8:24 PM
2020. 12. 30. "TAVASZ" A MECSEKBEN

December 29-én, ragyogó napsütésben, szinte tavaszias időben indultam útnak, aztán mire az út feléhez értem, már "nyár" lett. Nagyon úgy néz ki, a tél szavunkat törölhetjük szótárunkból, a másik hármat pedig csak összemosva értelmezhetjük, és csak legritkábban a maga idejében. Na jó, nyár az még van, bár az is inkább olyan, mintha a hőkazánt szabadították volna ránk. És ez csak rosszabb lesz. Na, de ebből a témából ennyi is elég, tippeljétek meg, merre jártam, aztán közzéteszem a helyes megfejtést. Annyit még hozzá, hogy körtúra volt, autóval mentem, és három falut érintettem. A középső faluban még sohasem jártam, pedig nem sok ilyen van a megyében. Igaz voltam a település környékén, sőt a szélén is, de bent a faluban egyszer sem.

A jó időnek köszönhetően rengeteg kirándulóval, túrázóval találkoztam, még ismerősökkel is. December vége lévén tömegesen jelentek meg a kerékpárosok, akik a műutakon tekertek. Jó, hogy ennyien kimozdulnak, addig se a COVID-dal foglalkoznak, mert, vannak nem is kevesen (még fiatalabbak és középkorúak is), akik állandó rettegésükben, miközben semerre sem mozdulnak, csak erről írnak, még egy képeslapot sem hajlandóak átvenni, maszkban, kesztyűben sem, mert biztosan megfertőződik. No comment.

Aztán a túra vége felé érdekes eset történt: az erdőben tőlem, úgy kb. 2 km-re vadászatok voltak, többször is hallottam a távolból lövéseket, de tudtam, hogy azok kb. merre vannak, én nem érintettem azt a részt, így nem is volt ebből gond, a vadászokkal sem találkoztam. A faluba beérve, viszont már messziről kiabáltak felém. Nem tudtam mire vélni. Jó, hogy megjött, itt a kutya, ami elszökött. Megfogtuk, most már viheti, mondták. Hát ez nem az enyém, mondtam. De, de vigye csak, valamelyik vadásztársáé akkor. Aztán többen is kiszaladtak a szemközti házból, hogy jó, hogy megjött, itt a kutya viheti. Újra elmondtam, hogy nem az enyém, nem viszem. Alig tudtam meglógni előlük, azt hitték én vagyok a vadász. Kicsit úgy jártam, mint a "hetvehelyi válltáskások" még a '70-es években (Mecsek híradó egyik régebbi száma, aki emlékszik még a történetre, azok is alig tudtak meglógni a helyiek elől.)


Új forrás épült a nyár elején


Új keresztút készült két éve


Egy kivételével az összes stációt megrongálták átadásuk után


Harangtorony is van a faluban


Illatos hunyor


Egykor állatokat itattak a hegy déli lejtőjén. A vályún az 1904-es dátum olvasható.


Elhagyott kis házikó az erdőben, de a térkép sem jelzi


Épp a házikóba akartam bekukkantani, amikor egy nagy morajlást éreztem, egy furcsa hullámzó mozgást a talpam alatt. Nem tudtam igazán mire vélni, és mivel később több lövést is hallottam (fent a tetőn vadászatok voltak), azt hittem egy lövés keltette morajlás volt, csak otthon a hírekből tudtam meg, hogy micsoda pusztító erejű földrengés volt Horvátországban. 12.20 perckor történt, vissza is néztem a fotókat, ebben az időpontban készítettem a házikóról a képet. Tehát valóban a földrengést éreztem. Én még soha nem éreztem földrengést. Itt az erdőben egyébként nem volt félelmetes, bár jó, hogy az amúgy is roskatag kis ház nem omlott össze, hiszen éppen szorosan mellette álltam. Egyszer már összedőlt egy ház tetőszerkezete egy nagy viharban az erdőben, amikor épp bent tartózkodtunk, de szerencsére senki sem sérült meg.


A kis ház egy szeméttelep belül, valószínű valami hajléktalan vert benne tanyát utoljára. Egyébként érdekes, milyen funkciót tölthetett be az épület, mert mindennek kicsi, még vadászháznak is. Egy elképzelésem van, mert kis telek is tartozott hozzá, és a fák között fa kerítésoszlopok maradványa látható. Szerintem itt egy kis művelt parcella volt (1,5 km-re van a legközelebbi település), és ez amolyan szerszámtároló vagy kis menedékház lehetett. Később visszafoglalhatta az erdő.


A ház alatt 150 m-re egy szép tisztás van, ahol megszűnik a zárt erdőborítás


Nem messze régen bánya is üzemelt. Ennek maradványa még ma is látható.


A régi bánya maradványa


A táró elfalazott bejáratából víz szivárog elő


Szegény kutyus elszabadult a hajtásból, a helyiek találták meg és kikötötték, abban bízva, hogy a vadászok a hajtás végeztével lefelé jövet az erdőből, rátalálnak. Remélem, hogy így lett. Végül is lakott területen lett kikötve a falu végén, így csak rendeződött a sorsa, hiszen mások is járnak erre.


Forrás is van erre felé


A falutól kissé távolabb egy domb oldalában áll ez a templom


Kálváriakeresztek is vannak, de stációk nem tartoznak hozzá


Szeretem az ilyen jópofa falusi alkotásokat


Kevés pénzből is lehet kreatívnak lenni


Egy tó is van a falu mellett

Megtekintések száma: 64 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Megfejtés: Szászvár - kálvária - Császta - Rizni bányavasút nyomvonala - egykori Császtai-bánya - Dóra-irtás (Z+ jelzés) - Máza - Császta (Szászvár). Csak két db helyes megfejtés érkezett. Sajnos kevesen ismerik jól vidékünket, a többség, csak a társaságért megy ki az erdőbe. Igaz még mindig jobb, mintha a TV előtt ülne.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nagyon ötletes az autógumikból épített "karácsonyfa" :-)
A földrengéses eset érdekes, de kicsit félelmetes is lehetett - én egyiket se éreztem, az elsőt átaludtam, a másodiknál autóban ültem.Nagyon remélem, nem lesz több.
A szétvert kálvária ügyét nem értem. Ki, miért ???? Vannak számomra örökre megmagyarázhatatlan dolgok...
Érdekesek és kicsit félelmetesek azok a "bányamaradékok" azt hiszem nem érezném jól magam a közelükben. Nem tudom, miért nem lehet ezeket "eltemetni" ?

Név *:
Email *:
Kód *: