11:08 PM
2021. 01. 25. SZEPI TÚRA

Mi az a SZEPI túra? SZE + PI = SZEDERKÉNYI PINCETÚRA. Erről adnék közre fotókat. Szépről és sajnos kevésbé szépről is. A szederkényi pincesort és szőlőhegyet akár pincefalunak is nevezhetnénk, és, ha ez egy felkapott borvidéken lenne, még nyitott pincéivel, vendéglátással kiemelkedő értéket is nyújthatna, ám nem lehet letagadni, hogy a szeméthegyekkel teli szőlők és pincesorok látványa visszataszító. Ezeknek az állapotoknak változni kell, ha Szederkény is többet szeretne kihozni az egyébként meg kiváló adottságaiból. Mivel ezt a szemetet nyilvánvaló, hogy a helyiek hordják ki, a szemléletváltozást helyben kell kezdeni. A falu másik felén lévő Nyomjai pincesor nem ilyen szemetes. Én ennek okát abban látom, hogy a szederkényi pincesoron egyre többen laknak életvitelszerűen. Többet most nem is írnék, a képek mindent láttatnak.


Mekkora hatalmas egybeépített pincék


Ilyen is van.


Tövises lepényfa


Belvárdgyula és temploma a távolban


A TV-torony is látható innen


Még a Mecsek-csúcsán álló János-kilátó is kivehető


Szőlőlugas alagútja az egyik pincénél


Szőlők alján, majdnem üresen jön a mohácsi busz. Nincs már utas a fővonalon sem...


Kökény: szedtem, ettem. Nagyon finom és egészséges.


Szederkényi szurdok. Apám még lovaskocsival is járt benne. Lassan 50 éve, hogy nem ment végig benne szekér, de már régóta gyalogosan sem járják. Benőtt és telehordták szeméttel.


Sajnos...


Rókalyuk


Rókavár


Egy földnyelven áll Szederkény, de talán a környék (megkockáztatva, hogy a Baranyai-dombság) legrégebbi keresztje 1809-ből. Máriakéménden tudunk 1821-ből feszületet, aztán 1840-es évektől már vannak gyakoribb előfordulások. Persze nagyon sok kereszten már lekopott az évszám és a felirat, ezért a meglévők között is lehet még igen régi, de ismerve stílusukat, ez kevésbé valószínű. Minél régebbi a kőkereszt, annál magasabb, nagyobb és robusztusabb. Az idők folyamán egyre csökkent a méret és a forma is egyszerűsödött.


A felirat már kikopott.


Hatalmas. Egy kis megdőlés van már benne. Sajnos teljesen elhanyagolt a környezete, bár időnként valakik részlegesen leirtják mellőle a bozótot.


Itt mind szőlők voltak, még nem is oly régen. De lassan mindenhol felszámolják, ne kelljen műveléssel bíbelődni, és beerdősítik, azzal nincs gond. Megnő, aztán kivágatják, eladják tűzifának.


Szinte minden bokor aljában ez a látvány fogad.


Ez nem fért volna be az otthoni kukába?


Hármas rókalyuk


Ez már ipari mennyiség, mert beljebb még több van a sűrű bokrok között.


WC csészéből kimondottan sok van errefelé, de csak egyet fotóztam le.

Fenyves


Pedig milyen szép a falu.


Pincefalu


Régen igényesen díszítettek, ma igénytelenül szemetelnek.


A távolban még a Zengő is látszik.

A legutóbbi pécsbagotai szemetet is bejelentettem a Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálynak. Ezt is jelezni fogom, de először az önkormányzat felé. Kíváncsi vagyok ők mit szólnak hozzá.

Megtekintések száma: 67 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Értesítésem után az önkormányzat jelezte, hogy társadalmi munkában megpróbálják megszervezni a szemét összegyűjtését és az önkormányzati kis traktorral a lehordását.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Ép ésszel tényleg nem lehet felfogni, hogy ki, miért teszi ezt (ti. a szemét ide hordását)? Bizonyára van szemétszállítás a faluban is, vagy nem falubeliek viszik ki ide? Nem értem és azt hiszem már sosem fogom ezt a fajta szemetelést megérteni...

Név *:
Email *:
Kód *: