12:03 PM
2020. 11. 03. EDDIG ISMERETLEN KÉPOSZLOPOT TALÁLTAK HIMESHÁZÁN

Ez idáig 48 létező képoszlopról tudtunk a Baranyai-dombságban (ebből egy ledőlt Palotabozsoknál, de tervezik már a helyreállítást), bár a II. világháború előtt ezek száma jóval több volt, kb. 150 db is lehetett. A napokban Poszt Józsefné Klári keresett meg Himesházáról, hogy a Petőfi utca feletti régi szurdoknál egy akácos kis erdőrészben ledőlt képoszlopot találtak, amiről nem tud senki. A faluban kikérdezték a legidősebbeket, végül néhányan valóban emlékeztek arra, hogy ezen a helyen egykor képoszlop állt, de, hogy milyen volt és milyen védőszent képe lehetett rajta, arra már senki sem emlékezett.

Szerencsére a Baranya Megye Földrajzi nevei című kötet megőrizte az utókornak, itt megtaláltuk a történetét: "Falentini (Valentin) képoszlop. Kraft Gáspár és családja állíttatta 1901 körül fogadalomból, hogy epilepsziás lányuk meggyógyuljon."

Ebből a homokkőből kifaragott típusból eddig 3 létezését tudtuk, akkor ezek szerint van egy negyedik is. Szintén 1901-ben készült a Babarci Szent Donát, a Kisnyárádi Szent Apollónia és a liptódi (de ott hiányzik a kép, nem tudni, mi volt benne). Keressük a képoszlop helyreállításának lehetőségét, hogy ne vesszen el, hanem megmaradjon az utókor számára, ha már előkerült maga a képkő és a története is. Egyeztetni fogunk a himesházi önkormányzattal, és a helyi plébániával. A helyi önkormányzat már korábban is többször megkeresett helyi keresztek, képoszlopok felújításával kapcsolatban, reméljük ebben is tudnak majd segíteni anyagilag is.


A földön fekvő, ledőlt képoszlop


A pirossal bekarikázott helyen fekszik az akácfák között

Megtekintések száma: 93 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Garai Gézáné   [Bejegyzés]
Egy üjabb érték megmenekül/het. Előre is köszönet.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Vannak még meglepetések...Jó lenne, ha tényleg sikerülne helyreállítani, vagy ha a "maradék" ehhez már nem elégséges, akkor ide agy újat állítani, a régire emlékezve.

Név *:
Email *:
Kód *: