5:00 PM
2020. 12. 10. A 2020-AS ÉV MUNKÁINAK KÉPES ÖSSZEFOGLALÓJA


Céljainkat a közösség megtartó ereje erősíti

Baráti közösségünk fő feladata a máriakéméndi kegytemplom és a kegyhely környezetének megóvása, szépítése és a műemlék épületek felújítása, de feladataink közé tartozik a kegytemplom kistestvére, a Szent Márton templom is, valamint a Baranyai-dombság egyéb létesítményeinek felügyelete és megóvása is. Munkánkat a helyi plébánia és több önkormányzat is kiemelten segítette.


Dimbes-dombos Baranya


Új eszközökkel gyarapodott eszközparkunk

A Baranyai- és Geresdi-dombság területén, összesen 19 km hosszan újítottuk fel az erdőben a turistajelzéseket az alábbi útvonalakon:

Sárga sáv:  Szabari-erdő – Nagy-fa – Görcsönydoboka, 8 km 

Sárga sáv:  Somberek – Mária-kápolna, Szent-kút – Palotabozsok, 11 km

Zöld emlékmű:  Fekedi elágazás, zöld sáv –  Feked – zöld sáv elágazás   („Fekedi szoborút”, új út),
3,1 km 


A turistaút frissen festett új jelzése


Egy új turistaút is készült Feked környékén


Az új turistajelzések

A kegytemplom teljes területén 2 éves munkával sikerült felszámolnunk a bozótos, elvadult részeket, így a kerítések mentén, 1 km hosszan irtottuk le a növényzetet.


Saját gépeiket, eszközeiket is bevetik a tagok


Elégettük a nyesedéket


A keleti udvarrész használhatatlan volt az ősbozót miatt


Felnyírtuk a fenyőket


Kínlódás az indákkal...


Itt már kilátszik a kerítés


A régi romos kápolnafülke is előkerült a kerítés egyik sarkán


Fiatalok segítségével kibontottuk a régi átjárót


Munka a dzsungelben, ahol tényleg a nyári 35 fokos melegben
olyan magas páratartalom volt, mint egy esőerdőben.


Hőségben sem adtuk fel...


Munka után megjár egy kis lazítás


Két kaszálás közt kivirágzott a kegytemplom észak-keleti kertje. Meg is hagytuk egy darabig, majd a nagy géppel lekaszáltattuk.


A tavaly ültetett hársfacsemeték egyike.


A gondozott udvar


Már parknak is tekinthető


A külsőleg és részben belsőleg 87 millió forintból megújult zarándokszállás


A harangtorony belső tere tisztítás előtt...


...és tisztítás után

Lefestettük a főbejárat előtti két padot is

Bár a vírushelyzet jelentősen visszavetette a forgalmat, a nyár folyamán több alkalommal érkeztek zarándokcsoportok, lelki gyakorlatosok a kegyhelyre. A lezárások, korlátozások végett, a zarándokszállás is csak gyér kihasználtsággal működött, bár a házat tagjaink több alkalommal is használták, és gyakran jöttek azt kitakarítani, rendbe tenni, egy-egy nagyobb belső munkálat elkészülte után, amikor már a mesterek levonultak.


Zarándokszállás takarítása


A belső felújítás után


Új külső WC épült.

Zarándoklatok is voltak a kegyhelyen. Az ország több pontjáról érkeztek, akik bográcsban főztek, de külön zarándokmise is volt.


Zarándoklat érkezik


Gyalogos zarándokok


Sándor atya szalad előre, utána a többiek


Zarándokok


Lelkigyakorlat a templomkertben


Cserkészek is voltak a nyáron


Fakultatív foglalkozás


Úrnapi körmenet is volt


Minden falu állított egy virágokkal feldíszített oltárt

A plébániaépület belső munkálatai (vizesblokkok felújítása, padlóburkolat megújítása) 15 millió forintból valósultak meg a Magyar Falu program segítségével.


Megkezdődött a vizesblokk felújítása


Ilyen lett


Az emeleten felszedésre kerültek a billegő és lesüllyedt padlólapok


Újra rakva a régi cementlapok

Az idei év egyik legnagyobb feladata a máriakéméndi Szent Márton templom felújítása és annak megszervezése volt, mely 3 millió forintból, a hívek adományából valósult meg. Ezúton is köszönjük mindenkinek a nemes lelkű felajánlását.


Márton templom főhomlokzata a felújítás előtt


A felújítás után


A megfeketedett északi oldal


Festés közben


Hősök kápolnája az I. világháborús emlékművel


Kovácsoltvas kerítés


Új műemlékes tábla készült


Péter atya új lámpát vett


Bozótirtás a Márton templom mögött


Márton park

A kegytemplomnál ismét kidőlt egy szakaszon a régi kerítés. Azonnal munkához láttunk, két hét alatt elkészült a téglakerítés.

A Sarlós Boldogasszony napi búcsú alkalmával tartottuk 1 éves jubileumunkat. Egész délután kellemes hangulatú baráti beszélgetésben volt részünk, majd elfogyasztottuk a helyszínen, a bográcsban készült finom pörköltet.

Sándor atya búcsúztatóját, augusztus 2-án tartottuk a kegytemplomban. Örömmel, szívünk minden melegével készültünk rá, olyan ajándékkal leptük meg, amit az itt töltök évek emlékeiből készítettünk. Meglepetésnek szántuk, hogy a 8 falu képviselői együtt búcsúzzanak el tőle, végül a legtöbb helyről a fél falu hívei felkerekedtek és ide jöttek. Erre mi sem számítottunk, de mint utólag kiderült, egymásnak szájról-szájra adták a hírt, és mindenki jönni akart.


Az utolsó kéméndi miséje


Sokan eljöttek


Búcsúzás a plébánostól

A nyár folyamán üzembe helyeztük a régi kerekes-kutat, melyre, mint kiderült, nagy szükség volt. Éppen másnap, az augusztus 15-ei búcsúnapon nem volt vezetékes víz. Így kisegített minket a jó öreg, kristálytiszta vizű kerekes-kút. Még sikerült újramázolni a nagybúcsú előtt a „százéves” rozsdás vaskaput a plébániaudvaron, és hátsó kistestvérét, a keleti bejáratot is.


Újra működik a kerekeskút


Vaskapu festése


A széttört hátsó kaput kicseréltük egy másik, már nem használt kapura,
és újrafestettük

Augusztus 15-ére, Nagyboldogasszony napjára megérkezett az új plébános, Péter atya, aki a főbúcsú szentmiséjét celebrálta.

A vírushelyzet miatt a nyár elején nem lehetett megtartani a nagy búcsút, mely a németek búcsúja. Szeptemberben, régi időpontjára – Kisboldogasszony napjára - visszahelyezve, azonban nagyon jól sikerült, sokan jöttek az ország távolabbi részeiből is. Az ünnepi szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott püspök tartotta.


Színpad felállítása


Gyalog jönnek a búcsújárók, úgy mint régen...


Mayer Mihály nyugalmazott püspök celebrálta a búcsú ünnepi szentmiséjét


Szabadtéri mise volt


Zenés műsorok


Árusok is voltak

Szeptember végén, megjött a várva-várt hír. Végre megkezdődhetett a kegytemplom külső felújítása. Cserepezés, ácsmunkák, gerendacsere és javítások, falvarrás, sekrestye leszakadt mennyezetének újjáépítése, és a harangtorony lépcsőinek újjáépítése lett beütemezve, melyek a jövő évre is átnyúlnak.


Felállványozták a kegytemplomot


Harangtorony állványozása


Leverték a vakolatot a repedések mentén


Fallvarrás


Szúette tető


Megérkezett az új cserép


Cserepeznek

Tagjainkkal utolsó közös őszi munkánk, a facsemeték elültetése volt, melyeket jelentős árkedvezménnyel kaptunk a Bólyi Faiskolától. 110.000 Ft. helyett csak 50.000 Ft-ot kellett érte fizetnünk, melyet a kör tagjai álltak.


Ültetés után

Ősszel a falevelek lehullása után kitisztítottuk a Baranyai-dombság forrásait, és szükség esetén klórmésszel fertőtlenítettük őket, tisztítónyílásaikon keresztül.


A Törökvári-pihenőhely gondozása


Rendben tartjuk a Baranyai-dombság útmenti keresztjeit is,
a füvet is levágjuk környezetükben

Az év utolsó jó híre volt, hogy megújul a kegytemplom előtti útszakasz, 1 km hosszan a faluig. November közepére el is készült a szép sima új aszfaltréteg, és még egy 15 férőhelyes parkolónak is helyet alakított ki a Közút, hogy a búcsúra, rendezvényekre érkezők biztonságosabban parkolhassanak a templommal szemközti oldalon.


Új aszfaltrétegen gurulhatnak az autók a kegytemplom előtt

Az idei évben programot, túrát csak keveset szerveztünk, mivel az országos járványhelyzet ezt nem tette lehetővé, de volt több jó hangulatú, kisebb létszámú borozós-gitáros, stb. túra. Tulajdonképpen nem is erőltettük a dolgot, így ebben az évben néhány kivételtől eltekintve, csak néhány meghirdetett túra vagy zarándoklat volt, de egyénileg sokan sokfelé jártunk ebben az évben is, természetesen a lehetőségekhez igazodva, nem túl távoli célpontokat felkeresve.


Túra is volt, esőben is


Gitáros túra


Gyaloglók az erdőben


Forralt-borozás


Így készült

Összességében a nehéz év ellenére egy nagyon sikeres évet zárhatunk, ahol sok-sok fejlesztést, szépítést valósíthattunk meg. A közösség tagjai örömmel jöttek segíteni, mindenki egészségi állapotának, erejének megfelelően. Kívánom azt, hogy a jövő évben is egymással együttműködve – feladatainkat egymással megbeszélve – tudjunk közösen együtt dolgozni, fejleszteni a Baranyai-dombság, és annak kiemelkedő értékét, a Nagyboldogasszony búcsújáró kegyhelyet.

Munkánkat az alábbi szervezetek segítették vagy anyagiakkal támogatták: Bólyi Faiskola Kft., Görcsönydoboka Önkormányzata, Feked Önkormányzata, Magyar Közút Nonprofit Zrt., Maráza Önkormányzata, Máriakéménd Önkormányzata, Máriakéméndi Német Önkormányzat, Máriakéméndi Roma Önkormányzat, Máriakéméndi Római Katolikus Plébánia, Palotabozsok Önkormányzata, Perekedi Német Önkormányzat, Sombereki Önkormányzat, Új Dunántúli Napló és a Volánbusz Zrt.

Feladatainkat a következő személyek segítették munkával és/vagy anyagiakkal: Ábel János, Bakó Tamás, Bakó Zoltán, Bálint János, Barbara Hummel, Barcsay Ákos, Baumgärtner Norbert, Bechler Ottó, Berki Zoltán, Biki Endre Gábor, Biros Márta, Burkus Istvánné, Csép József, Csonka József, Danyi Lászlóné Judit, Derksen Gyöngyi, Dobosy György, Dobosy Györgyné, Dreher Antal, Dukai Róbert, Fauszt Józsefné, Fehér Lajosné, Fehér Szabolcs, Fleischmann Antalné, Fónai Antal, dr. Fűrész Erzsébet, Gayer Éva, dr. Görcsös Judit, dr. Hajdó Éva, Hang Csaba, Hartai Gizella, Hering Györgyné, Horváth Sándor atya, Horváth Béláné Aranka, Horváth Vilma, Jakab Márta, Jánosi István, Járvás Attila, Jónás Rudolf, Jovics Ibolya, Kakas Ferenc, Kakas Ferencné, Kállai János, Kállai Csilla, Kállainé Fischer Mária, Kéméndi Ádám, Kis Iván Jánosné, Klaics Ádám, Kontár Zoltán, Kontárné Peztinger Anna, Klingler Lajos, Koch Elsa, Krámos Csaba, Dr. Lakatosné Novotny Sarolta, Lovas Mónika, Lukács Eszter, Macskási Réka, Marczi Balázs, Merkl András, dr. Moholcsik Jánosné, Molnár Ilona, Molnár Péter atya, Nagy Krisztián, Nagy Gyula, Papp Csaba, Pál Zsolt, Pécsi Mária, Prakter Mariann, Rehm Károly, Ritter Imre, Rogner Ádám, Rogner Ádámné, Rogner Emilia, Rott Ferenc, Rott Ottóné, Ruzsinszky András, Sándor Ferencné, Schleicher Eszter, Schleicher József, Schmidt Zoltán, Schveibert Róbert, Schmidtné Samu Szilvia, Spengler Imre, Spengler Imréné, Strasser Péter, Szabó János, Szelp Istvánné Czinege Zsuzsanna, Szerzetes Olivér, Szűcs Ákos, Szűcs Balázs, Szűcs Károlyné, Szűcs Péter, Takó Tiborné Erzsébet, Tari Zsuzsanna, Tihanyi Tibor, Tihanyiné Czinege Erzsébet, Tóth Klára, Wallfart Györgyné, Wenczel Csilla, Várnai Erika és Verok Anna Mária.

Mindenkinek köszönjük a közösség érdekében végzett önkéntes munkáját, és, hogy segítette Máriakéménd és a Baranyai-dombság értékeinek megőrzését.

Megtekintések száma: 371 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: