11:38 PM
2020. 09. 13. KISBOLDOGASSZONY BÚCSÚJÁT TARTOTTÁK MÁRIAKÉMÉNDEN

Szép, kellemes őszi időben, mondhatni, szinte még nyárias melegben került megrendezésre a máriakéméndi kegytemplomnál a Kisboldogasszony napi búcsú, szeptember 13-án, vasárnap.

Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének ünnepe, amelyet minden év szeptember 8-án vagy a közelében lévő vasárnap tartanak.  Az ünnep időpontja annak a jeruzsálemi templomnak a felszentelési dátuma volt, amely azon a helyen épült, ahol Szűz Mária született.  Ennek a napnak hajnalát a hívők régen a szabadban várták, és „csatlakoztak az angyalokhoz”, akik a mennyben örvendeztek a Szűzanya születésén. Az ünnep egyik antifonájának szövege így szól: „Boldog vagy szentséges Szűz Mária és minden dicséretre méltó, mert belőled támadt az igazság Napja, Krisztus, a mi Istenünk.” A néphit szerint, aki érdemes volt rá, az megláthatta a felkelő napban Szűz Máriát. A népi megfigyeléshez tartozik, hogy a fecskék ezen a napon hagyják el Európa ezen részét, hogy a Közel-Kelet érintésével délre költözzenek. A néphagyomány szeptember 8-át, Kisasszony napját, régen Fecskehajtó Kisasszonynak becézte.

A program részeként Szederkényből túracsapat indult, akikhez Máriakéménden hozzákapcsolódtak a népviseletbe öltözöttek, majd a zarándokmenet így ért ki a kegytemplomhoz. Szokás ugyanis, hogy ilyenkor többen népviseletbe öltöznek és kis táblácskák, zászlók felmutatásával jelzik, ki melyik településről érkezett. 14.30-kor kezdetét vette a szabadtéri szentmise, melyet Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök celebrált, részben magyarul, részben németül. Ezt követően kulturális programok (Vidám percek Millichékkel) várták az érdeklődőket, miközben árusok kínálták portékáikat.

A máriakéméndi kegyhelyen évente több búcsú is van, és gyakran szervezett zarándokcsoportok is érkeznek az ország minden részéből. Idén a járványhelyzet miatt kevesebb szervezett csoport érkezett, de az egyéni látogatók száma rendkívüli mértékben nőtt. Emiatt a kegytemplom hétvégén és ünnepnapokon estig (sokszor sötétedésig) nyitva van. A legtöbben Budapest és a főváros környékéről érkeznek. A tavaly indított vendégkönyvben is hétről-hétre szaporodnak a bejegyzések. A hívek és a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör tagjai az idei évben is sokat fáradoztak azért, hogy a kegyhely tovább szépülhessen. A templom parkja folyamatosan gondozva van, virágok, és sok új kis facsemete teszi szebbé a kertet.

Ebben az évben a kegytemplom „kistestvére”, a faluban álló Szent Márton templom karbantartására is sor került a befolyó adományoknak köszönhetően. A hívek és a helyi önkormányzat közel 3 millió forintos adományából sikerült „új ruhába öltöztetni” a templomot. Szép sárga színe már messziről hívogatja a templomba igyekvőket. Idén ősszel a torony felújítására kerül még sor, amelyhez a szükséges anyagiakat a helyi lakosok és a Máriakéméndi Önkormányzat már előteremtették.

A Pécsi Egyházmegye jóvoltából a tavalyi évben megújult külsőleg a zarándokszállás épülete, idén pedig a belső részek (vizesblokkok, padlóburkolat) újjáépítése is megvalósult. A kegytemplom felújításának munkálatai a felállványozást követően már szeptemberben megkezdődnek.

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki eljött, és segítette a búcsú megrendezését, különösen a híveknek és a Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör tagjainak a munkáját, a főszervezőnek, a Máriakéméndi Német Önkormányzatnak, és annak elnökének Schleicher Eszternek pedig a tartalmas programszervezést, és a sok-sok anyagi hozzájárulást, valamint a Perekedi Német Önkormányzatnak a búcsúhoz és a kegyhely fenntartásához nyújtott kiemelkedő segítségét. Természetesen minden további segítőnek is köszönjük a fáradozását, akik a búcsú előtti napokban részt vettek az előkészületekben.


A kegyszobor


Plébániaépület


Parkoló autók a búcsún

 

Megtekintések száma: 394 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 6
0
6 Sunci   [Bejegyzés]
"Most már pihenj is"-idézem az első hozzászólást.
Áldás, békesség!
ex-plébános

0
5 Endi   [Bejegyzés]
Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat. Ha csak egy ember is megtért ezen a búcsún, már megérte a belefektetett energiát. Isten áldása legyen mindannyiunkon.

0
4 P. Marianna   [Bejegyzés]
Endre! Szívből gratulálunk Neked és a Munkatársaidnak. Nagy élmény volt az igehirdetés és a hely mindent átható energiája!!!! A velünk tartó házaspárból Károly megtért. Azt mondta, hogy olyat érzett, amit soha. Eddig is egy igaz ember volt, de most Istennek ajánlotta az életét. Annyit mondott Uram rendelkezz velem. A kedves segítő Munkatàrsadnál bevásároltunk a Barátaink szàmára is.
Szerettem volna számodra is egy kis segítség ajándékot adni, de hamarosan megyek és akkor átadom.
Szeretettel és köszönettel: Marianna

0
3 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Ha Máriakéménd "feltámad" - azt Biki Endrének köszönheti.

0
2 eszgé   [Bejegyzés]
Gratulálok Endre a sok és eredményes munkádhoz! Máriakéménd feltámad.

0
1 R.E.   [Bejegyzés]
Kedves Endre!
Hálásan és nagy tisztelettel köszönjük odaadó és rendkívül körültekintő MUNKÁDAT!
Sok szeretettel: Rogner család
És, most pihenj végre!!!

Név *:
Email *:
Kód *: