1:03 AM
2020. 09. 18. FÜRDŐTÚRA SIKONDÁRA

A Közép-Mecsek egyik legszebb része Sikonda, bár közel sem olyan felkapott, mint Orfű, vagy Abaliget, pedig szezonban itt is üzemelnek büfék, és kisebb étterem is. Sikondát inkább a Komlóiak látogatják, onnan helyijárattal és helyközi járattal is megközelíthető. Bár Pécs szélétől is csupán csak 12 km-re van, ám közvetlen autóbuszjárat Pécsről ide nincs, igaz a Sikondai elágazásig el lehet jutni, onnan  kb. 2 km-es sétával érhető el Sikonda központja a tóparti sétányon.

Sikonda nevét először egy 1797-es térképen említik. A mai település csak 1928 óta létezik, amikor a szénbányászati próbafúrások során melegvizet találtak. 1929-ben a Földtani Intézet a kút vizét gyógyvíznek nyilvánította, és ásványvíz-palackozó, majd 1930-ban gyógyszálló épült. Ez 1933-ban megkapta a gyógyfürdő minősítést, 1948-ban a szállodából bányász-szanatórium lett. A fejlesztések abbamaradása, majd a bányabezárások miatt a rendszerváltoztatás idejére már hanyatlásnak indult. 2004-ben wellness-szálló és élményfürdő nyílt a szanatórium mellett. Néhány évvel később a közelben található kempinget és turistaszállót is felújították. A fürdő vize szénsavtartalmú, alkalikus, gyengén radioaktív és lítiumtartalmú, de a jelenlegi wellnessfürdőben már nem az a víz, van, mint ami az 1990-es évekig volt a régi strand medencéiben. Az valóban gyógyvíz volt, magas ásványianyag-tartalommal, és színe szürkésbarnás volt, ez a régi fotókon is jól látszik. Jelenleg a - fürdő honlapja szerint - a wellnesmedencék két kútból kapják a vizet, a sikondai 1958-ban létesített 479 m mély kútból, és a magyarszéki 616 m-es 1970-ben létesült kútból. A hőfokukra nincs adat... (?)

Emiatt a nem igazi termálvíz miatt és mert a fürdő évekkel ezelőtt a legdrágábbak közzé tartozott a megyében nem igazán szerettem, ezért más fürdőket részesítettem inkább előnyben. Na most kipróbáltam újra, most már nem annyira drága lejjebb mentek az árral (nem is csoda hiszen általában alig van vendég, legfeljebb hosszú hétvégéken van tele), és van félnapos jegy is (2700 Ft-ért). A víz most kellemesebbnek tűnt, mint máskor, a kinti medencében 25,5 fokos volt a víz, a benti 32 és 35,5 fokos volt. Végülis kellemesen el lehet tölteni itt egy szép őszi napot.

Miért nincs komlói ásványvíz a boltokban? Erre a kérdésre kattints erre a cikkre.

Mikor és hogyan “veszítették el” a komlóiak Sikondát? Erre a kérdésre kattints erre a cikkre.


Sikondai-tavak


A most csak gyengén szivárgó Bányász-forrás


A forrás közelében egykor 3 db tűzrakó is volt, de ma már kevesen járnak ide,
az eldugott kis völgyecskében eredő forráshoz.


Régi asztal és pad maradványa


Már az alsó tűzrakót sem nagyon használják


Ambient Hotel & AromaSpa

Megtekintések száma: 49 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
A régi sikondai értékek elvesztek, sajnos, de a táj most is szép.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Ez az egész ügy annyira tipikusan magyar, annyira aljas és szégyellnivaló..És soha, senki nem lesz sem felelősségre vonva, sem számonkérve.
Én is több nyarat töltöttem Sikondán, nekem is fáj a szívem érte. De ennél többet nem tudok tenni, mint ahogy más szomorkodók sem...Max. elmehetnénk már tüntetni.

Név *:
Email *:
Kód *: