11:46 AM
2020. 09. 29. SÉTA A MECSEKI PARKERDŐBEN

Bejárt útvonal: Állatkert - Mária-képoszlop - Roboz József (és nem Imre!)-pihenő - Mandulás - volt kemping - kőbánya - Niké szobra - Mikszáth K. utca. Ezen a 3 km-en készültek az alábbi képek, és nem fűzök hozzá egyebet, csak, hogy a természet az egyetlen, ami sosem okoz csalódást. Az ember alkotásairól, vagy annak lerombolásáról, ez már kevésbé mondható el.


Kereszt az állatkerti elágnál


A talapzat omlása már 10 éve indult meg. Tényleg megvárják, míg ledől a feszület? Mellette egyébként padok vannak, amin most is kényelmesen pihentek az erre járók. Ha ez a kereszt valakire rádől és agyonüti, lesz felelős?
Én már számtalanszor jeleztem a problémát, melyre a válasz, tudunk róla, igyekszünk a jövőben "megoldást" találni rá. Ezek szerint nincs egy vödör malter, meg 2-3 db kő a közelben...


Mária képoszlop


Nem csak a Baranyai-dombságban, Pécs környékén is voltak képoszlopok a 19. században, csak a városi lét ezek zömét elpusztította.


Régi piros négyzet turistajelzés a Roboz-pihenő oldalán


Vannak, akiknek ez jelenti a hétvégi túrát: autóval és egy mázsa kajával jönnek fel a Mecsekre, és a műúttól 6 m-re le is telepszenek az első, még az autók füstjében lengő padokra.


Mandulás


Innentől a volt mecseki kemping képei következnek...


Nem lehetne ezeket még valahol hasznosítani?


Annyi ilyen fölfordult virágtartó van, hogy egész városi parkot fel lehetne vele díszíteni...


Háttérben a Tenkes


Kőbánya


Niké szobra


Innen még a Baranyai-dombság és Máriakéménd pincesora is látszik,
pedig légvonalban is közel 20 km.


Ez így nagyon szép :)


Sajnos a Niké eléggé elhanyagolt


Egykor díszkivilágítása is volt a szobornak, mára ez is az enyészeté...


A betonozott utak teljesen elmállanak.


Pedig milyen szép lenne a táj...


Mikszáth utca


Szinte az egész Mecsekoldal a 19. század végére ilyen díszes nagyméretű pincékkel volt beépítve. A gazdagodó, polgárosodó réteg ilyen szép értéket teremtett, és akkor még sok volt a szőlő és a présház is. Ma helyükbe leginkább úri villanegyedek épültek, szőlőt sem igen termeszt már errefelé senki.

Megtekintések száma: 77 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
Az egy dolog, hogy megszűnt a kemping, de egy romeltakarítást, vagy legalább a szemetet el lehetett volna tüntetni. Igaz, évekkel ezelőtt hajléktalanok ütöttek itt tanyát, és még inkább termelődött itt a szemét... És, hát nem kell messze menni, a közelben ott van az egykori Szanatórium hasonlóan lepusztulva. Meg még ott a volt vidámpark, áááá... nem is folytatom.

0
2 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
De sokszor jártam én is ezen a nyomvonalon...Sajnos semmiféle javulás nem látható, sőt, minden pusztul, romlik. Talán egyedül az állatkert az, ami újnak mondható (bár én nagyon nem szeretem...) Ami a hajdanvolt kempingnél ma még látható - az nagyon ronda és nem értem, miért is nem kötelezte a Mecsekerdő, vagy a Város, vagy nemtudomki a hajdani tulajdonost ennek a sok szemétnek az eltakarítására. Vagy épp a város volt a tulajdonos és a város magát nem kötelezheti, meg nem is érdekli, hogy mi van ott ???

0
1 ra   [Bejegyzés]
Áldom a régieket, siratom a jelenkoriakat. Botrány, hogy egy nagyváros szabadidős övezetében még mindig, évtizedek óta! ott vannak a romok, a felújítatlan és kihasználatlan területek, létesítmények.

Név *:
Email *:
Kód *: