11:43 AM
2021. 01. 24. KINYÍLT A HÓVIRÁG

A Baranyai-dombságban is előfordul a hóvirág, és, ha ez erdőt járjuk, már találkozhatunk is vele ezekben a napokban. Több helyen láttam én is kinyílt példányokat a dombságban.

A növény az amarilliszfélék talán legismertebb növénynemzetsége. Huszonegy fajuk él, melyek a Pireneusoktól, Közép- és Dél-Európán át, a Kaszpi-tóig, illetve a Közel-Keletig találhatók meg. Közülük a legkülönlegesebb faj Görögországban él és októberben virágzik. Magyarországon négy fajjal találkozhatunk: a kertekben ültetett pompás, a redőslevelű, a levantei, valamint az őshonos kikeleti hóvirággal, mely utóbbit egyszerűen hóvirágnak neveznek.

A kikeleti hóvirág 2005 augusztusában, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően lett az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfaj Magyarországon is, Természetvédelmi értéke 10 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik. A hóvirágok élőhelyei az üde, vagy félszáraz lombos erdők és cserjések, ritkábban fenyvesek. Virágzása hazánkban eredetileg a tél vége felé, februárban volt megszokott, azonban az utóbbi enyhe teleken már januárban előbújik, és virágzik.

Forrás: wiki

Megtekintések száma: 47 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
4 nap kivételével megint nincs tél!

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Vegyes érzelmeim vannak: örülök, mert szép, de korai és ez valószínű azt jelenti, tél idén sem lesz. És ez meg a természetnek nem jó....

Név *:
Email *:
Kód *: