11:17 AM
2020. 12. 16. TÉLI TÚRA KÖDBEN, SZÜRKESÉGBEN

Kiindulópontomra autóval mentem, bár Pécsről jó közösségi közlekedés is van ide, és indultam körtúrámra. Az útvonalat most sem írom meg, aki - törzsolvasóim közül - felismeri a helyszínt írja meg privátban a szokott módon, aztán közzé teszem a helyes megfejtést. Sajnos hetek óta nem mozdul a ködös szürkeség, nem is tél ez, inkább beállt egy folyamatos késő őszi hangulat.

Emlékszem, nem így volt ez régebben. Amikor elkezdtem túrázni, 15-20 éve ilyenkor már hó volt a Mecseken, többször elolvadt, de érkezett időnként némi utánpótlás. Olyan is volt, hogy a városban napközben mínusz 5-6 fok volt, ám fenn a hegyen mínusz 13-15 fok, és hozzá még hatalmas erejű széllel kísért havazás is volt. Most meg éjszakánként is csak elvétve fagy. Napközben mindig 0 fok felett van a hőmérséklet, sokszor a hegyen is van +5-8 fok. És nincs csapadék szinte semmilyen formában. A vízkészletek vészesen és immár tartósan lecsökkentek. És, ha erre rájön még egy nyári aszály... Előbb utóbb sivataggá válunk. És egyre gyorsul ez a folyamat.


Jelzett úton haladtam, hosszan ugyanazon a jelzésen


Szúrós csodabogyó díszíti az erdőt, mint egy kis karácsonyfa lenne


Felértem egy nagy mezőre


Itt letértem a jelzett útról egy kis felfedezésre


A Mecsek egyik gyönyörű vízmosásos sziklaalakzata található itt. Ha lenne megfelelő csapadék, itt most egy kis vízesésnek kellene lennie, de teljesen száraz volt most.


A turistatérkép is jelzi ezt a sziklaalakzatot


Egy kis kőfülke is van itt


Kilátás a "barlangból"


Sziklákból "kinövő" fák


Tapéta is lehetne


A kősziklától még lejjebb is sok a kőzet előfordulás


Az egyik oldalvölgy felső végében a forrásnál egykor (egészen 1991-ig) állatokat legeltettek, és az itt elhelyezett vályúkból ittak. Két fémvályú volt, ma már csak az egyik látható, a másiknak csak a helye van meg. A vizet a közeli kiépített, de ma már elhanyagolt forrásból kapta, mely jelenleg éppen csak szivárog. Tőle 30 m-el, alacsonyabb térszínen most is van egy forrásmező, kb. 5 liter/perces vízhozammal.


Ez egy tározómedence volt, szárazabb időszakokban felfogták a vizet, és innen juttatták el a vályúkig. Így mindig jutott víz az állatoknak.


A forrás eredése


A forrás felett már nem erdő, hanem az egykori legelő található,
és több gyümölcsfa is akad itt.


Az egész fa tele volt középméretű almákkal. Nincs már senki, aki leszedné. Én meg nem bírtam/akartam cipelni, mivel még hosszú gyalogút volt vissza.


Közeledek a falu felé


Két hatalmas és mérges kutya őrzi ezt a telepet, de szerencsére nem tudnak kijönni


Hétvégi házak is vannak errefelé


A falu főutcája


Jellegzetes, régi parasztházak is állnak még a faluban


Egy érdekes kereszt, nem túl szép környezetben


Az egykori faluvégét jelző feszület. Ma már a falu tovább terjeszkedett.


Régi pince (vagy kemence?)


Hármas elágazás


Ebből, az igencsak elhanyagolt buszmegállóból kezdetem a túrát és ide is tértem vissza.

Megtekintések száma: 83 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
Helyes megfejtés: Abaliget, vasútállomás buszmegálló, (kék sáv) - Kövesdi-hát - Kis-Kő-völgy - Itató-forrás - Abaligeti-mező, (kék sáv) - Abaliget - abaligeti műút - Abaliget, Hetvehelyi elágazás (3-as útelágazás) - Abaliget, vasútállomás buszmegálló

0
2 Endi   [Bejegyzés]
Már hárman kitalálták. Még lehet pályázni...

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Halvány fogalmam nincs, hol jártál, de a tapétának ajánlott kép pompás ! Az idő meg tényleg vacak.Ősznek ronda, télnek meg meleg.És bizony a csapadékkal, s ezen keresztül hamarosan az ivóvizünkkel lesznek bajok....

Név *:
Email *:
Kód *: