3:54 AM
2020. 11. 20. MEGSZŰNIK AZ ABALIGET, BARLANG ELNEVEZÉSŰ BUSZMEGÁLLÓ

A hírek szerint hamarosan megszűnik a sok évtizede működő - turisztikailag igen kiemelt helyen lévő - Abaliget, barlang nevű autóbuszmegálló.

A megálló nem a kihasználatlanság miatt szűnik meg, hanem éppen ellenkezőleg, sokan vették igénybe, sőt rendszeresen 30-50 fős csoportok is, emiatt több esetben két járat is indult egyszerre, ha arra szükség volt. Már egy ideje a nyári szezonban, főleg hétvégente fordult elő az a probléma, hogy a járatok nem tértek be ebbe a buszmegállóba (buszforduló), hanem kihagyva elhúztak a főúton, miközben utasok várták a buszt. Ennek oka, hogy gyakran annyi autó parkol a barlanghoz vezető út mindkét oldalán, hogy a buszok nem tudnak betérni. A volán sokáig nem foglalkozott az üggyel, de az utóbbi időben egyre több panaszlevelet kaptak, és a bama is két cikkében is foglalkozott az igencsak bosszantó problémával.

A cikk itt olvasható: https://www.bama.hu/helyi-ertek/postabontas/nem-kanyarodott-le-a-busz-haborog-olvasonk-2809190/

A másik cikk pedig itt: https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-parkolo-autok-sokasaga-akadalyozza-a-buszt-2835794/


A sok beengedett autó miatt valóban sokszor nem tud a busz bejönni. De ez a falu, az önkormányzat és a parkolóőr hibája, akik ezt megengedik, nyilván a pénz érdekében. Mert Magyarországon csak a pénz számít, semmi más! Talán azon kellett volna gondolkodni, hol lehetne a közelben újabb parkolóhelyeket kialakítani.

A Volánbusz megkereste az abaligeti önkormányzatot. A polgármester rögtön talált megoldást az ügyre: az a legjobb, ha megszüntetik a buszmegállót, akkor nem lesz utaslemaradás... A volán természetesen elfogadta, hiszen így akkor a probléma gyorsan eltüntethető, nem lesz több kifogás, és kellemetlen kritika miatta. A polgármester nyilván anyagi okokból döntött így, hiszen fizetős parkolóról van szó, ami nekik hozza a pénzt. Mit számít ilyenkor a környezettudatosság, a turisztikai jó megközelíthetőség? Semmit. Mert a valóságban eddig a barlang pénztárától 130 m-t kellett megtenni a tó nyugati partján, a barlang nevű buszmegállóig, ezentúl majd 500 m-t, azaz fél km-t kell gyalogolni, az Abaliget, barlang bejárati út nevű megállóig. Tény, hogy nem a világvége, de nem mindenki tud, vagy akar még pluszban gyalogolni a napi programja, túrája után. Ez kényelmesen elérhető volt, sokan is használták.

További probléma, hogy a külső buszmegállónál, sem buszöböl, sem járdasziget, sem kiemelt peron nincsen, sőt, a műt mellett szorosan egy kerítés van. Ott egy 50 fős csoportnak várakozni életveszély, hiszen csak az úttesten tudnának állni, de még néhány főnek sem veszélytelen. Ha meg lehúzódnak a barlang bejárati útra, akkor meg, nem látják, hogy jön a busz, és elmegy közben. Továbbá a barlang megállónál nagyméretű kb. 30 főt befogadó fából ácsolt igényes kivitelű fedett buszváró van. Az is ottmarad kihasználatlanul, mert itt hely hiányában nem lehet felállítani.

Ezúton kérjük a természetjárókat, az egyesületeket, hogy írjanak levelet (e-mailt) a Volánbusznak és az Abaligeti Önkormányzatnak, hogy a buszmegálló mégis fennmaradjon. Egy túratársunk már írt levelet a volánnak, és tudjuk, ha többen jelzik a problémát, eredményt lehet elérni. Ne hagyjuk, hogy ilyen szégyen érje a Mecsek egy egyik kiemelten frekventált turisztiaki térségét, hiszen éppen elég szomorú, hogy a mecseki falvak, a nyugati és keleti részen is rosszul, és csak ritka járatokkal közelíthetőek meg. Most még ez a kevés járat sem térne be a barlanghoz. Lassan tényleg elmondhatjuk, hogy a Baranyai-dombság szétszórt kis falvaiba könnyebb az eljutás, mint a Mecsek jóval nagyobb településeire.


A tervek szerint hamarosan már csak ezt a buszmegállót lehetne használni, ahol a nagy autóforgalom mellett sem járda, sem fedett váró nincs.

Megtekintések száma: 168 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Én biztos írok a Volánbusznak - de nem tudom, ezzel (levelek írásával a kevésbé érintetthez) megoldódik-e a probléma.Bár mondhattam volna, hogy az Önkormányzatnak írok, ám nem tudom, az használna-e ? Megértem végülis az önkormányzatot: a parkoló bevétele az ő zsebükben csörög. Semmiképp nem érdekük, hogy legalább fél útpályán megtiltsák a parkolást. De elég barátságtalan megoldás ez a többség érdekeit nézve.Csak legalább annyi "úri becsület" lenne bennük, hogy ha már ezt így akarják fenntartani a jövőben, akkor építsenek normális buszmegállót azoknak, akik nem autóval jönnek.

Név *:
Email *:
Kód *: