11:31 AM
2020. 01. 10. TÁMOGASD ADÓD 1%-ÁVAL A MOHÁCSI SZENT MIKLÓS VÍZIMALOMOT

Sok évvel ezelőtt egy mohácsi fiatalember, Mohácsi Bugarszki Norbert elkezdte felkarolni az egykori Heréb-malom sorsát. Norbert már 19 éves kora óta saját vállalásából foglalkozik értékmentéssel. Ha lát bármit, ami érték, nem tudja sorsára hagyni, azonnal munkához lát. Így volt ez a romos és teljes pusztulásában lévő, bozóttal benőtt malom épületével, melyet a felújítás óta Szent Miklós Vízimalomnak neveznek.

Az elmúlt 14 évben óriási munka folyt, el sem lehet mondani, ő és társai szabadidejükből hány munkaórát töltöttek a malom megmentésével, ugyanakkor ezzel párhuzamosan folyt az anyagi források gyűjtése és támogatók felkutatása. Aki ilyet még nem csinált, el sem tudja képzelni, ez napi hányt telefont, e-mailt jelent, és azt is, hogy mennyi problémás helyzet, megoldhatatlan szituáció lép fel egy ilyen nagyszabású feladatnál. Norbert az ügyet, mint annyi mást, Mohács környékén, ezt is sikerre vitte, noha érték támadások (kis hazánkban ez jellemző!), és voltak akik irigykedtek, hogy ilyen gyönyörűen újjávarázsolta a malmot, ami egyébként most már több éve üzemképes és látogatható, hiszen épült azóta itt taposómalom és mészkemence is. A malom történetéről bővebben http://www.patakmalom.shp.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az idei évben én az ő munkájukat szeretném támogatni, és ajánlást teszek a Baranyai-dombságot kedvelőknek, hogy aki még nem döntött más javára, az támogassa adója 1%-ával a vízimalomot.

Adó 1%

Szent Miklós Rend Egyesület

Adószám: 18296288-1-02

Megtekintések száma: 158 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Kár, hogy ilyen elhivatott, fiatal emberek az országban nagyon kevesen vannak... vagy csak nem beszél róluk senki ???

0
1 Endi   [Bejegyzés]
Ezt az írást a patakmalom oldalról (Norbert írása) azért másolom be ide, mert ez is bizonyítja, hogy tényleg megérdemlik a támogatást.

Néhány gondolat a kitüntetéseimről

"A kezdetektől örültem, hogy a munkámat az adott település, valamely civil szervezet, vagy éppen egy miniszter elismerésben részesíti. De tekintettel arra, hogy kedves kis hazánkban minden máshogyan működik, mint a „normális” helyeken, a kitüntetéseim a pozitív példa népszerűsítése helyett általában irigységet gerjesztettek. Bizonyos emberek nem tudtak azonosulni a gondolattal, hogy lehet olyan ember, aki ellenszolgáltatás nélkül, elhivatottságból, hobbiból, vagy akár „őrültségből” más műemlékének a felújítása érdekében fejti ki (akár több éven keresztül) tevékenységét. Valljuk be, hogy tényleg ütős egy-egy, az elismerések során használt kifejezés, hiszen 22 évesen „hazánk épített öröksége megóvásában végzett kimagasló munkámért” kaptam a Podmaniczky, és 29 évesen a „Mohács város fejlődése érdekében hosszú időn át kifejtett érdemes és eredményes tevékenységem elismeréseként” kaptam a Mohács Város Tisztelete Jeléül kitüntetést. Nem csoda, hogy egyeseket megkarcolnak a kifejezések. Ugyanakkor kitüntetés ide, elismerés oda, a jelen honlap is arról tanúskodik, hogy csillapíthatatlan a pusztulásra ítélt műemlékek iránti vonzalmam és tettrekészségem."

Név *:
Email *:
Kód *: