12:24 PM
2020. 10. 15. ÚJRA MEGJELENT A MÁRIAKÉMÉND TÖRTÉNETE CÍMŰ KÖNYV

2020. októberében újra megjelent „A Máriakéménd története” című könyv, melyben néhány fotó és egyéb tartalom is megújításra került, így az épp aktuális állapotot tartalmazza a könyv.

Hosszú évek óta folyik a kutató és gyűjtőmunka Máriakéménd település történetéről, értékeiről. Az évek alatt összegyűlt anyagok, szövegek, archív- és új fotók idővel egy könyvé álltak össze. A könyv a híres búcsújáróhelyéről ismert Máriakéménd település történetét mutatja majd be az őskortól napjainkig, valamint részletesen ismerteti az egykor itt élők életét, a németek betelepítését, a népszokásokat, ünnepeket és a vallási hagyományokat. Fejezet szól a természetjárásról, a helyi turistautakról és a felújított erdei létesítményekről, azok történetéről, fennmaradt legendáiról.

Külön fejezet taglalja részletesen a Vár-hegyen álló Török-vár és a búcsújáró kegyhely (Nagyboldogasszony kegytemplom) és a Szent Márton templom történetét. A falutörténet olyan elemei (levéltári anyagok, egyházi iratok) is olvashatók a kiadványban, amelyek eddig a nagyközönség számára nem voltak publikálva. Az idős helyi lakosok elbeszéléseit is feldolgozza a könyv. A művet hosszas kutatómunka előzte meg, így bízunk benne, hogy sikerül egy olyan kiadványt az olvasó kezébe adni, mely hasznos, tartalmas élményt nyújt annak, aki meg szeretné ismerni részletesebben is a Baranyai-dombság eme szép fekvésű településének a történetét. Az itt lakó népek valamikor nagyon szorgalmas, hazaszerető emberek voltak. Ezért fontosnak tartom, hogy a ma élő nemzedék is megismerje ennek a nagy múltú településnek a történetét. Jó szívvel ajánlom a könyv olvasását a Máriakéméndieknek, és mindenkinek, aki szereti Baranyát és a hazáját. A színes képekkel illusztrált könyv 106. oldalas és 213 db fotót tartalmaz.

A kiadvány könyvesbolti ára 4300 Ft. körül mozog, de a kiadótól 2900 Ft-os alapáron személyesen is, vagy adott esetben Máriakéménd és Pécs környékén házhozszállítással is beszerezhető. Postázásra is van mód 1300 Ft-os postaköltség megtérítésével. Érdeklődni lehet a könyv írójánál a 30-452-4579-es telefonszámon, vagy a biki.endre.gabor@gmail.com e-mail címen.

 

Bemutató mintaoldalak

Megtekintések száma: 262 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: