6:36 PM
2020. 02. 05. BEROBBANT A TAVASZ...

Egyik nap hó és fagy, rá 48 órára +16 fok, verőfényes napsütés. Orfűn a tó körül rövidnadrágos túrázók, futók. Valóban túra szempontjából ideális idő. És a hónak nyoma sem volt, úgy olvadt el, legalábbis errefelé, hogy még egy kis sarat sem hagyott. Egyáltalán vízből volt ez a hó? És ez most tényleg komoly kérdés, mert legutóbb, már nem emlékszem, hogy melyik országban, de olyan hó esett, aminek bizonyos %-a műanyag volt, amit valami környezetkárosításból szedett össze. Lehet, már a hó sem a régi, de az időjárás biztosan nem.

A bejárt útvonal a következő volt: Orfű, Horgászfalu - ledőlt kereszt - Herman Ottó-tó keleti partja (erre szerintem "senki" sem jár, néhol út sincs, de egyes részeken pedig kitűnő ösvényen lehet barangolni) - Horgász-forrás - Füstös-lik - Kovácsszénájai-tó déli partja - Ravasz-kút - volt Alsó-malom - Husztót. Pécsről a 9.30-as busszal mentem Orfűre, délután Husztótról két közvetlen járat van, 14.15-kor és 16.50-kor, én elértem a korábbit.


Virágzik a mogyoró


Megkerestem azt a keresztet, amit a turistatérkép is jelez a Pécsi-tótól északra a Hertelend felé vezető műút közelében (Hermann Ottó-tó irányában). Sajnos már csak ennyi van belőle. Nem fontos már senkinek...


Herman Ottó-tó


Nyírfás erdő


Borostyán


Vajon hogyan kerültek ezek a kiszáradt fák a tó közepébe? A tó létesítése óta már több évtized eltelt, azóta nem maradhattak fenn. Vagy talán egy kis sziget volt itt korábban, ami "elsüllyedt"?


A Herman Ottó-tó keleti partján gyönyörű fehér sziklákat és régi kőfejtők maradványait láthatjuk.


Az illatos hunyor is nyílik


Jelzetlen ösvény a tó felett


Visszatükröződés


Horgász-forrás benőve


Megtisztítva, de sajnos nem folyik.


A májvirág is kinyílott, pedig a lexikon szerint március, április a virágzás ideje.


Füstös-lik felé


Egymásnak feszülve (szoborkompozíció is lehetne)


Kovácsszénájai-tó déli partján


Ravasz-kút elhanyagoltan


Ravasz-kút tisztán


Megtisztítják a Ravasz-kúti erdőrészt


A Kovácsszénájai-tó keleti felén áll ez a kőkereszt.


Még egyben van, de szemmel láthatóan nem gondozzák már.


Kíváncsiságból beütöttem a facebbook-ba ezt a nevet. Orfűre és több más településre adott találatot. Tehát Orfűn él ilyen nevű család, elképzelhető, hogy őseik állították a feszületet. Talán nem is tudnak már róla az utódok.


Egy kis erdei nyiladék


Kovácsszénája


Romok az erdőben


Pince


Alsó malom-romjai


A hóvirág is nyílik hetek óta folyamatosan


Husztót, temető


Husztót


Szép lett!


Végre egy reális összeg az elvégzett munkával arányban.


Régi és új szárny


Husztótra nem jár be a busz (mert pár száz méterre vannak a házak), így itt csak a főúton, a járda nélküli buszmegállóban lehet buszra szállni.

Megtekintések száma: 118 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Ezt az útvonalat egyáltalán nem ismertem, jó hogy bemutattad. Szép vidék – bár úgy tűnik nem olyan felkapott, mint a másik két tó körüli erdők. Az épített objektumok és a keresztek gondozatlansága szomorú, nem tudom pontosan kinek lenne ez a feladata ? Vagy csak a jó-szándékú emberekre van ez bízva ?
A májvirág is ? Hát megáll az ész…tényleg megbolondult az időjárás (is)

Név *:
Email *:
Kód *: