9:06 PM
2020. 11. 10. ÚJ FACSEMETÉKET ÜLTETTÜNK A MÁRIAKÉMÉNDI KEGYHELY PARKJÁBA

A Máriakéméndi Kegytemplomért Baráti Kör tagjai idén is folytatták a fásítási programot, hogy a máriakéméndi kegyhely parkjának üres részeibe, ahonnan korábban a bozót ki lett irtva, vagy az elöregedett fák ki lettek vágva, újakat telepítsünk. A tavalyi évben 10 hársfacsemetét ültettünk, melyeket a plébánia finanszírozott, idén 16 db csemetét ültettünk el, melyet a baráti körünk tagjai finanszíroztak, hogy szebbé tegyék a kéméndi kegyhelyet.

Az árajánlat szerint a 16 db csemete 110.640 Ft. lett volna, de sikerült alkudni, és végül a bólyi faiskola segítségét ígérte, hogy ezzel támogatják a kegyhelyen a faültetést, így 50.000 Ft-ért sikerült beszerezni a csemetéket. Így a következő növényfajtákat ültettük el:

közönséges júdásfa, páfrányfenyő, magas kőris, gyertyán (2 db), bükk (3 db), mézgás éger, fehér eper, nagyvirágú liliomfa, naspolya, szilva, alma, labdarózsa és kerti gyöngyvessző.

A fenti csemetéken túl még 13 db juhar, és 2 db kis picike dió csemete is elültetésre került, de ezek a Márton templomtól lettek a nagy fák alól kiszedve. Hívásomra hárman is jöttek segíteni, így a munkában Biki Endre Gábor templomgondnok, Csép József világi elnök, Kállai János és Szerzetes Olivér vett részt. Mint mindig, ők most is hozták a saját gépeiket, eszközeiket, Jani bá még egy platónyi lótrágyát is hozott, amit a fák alá tettünk. A nyirkos, hűvös és ködös idő ellenére, jó hangulatban, örömmel telt el ez a két nap, amikor a faültetést végeztük.

Megtekintések száma: 130 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 eszgé   [Bejegyzés]
Igazán BOLDOG ez a csapat.Sugárzik belőlük az igényesség és a természet szeretete is.
Köszönjük a jövő zarándokainak nevében ! :)

0
2 Endi   [Bejegyzés]
Aki ültetett már fát, nem élt hiába. Tartja a mondás.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
1. Nagyon rendes dolog volt a csemete-kertészettől, hogy kedvezményt adott, köszönet érte !!!Nem olyan "természetes" dolog ez manapság.
2.A faültető brigád nagyon ügyes volt, hogy végezett a munkával és jó ötlet volt az ültetés előtti trágyázás. Dicséret illeti a segítőket is. Most már csak azért kell imádkozni, hogy ezek a kicsi fák meg is maradjanak és pár év múlva árnyékot adjanak a sok itt parkoló autónak !!

Név *:
Email *:
Kód *: