3:12 AM
2020. 09. 02. SZEPTEMBER 8-ÁN, KEDDEN LESZ A KÁPOLNABÚCSÚ A MARÁZAI MÁRIA-KÁPOLNÁNÁL

Az 1990-es évek közepe óta ismét minden évben hagyomány, hogy a Baranyai-dombságban, a Maráza környékén élő falvakból a Mária-kápolnához, a Szent-kúthoz és a Mária-forráshoz zarándokolnak. Idén is megtartják a hagyományokat. Szeptember 8-án, kedden 14.00 órakor körmenet indul a marázai buszfordulóból a kápolnához, ahol szabadtéri szertartásra és egy kis vendégfogadásra is sor kerül, illetve könyv és kegytárgyvásárlásra is lehetőség nyílik majd.

Mária-kápolna legendája: Maráza délkeleti határrészében az erdő nyiladékában áll egy gyönyörű kis kápolna. A legenda egyik változata szerint Mária megjelent álmában egy juhász vak lányának, aki a tanácsára megmosta szemét a forrásban és meggyógyult. A másik változat szerint egy, a közeli szőlejében kapáló horvát asszony vak lánya a kápolna melletti forrás vízében megmosakodva visszanyerte látását. Attól kezdve kis zarándokhellyé vált a helyszín és felépült a először egy fakápolna a 18. században, majd a 19. század közepén kőből és téglából. A kápolnát az 1960-as évektől nem használták, az 1990-es évekre rommá lett, de sikerült elvégezni a teljes helyreállítást, 2010-ben kiépült a Mária-forrás is. Egykori elbeszélések szerint meggyógyult bénák hagyták itt mankójukat. A környékbeliek évszázadokon át zarándokoltak ide, és itták a gyógyvizet. A kápolna ünnepe szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján van, ilyenkor körmenet indul a faluból a kápolnához, ahol szabadtéri szentmise vagy igeliturgia van.

Eljutási lehetőség Marázára: 11.15 Pécs, Mohácsra érk. 12.20, innen 12.30, Marázára érkezik 13.30. Hazatérés: Maráza, fordulótól 16.57-kor indul járat Pécsváradra, érkezik 17.20-kor. Innen Pécsre 17.40-kor indul, mely 18.10-kor érkezik.

Megtekintések száma: 148 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Ez is egy tipikus példa a Mária jelenésekre, ahol később csodás gyógyulások következtek be, ám mégsem épült kegytemplom, nem kapott búcsújáró engedélyt sem a pápától, hanem megmaradt a nép egyszerű kis zarándokhelyének a kis kápolnával.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Most már tudom, hogy milyen varázslatos hely!
Mindenkit bíztatok, menjen el, érdemes !

Név *:
Email *:
Kód *: