6:29 PM
2020. 11. 26. ABALIGET, BARLANGTÓL A KOVÁCSSZÉNÁJAI ELÁGAZÁSIG


A barlangi buszfordulóhoz éppen betérő Volánbusz járata

Egy 18 km-es túrát tettem a Nyugati-Mecsekben az alábbi útvonalon: Abaliget, barlang - abaligeti Bűnbánó Szent Mária Magdolna római katolikus templom (mellette még felismerhetők a középkori templom nyomai) - Hármaskereszt - Vár-hegy - Ádám-halála - Bakó-rét - Kovácsszénájai elágazás.


Most zárva a barlangi jegypénztár, nem jöhetnek a látogatók


Abaligeti-kilátó


Lassan tönkremennek ezek a szörnyeteg formájú és kivitelezésű táblák (szerencsére). Talán egy kicsit esztétikusabbra cserélik majd őket (egyszer).


A felújított templom


Plébánia épület


Plébánia, de jelenleg nem a pap lakik benne, hanem egy plébániai munkatárs a családjával. Ennek köszönhetően a szemközti templom állandóan nyitva van, bárki szabadon látogathatja. És valóban, nyomjuk le a kilincset, merészkedjünk be, csoda szép a templombelső és a berendezés. El is gondolkodtam, miért épült egy nem túl nagy falunak ekkora templom, mely még a máriakéméndi kegytemplomnál is nagyobb. Úgy gondolom, hogy a magyarázata a következő lehet. Építésekor, és ez azóta sem változott, a környékbeli falvak egyikében sem épült jelentősebb templom, csak kisebb iskolakápolnák, harangtornyok. Feltehetően így 6-7 falu lakói látogathatták a dombon álló, már messziről hívogató templomot. Mivel ma már csak nagyon ritkán találhatunk nyitott templomot, az élmény megért annyit, hogy dobjak egy kicsit a perselybe. Ők megérdemlik.


Tényleg nincs egy szivacs és egy hozzá tartozó ügyes kéz Abaligeten?
Nem tegnap óta telepedett rá a moha...


Honfoglalás emlékpark (eléggé túlzás egy gödörbe, vízlefolyásokkal, árkokkal tarkított megközelíthetetlen helyet emlékparknak nevezni.) Ez nem több, - legalábbis számomra - mint egy facsoport.


Ez viszont nagyon szép


Maga a keresztről ez már nem mondható el a törött korpusszal...


Az erdőben egy eddig ismeretlen, ledöntött emlékművet találtam. Nem keresztnek tűnik, mert nincs illesztés a kereszt szárára, ezen vagy egy másik felső rész volt, ami egy képoszlop vagy esetleg valami másféle emlékmű lehetett. A faragványból és a téglalépcsőből ítélve 1930 utáni lehet, de már régóta nem viselik gondját. Jó lenne megtudni, kik és mikor, milyen célból állították.


Amennyire lehetett megtisztítottam.


Felirata már nem olvasható.


Vár-hegyi kereszt


Meghajolva


Juj-juj... Ehhez tényleg a 21. század műveltsége kell! A szurdok tetején ezt most a villanypásztor drótkötele, a 4 db faág, vagy a Jóisten kegyelme tartja a lezuhanástól?


Elérkeztünk az utolsó kereszthez. Sajnálattal kell megállapítani, noha egy-két feszülethez még visznek virágot, emlékeznek a régmúltra, de egyetlen egy abaligeti kereszt sincs jókarban a határban, többségük már csak torzó, és végső megsemmisülésüket várják.


Galagonya...


...és termése


Kovácsszénájai elágazás, 2012-ben.
Ekkor a 4 db buszmegállóból semmi sem volt látható.


Na, de azóta pótolták, mind a négyet. Igaz járda vagy egyéb nincs,
de legalább tudni lehet, hol is kell várakozni a buszra.


A kinti főúton is pótlásra kerültek a táblák.


Szép kellemes nap volt, így késő ősszel.

Megtekintések száma: 84 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
:)

0
2 R. A.   [Bejegyzés]
Lefogadom, hogy a buszmegállótáblák pótlásában a te kezed van benne ;)

Amúgy... csodaszáp túraútvonal. És nagyon fájó, hogy így pusztulni hagyjuk ezeket a vallási emlékeket.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
A 18 km-be jó sok minden belefért!
1. A templom valóban nagyon szép, bár csak már a máriakéméndit látnám ilyennek! de reménykedjünk !!!
2. A koszos tábla, a vallási emlékek, keresztek és minden, ami az idegenforgalomnak nem fontos (és úgy tűnik a falunak se) – nem is lesz rendbe-téve, ha valaki nem kezd el törődni ezekkel. Majd tönkremennek, összedőlnek és elfelejtik őket.
3. Szeretném tudni, a Honfoglalás emlékparkra ki, mennyi pénzt kapott/költött. Amúgy enyhén szólva is nevetséges….

Név *:
Email *:
Kód *: