10:30 PM
2020. 09. 08. KISBOLDOGASSZONY BÚCSÚJÁT TARTOTTÁK A MARÁZAI MÁRIA-KÁPOLNÁNÁL

Ahogy, az 1990-es évek végétől újra hagyomány, így idén is megtartották a Kisasszony napi körmenetet és kápolnabúcsút a Szent-kút és a Mária-forrás mellett álló marázai kápolnánál. Az eseményre a környék faluiból, de még Pécsről is érkeztek zarándokok, akik úgy döntöttek, hogy a mai ünnepet egy pici erdőszéli kegyhelyen töltik. A misét Schraub Ádám véméndi plébános mutatta be, de gyónásra is lehetőség kínálkozott, a gyóntató atya Erb József volt Himesházáról.

Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe katolikus és ortodox egyházi ünnep, amelyet minden év szeptember 8-án tartanak. Dátuma a jeruzsálemi Szent Anna-templom felszenteléséhez kötődik.

Az ünnep időpontja, szeptember 8-a eredetileg annak a jeruzsálemi templomnak a felszentelési dátuma volt, amely azon a helyen épült – a jeruzsálemi Betheszda fürdő közelében –, ahol a hagyomány szerint Szent Joachimnak és Szent Annának, Szűz Mária szüleinek háza állt, és ahol így Szűz Mária született. Ez az 5. században felszentelt templom ma is áll, Szent Annának szentelve. A dátum továbbá Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe, december 8-a után kilenc hónappal van, így kronológiailag is illeszkedik a katolikus ünnepkörbe.

Az ünnepet a keleti kereszténység az ötödik, a nyugati a 7. századtól kezdve tartja, a nyugati egyházi naptárba valószínűleg I. Szergiusz pápa iktatta be. IV. Ince pápa a 13. században nyolcaddal rendelkező kiemelt ünneppé tette. Magyar Kisboldogasszony elnevezésére a 15. századtól kezdve vannak adatok. A 18.-19 századtól kezdve számos hozzá kapcsolódó népszokásról tudunk hazánkban.

Ma Magyarországon közel 180 Kisboldogasszony-templom vagy kápolna van, köztük ma marázai Mária-kápolna is, melyeknek általában ezen a napon van a búcsújuk. A legismertebb magyarországi ilyen zarándokhely a máriaremetei Kisboldogasszony-templom, ahol már számos csoda és jelenés történt. A máriakéméndi kegytemplom főbúcsúján túl, a második legnagyobb ünnep szintén a Kisboldogasszony napi búcsú, melyet néhány éve püspöki utasításra felváltott a Szentháromság vasárnapi búcsú. Idén azonban visszakerült a régi időpontjára, és szeptember 13-án lesz a Kisasszony napi német búcsú.

Ennek a napnak a hajnalát a hívők régen a szabadban várták, és „csatlakoztak az angyalokhoz”, akik a mennyben örvendeztek a Szűzanya születésén. Az ünnep egyik antifonájának szövege így szól: „Boldog vagy szentséges Szűz Mária és minden dicséretre méltó, mert belőled támadt az igazság Napja, Krisztus, a mi Istenünk.” A néphit szerint, aki érdemes volt rá, az megláthatta a felkelő napban Szűz Máriát. A Kisboldogasszony-búcsúkra tartó zarándoklatok – más búcsús menetekhez hasonlóan – énekes, imádságos vonulást jelentenek.

A népi megfigyeléshez tartozik, hogy a fecskék ezen a napon hagyják el Európa ezen részét, hogy a Közel-Kelet érintésével délre költözzenek. A néphagyomány szeptember 8-át, Kisasszony napját régen Fecskehajtó Kisasszonynak becézte.


Mária-forrás


Körmenet érkezik


A Marázai Önkormányzat idén is vendégül látta a zarándokokat

Megtekintések száma: 145 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nagyon szép ez a hely, örülök, hogy ide ellátogattam már, érdemes volt. Aki szeret békés csendes helyen lenni, itt érdemes eltölteni akár egy délutánt is. Milyen nemes gesztus az önkormányzattól a zarándokok vendégül-látása !

Név *:
Email *:
Kód *: