8:20 PM
2020. 01. 31. VAJON MENNYI KIRÁNDULÓ KERESI FEL A KARASICA-VÖLGYÉBEN FEKVŐ KÉMÉNDI KEGYHELYET?

2007-ben került ki először egy geoláda a máriakéméndi kegytemplomhoz, melyet a kirándulók keresnek fel. Az interneten bejegyzik látogatásuk időpontját, képeket, megjegyzéseket tölthetnek fel. Így pontos képet kaphatunk a látogatók számáról is, de természetesen csak a geoládát felkeresők szerepelnek ebben. (Hívek, zarándokok, egyéb célból érkezők nem.) A grafikon jól mutatja, hogy a kezdeti érdeklődést fokozatos gyengülés követte. A bejegyzések számában többen csalódottságukat fejezték ki, hogy igencsak lepusztult a helyszín, és ez csalódást okozott, főleg azoknak, akik messziről utaztak idáig. 2008-ban még 58 fő kereste meg a ládát egyénileg, addig 2016-ban már csak mindössze 5 fő mutatott érdeklődést a kegyhely iránt. Ez volt a mélypont. Ekkor még minden romos volt, igaz már folyt az angyalokra a gyűjtés. 2017-ben megújultak a kálvária stációk, és ebben az évben hosszú idő után először nem csökkent, hanem nőtt a látogatók száma. Látható, ahogy a felújítások haladtak, és egyre szépült a kegyhely, ismét növekedésnek indult a látogatók száma, és most az utóbbi egy évben ugrásszerű növekedés tapasztalható, amit sem COVID, sem más tényező nem tudott csökkenteni, sőt...

Ami igazán meglepő, a geocaching honlapon az is látható, hogy most már a téli hónapokban is sokan keresik fel a helyszínt, azelőtt áprilisban jöttek először, aztán október, november volt a szezon vége. Ahogy ez a grafikon mutatja a számadatokat, tulajdonképpen a búcsúk, zarándoklatok, egyházi rendezvények, vagy kegyhely látogatók száma is szinte ugyanilyen arányban alakult/csökkent azokban a "sötét" 2010 utáni években.

Nyilván minden mindennel összefügg. Ha áldatlan állapotok uralkodtak, akkor ahogy nem jöttek a "ládavadászok", úgy nem jöttek, vagy csökkent le  a búcsújárók, templomlátogatók száma. Nyilván az is közrejátszott a negatív folyamatokban, hogy 2013-ban elkerült az utolsó pap is, a plébániaépület lakatlan maradt, és megindult az épület gyors állagromlása is. Sokat számít, látnak-e mozgást a területen, vagy mindig zárt kapukat találnak, így most, hogy a kegytemplomnál állandó (fel)ügyelet van, ez ismét olyan helyzetet teremtett, ami növeli az ide érkezők számát.

Megtekintések száma: 35 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Így igaz, egy szóval éltetni kell a helyet, és akkor élni fog. Nem azért nem jöttek az utóbbi években, mert, hogy a kegyhely fénykora leáldozott, ahogy mondták páran. Igaz, hogy nagyot változott a világ, sokan másban keresik az élet örömeit, de, ha jól tálaljuk, akkor most is van egy olyan, és nem is kicsi réteg, akinek eladható.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Beszélni, írni, fényképezni, kell és a net minden fórumát (főleg ugye a FB-t) használni kell – mert manapság (részben sajnos), aki csendben van, arról azt hiszik, hogy meghalt, vagy nincs, nem létezik.
Igen, kell a reklám, kellenek újságcikkek, kellenének érdeklődő riporterek és újságírók. És persze jó, hogy van végre templomgondnok, aki maximálisan a szívén (hátán) viseli(cipeli?) az ügyet….Ha a tetejében az új püspökünk is megszereti Máriakéméndet - akkor még újabb csoda is történhet Máriakéménden. Mondjuk lekörözi Máriagyűdöt…
(Na jó, legalább egy sorba kerül vele…)

Név *:
Email *:
Kód *: