló levél menne, jövő nyárra minden rendbe lenne hozva…

Ne felejtsd, 2006 nyarán néhány levéllel, aláírással, Cuha-völgyi Vasúti Védnökség virtuális szervezetnévvel hárman mentettük mega Cuha-völgyi vasutat a bezárástól…, majd műemlékké ill. a Nemzeti Vagyon részéve tudtuk nyilváníttatni (lásd mellékelt ogy. jegyzőkönyv 49776. és 49787.o.).

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Én is jártam itt idén - sajnos valóban elkeserítő a helyzet és nem tudnám megmondani, ki/mi az oka ? ENNYIRE ne lenne pénze a pécsváradi önkormányzatnak ? Ennyire "rossz-fiúk" ? Tettek (avagy nem tettek) valamit és ez a bünti ? Ebben az országban annyi felesleges dologra pocsékolnak el pénzt, akkor tényleg érthetetlen, hogy egy ilyen helyre miért nem jut ? (Igaz, "független" a polgármestere...)

Név *:
Email *:
Kód *: