1:23 PM
2020. 11. 14. SZÁSZVÁRTÓL A VÁR-VÖLGYIG

Munkám végett Szászvárra kellett utaznom. Miután elintéztem feladatom, nekivágtam a hegynek, hogy felfedezzem a Keleti-Mecsek egyik turistaútját, ami az elmúlt években létesült, de még nem jártam rajta. Ez a zöld négyzet jelzés, mely a vékényi Csepegő-árok völgyét köti össze Szászvárral.

Nem számítottam ezen a kb. 3 km-es szakaszon különösebb látványosságra, ám az út jó néhány meglepetést tartogatott, és fantasztikusan szép erdőkön át vezetett. Első része egy régi - részben felhagyott - pincesoron egy szurdokútban vezet felfelé, aztán hirtelen, hatalmas szurdokok mögött az úttól távolabb, kis vadászházat pillantottam meg, melyet a térkép sem jelez. Ezután festői rétek, fenyvesek következnek, majd hirtelen a Mecsek egyik legszebb bükkös erdeje tárul szemünk elé. A kacskaringós vonalvezetésű úton jelentős a szintemelkedés, a meredek hegyoldalak látványa a réteken, és bent az erdőben is meseszép. Leérve a Csepegő-árokban felkerestem kis forrásomat, és kitisztítottam azt, hogy ismét rendben működhessen.

Innen toronyirányt nekivágtam a meredek hegytetőnek, amire felérve elértem a Kárászról feljövő erdei műutat. Innen egy picit a sárga sáv, majd egy picit a piros kereszt jelzésen haladtam, majd jelzetlen útra térve rövidíteni akartam a Vár-völgy felé. Nagyon jó ötlet volt, mert jól járt úton, egy hosszú vadföld mentén megint egész más látványa tárulkozott ki a szemközti Vár-völgyet szegélyező hegyeknek. Még volt egy kis idő a buszig, beugrottam a Textiles-forrást megnézni, és egy kis vízzel is feltankoltam. Bejárt útvonal: Szászvár - Csiszár-tető - Csepegő-árok - Csöpögő-forrás - Kerek-gyep - Nyárád - Nyárágyi-dűlő - Hodács - Textiles-forrás - Vár-völgy. Táv: 13 km.


Szászvári vár - most csak kívülről (egyébként belül is nagyon
szép érdemes megtekinteni, ha majd, ismét kinyithat)


Kiss György szobrászművész mellszobra


Vadrózsa étterem - kényszerszünet alatt


Az új út jelzése


Szászvár ködös látképe


Ez jó ötlet volt


Kitisztítva


Ebből a kis kőzethasadékból érkezik a föld mélyéről a víz


Na még ez is...


Ide vajon mi kerül karanténba?


Nem tudom vajon az egyregyi önkormányzatnak nem lenne pénze egy esztétikus nem széteső nagyméretű fém turisztikai táblát felállítani a látnivalók jelzésével? De tény, hogy még kiépített buszmegálló sincs a Vár-völgynél, mely igencsak kiemelt turisztikai forgalmat bonyolít (normál időben). A buszra csak az útpatkáról, vagy a mélyebb gödörből lehet felszállni, holott, sokszor lehett látni 50 fő csoportokat, akiket az autók kerülgetnek az úton. Szerintem alap követelmény kellene legyen, hogy minden buszmegálló kapjon kiemelt járdaszigetet, és ahol erre hely van, buszöblöt is.


Csak leszúrnak egy oszlopot és ennyi...


Víz van. Úszhatunk!


Új tábla készült


Textiles-forrás


Lassan összedől


A forrástól felfelé 100 m-re van a Textiles-forrás eredeti eredése, amit egy aknás
kialakítású kút gyűjt össze, de elképzelhető, hogy máshonnan
is van vízbekötés a forrásba. Sajnos a kút és védőterülete nagyon elhanyagolt.


Itt a fűzfa tövében ered a forrás, de a kerítésnek már csak nyomai vannak...


Finom, ehető gomba a téli fülőke

Megtekintések száma: 53 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 3
0
3 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Gyönyörű az őszi erdő - és szomorú, hogy vannak elhanyagolt helyszínek. A buszmegállók kérdését én se értem - legalább ott lenne valami járda-féle, ahol nagyobb a forgalom.

0
2 Endi   [Bejegyzés]
A képekből nem derül ki, de ez egy kifejezetten nehéz útvonal, vagy legalábbis egy része, főként a Csepegő-árok környéke, illetve azok a jelzetlen utak, amiket bejártam. Nem is utak ezen, hiszen a Csöpögő-forrástól megcéloztam a szemközti nagyon meredek hegycsúcsot, ami csak pár száz méter lehetett, de rendkívül meredek. Nagyon körültekintően kell haladni, mert könnyen vissza lehet csúszni, hiszen itt a lábunk alatt 30-40 m-es szakadékok vannak. Ezeken a szakaszokon bot nélkül nem igen lehet végigmenni, a Csöpögő-forráshoz is rendkívül nehéz a lejutás a most eléggé vizes talajon. Azért is írtam le ilyen részletesen, hogy aki a Keleti-Mecsek szurdokvölgyeibe indul, az kellően felkészülten tegye, erőnlétének megfelelően, balesetmentesen.

0
1 garaie49   [Bejegyzés]
Ez egy szép túraútvonal, nem is tűnik nehéznek.
Köszönöm, hogy megismerhettük.

Név *:
Email *:
Kód *: