11:53 PM
2020. 12. 18. MEGÚJULT KŐKERESZTEK GERESDLAKON

Újra áll Geresdlak falu határának keleti felén a Himesháza felőli oldalon a műút északi oldalán egy felújított kőkereszt. Erről a feszületről én nem is tudtam, a térkép sem jelezte, és nem is látszott belőle semmi, ugyanis, mint kiderült, évekkel ezelőtt ismeretlenek elszállították, és hollétéről azóta sem tudni. A római hadi-út mellett az erdőben viszont elhagyottan állt a Flodung kereszt. Ez most a család támogatásával került áthelyezésre a geresdi csibeteleppel szemközti oldalra, arra a helyre, ahol elődje több, mint kétszáz évig állt, majd "eltűnt".

Felirata magyarra fordítva:

Vándor!
Állj meg, és nézz Isten világába
Istennek szentelte a Flodung család
Felújította a Geresdlaki Német önkormányzat


Egy néhány évvel ezelőtti felvételen jól látható, hogy a kereszt "nem látható". Most a két nagyobb fal előtt áll, ahol akkor egy fehér kis fatábla volt, de annak felirata nem kivehető. Talán akkor is már az "elveszett" keresztet jelölték meg?

A kálvária keresztjei is megújultak. Íme:

Továbbá a geresdi kocsma melletti kereszt került felújításra, melynek megáldása a terményáldás és szüreti mulatság keretén belül történt még szeptemberben.

Forrás egy része: Geresdlaki Hírmondó, a Flódung-kereszt saját képek.

Megtekintések száma: 74 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Az a kereszt Erzsébet előtt bezuhant az árokba, és már elfedte az iszap, nem látható. Szóltam én az ügyben, de senki füle botját sem mozgatta.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Dicséretes! Jó látni, hogy az ősök/elődök emlékét ilyen módon is őrzik. A Pécsváradról Szederkény felé vezető úton volt egy romos kereszt, amit mindig sajnálkozva néztem, aztán eltűnt. Vajon hová lettek a darabjai?

Név *:
Email *:
Kód *: