11:37 AM
2020. 09. 30. ÚJABB RÉGI FOTÓK LÁTTAK NAPVILÁGOT A KÉMÉNDI KEGYTEMPLOMRÓL


Az 1950-es évek végén akkora gazban volt, hogy a főkapun is csak egy csapáson tudtak bemenni, a kapu bal oldali szárnyát teljesen benőtte a méteres fű. Érdekes, mert a templom mögötti plébánián ezidőtájt is lakott pap, mégpedig Fröschl Gáspár.


Az 1970-es évekre már teljesen szétnyílóban
volt a templom nyugati oldala.


Mint egy romtemplomm...
A középkori gótikus szentélynél a kis ablak alatt látszik egy befalazott ajtó nyoma. Ez vezetett a barokk kis kápolnába, amit később lebontottak, így ezt az ajtót befalazták.


Ez a fénykép 1897-ben készült, akkor kifogástalan állapotban volt a templom, és még állt a barokk kápolna. Ennek a kápolnának a következő volt a funkciója: a zarándokok a búcsúba érkezve először a templomban köszöntötték Szűzanyát, és énekelve, imádkozva többször körüljárták az oltárt (itt is ún. körüljáró oltár volt/van), majd hátul a szentélyben jöttek ki a kis kápolnába, majd azon keresztül jutottak ki a szabadba. Erre azért volt szükség, mert a nagy tömeg nem tudott volna szemben kifelé haladni a templom főkapuján, amikor még sokan befelé áramlottak. Így a kegytemplomban egyirányú közlekedési rend volt a búcsúk idején. (Ugye milyen érdekes ez?)

Megtekintések száma: 83 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
A kegytemplomot 1893-ban felújították, így az utolsó 1897-es fényképen tulajdonképpen az akkor megújult templom látható.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Vajon mikor, mi volt az oka az elhanyagolásnak ill. a karbantartásnak ?
Hogy most mi a helyzet azt - sajnos - tudjuk.

Név *:
Email *:
Kód *: