12:44 PM
2020. 12. 20. TÚRA A BARANYAI-DOMBSÁGBAN JELZETLEN UTAKON

A Baranyai-dombság egyik falujába szólt minap a "kiküldetésem" és munkám végeztével még jutott idő egy 12 km-es túrára is. Zömében jelzetlen utakon jártam, erdős völgyeket felfedezve, amiről nyilván nem lehetne kitalálni, merre jártam, de az erdei pihenőnél és a szomszédos településen készített felvételekről rá lehet ismerni, hol is készülhettek a képek. Most a megfejtéshez két szó is elegendő: pihenőhely neve, és a településnév. A válaszokat a szokott módon e-mailben várom tőletek.


A tavalyi évben teljesen megújult a templom


Tölgyes is van erre


Egy teljes erdőtömb csak juharokból áll. Ilyet nem is láttam még erre felé. A juhar inkább csak elegyesen szokott lenni, más fák között egy-egy példány.


Vadetető


Fagyöngyök a fán


Közelebbről ilyen ez a félélősködő növény (érdemes a neten rákeresni,
sok érdekességet lehet róla megtudni, pl, hogyan kerül a fára...)


Egy olajos-vasas kiválású forrás is ered a völgyfőn, de most csak kevés vize van, kb. 2-3 liter/perc lehet, de kifolyása után 10 m-re már el is nyelődik, és a völgyben futó keskeny patakmeder a továbbiakban teljesen száraz, pedig a térkép állandó vízfolyással jelöli.


Békalencsés a víz


Tarra vágott domboldal


Figyelnek


Az egyik szomszédos völgyben fekvő zsáktelepülés dombtetőn álló temploma is feltűnt


"Zöldszőnyeges" út


Kitisztították a falu régi temetőjét, ahol egyetlen sírhely látható egy réges-rég ledőlt kőkereszttel. A helyiek elmondása szerint ez a sok évtizeddel ezelőtt itt szolgált egyik helyi plébános sírja. Már tervezik a helyreállítást. Beljebb az erdőben egyébként még néhány elfekvő sírkődarab is felfedezhető, azon a részen, melyet nem pucoltak ki.

Megtekintések száma: 85 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 1
0
1 Endi   [Bejegyzés]
Megfejtés: Székelyszabari autóspihenő - Himesháza - Csuta-Bara - Vörös-hegy - Vörös-hegy alatti kis névtelen völgy - régi temető - Himesháza

Név *:
Email *:
Kód *: