11:49 PM
2020. 12. 21. LÁTVÁNYOS VÁLTOZÁSON ESETT ÁT A BIRJÁNI TEMPLOM

Talán sokan észrevettétek, hogy a Birján templomának felújítása zajlott az elmúlt években. Elkészült a templom külső felújítása, a teljes újrafestése, a villanyvezetékek teljes cseréje. (Ezekhez a munkákhoz a falu lakóinak egy része és a helyi önkormányzat is hozzájárult – ezúton is újra, köszönet érte.) A templom régi kopott, szürkésfehér színe egy melegebb árnyalatot kapott, ill. a tetőszerkezet teljes csatornázása is megújult.
 
A munkálatokat ezután tovább folytattam: a templom körüli tér új burkolatot kapott, az udvaron körben elkészült a kertrész növényekkel, a hozzá tartozó csöpögtető rendszerrel. Megújult a wc-épülete, 3 db egyedi kandeláber lett felállítva, amik biztosítják a terület teljes megvilágítását. (Esti kivilágításban is érdemes megnézni.) A tér 3 db egyedi gyártású padot is kapott.
 
Idén a templom ablakai is megújultak: Gilles Weissmann festőművész (akit érdekel, az megtalálhatja a műveit és a személyes adatait a neten) megrendelésemre üvegfestési technikával 5 új ablakfestést készített. Az üvegeken a következők láthatóak: Havas Boldogasszony (templomunk védőszentje), Jézus Krisztus teljes alakban, Szent Erzsébet, Szent II. János Pál pápa és az oltár melletti ablakon a Bárány látható. (A fotón látható a régi ablak is.)
 
A következő év(-ek)ben tovább folytatódik a felújítás. A Püspökség és a Műemlékvédelmi Felügyelőséghez benyújtott terveinket – többszöri egyeztetés után – elfogadták, így jövőre a templom belső felújítása is elindul. Teljes aljzatburkolat-csere, szigetelések, orgona-felújítás, az oltár megújítása, a belső villamoshálózat teljes cseréje, a fűtési rendszer kialakítása, stb.
 
Elkészülte után a templomunk akár kisebb hangversenyek, koncertek stb. rendezésére is alkalmas lehet. A szülőfalum templomának felújítása nekem őszinte örömet jelent. Remélem, hogy másnak is hasonlót fog jelenteni, ha egyszer a végére érünk…
 
Novreczky Csaba
 
A templom felújítása azért is külön öröm, mert az nem pályázati pénzből, vagy püspöki támogatásból megy, hanem a kis falu önerőből hatja végre. Jelentős támogatást biztosított hozzá az önkormányzat, több helyi cég, és magánszemélyek is, továbbá a helyi plébánia is. Persze ehhez jó anyagi háttér is szükséges, ami Birjánban szerencsére rendelkezésre áll, ez meg is látszik a gondosan rendezett faluképen is.
 

Ilyen volt még pár éve

Itt már megújult a homlokzat és a kerítés

A belső felújítását is megkezdték, erre több látványterv is készült

Szentély és az oltár

A templom környékét letérkövezték, így már nem falusi templom hatása van,
hanem városi. Tulajdonképpen szép, és nem lesz gond a fűnyírással,
bár nekem a több zöldfelület jobban tetszik.

Igényes, az biztos.

Ilyen egyszerű ablakok voltak

Új festett üvegablakokat terveztek
Megtekintések száma: 85 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Név *:
Email *:
Kód *: