1:10 AM
2021. 02. 09. ÚJABB ÚTSZÉLI KŐKERESZTEK ÚJULHATNAK MEG ORSZÁGSZERTE

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága az idei évben is kiírta az útmenti keresztek felújítására, sőt újak állítására a pályázati lehetőséget.

Ezáltal lehetőség van bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és az ukrán nemzetiségek hitéletében mindenkor meghatározó szerepet betöltő keresztek felújítására. A nemzetiségi önkormányzatok meg is kapták az erről szóló tájékoztatót és a pályázati adatlapokat.

Magyarországon először 2020-ban volt hasonló pályázati lehetőség, mellyel a Baranyai-dombság főként német nemzetiségi önkormányzatai éltek is, sokan nyertek is, ebből több romos kereszt is megújult, persze voltak „különböző okokból” elakadó projektek, melyek nem készültek el annak ellenére, hogy nyert a nemzetiségi önkormányzat. Sajnos azok a települések, ahol nem működik nemzetiségi önkormányzat, kimaradnak, nem pályázhatnak. Így sajnos a kisebb településeken, ahol pl. csak magyarok laknak nincs lehetőség a keresztek felújítására. Ez sajnálatos, hogy így alakult, itt mindenképpen lehetőséget kellett volna biztosítani a nagy önkormányzatok vagy plébániák számára, hogy a magyar vonatkozású feszületek is megújulhassanak.

A költségvetési támogatás a 2021. január 1. – 2021. december 31. között megvalósuló tevékenységére nyújtható. Az igényelhető támogatás minimális összege: 200.000 forint. Az igényelhető támogatás maximális összege: 3.000.000 forint

Természetesen így is örülni kell, mert várhatóan a Baranyai-dombság területén idén is jó néhány kőkereszt újulhat meg, ami azért is különösen nagy öröm, mert 2019-ig ezek kizárólag adománygyűjtésből, magánszemélyek, hívek hozzájárulásából, esetleg önkormányzat vagy egyház kiegészítő támogatásaként valósulhattak meg. Épp, amikor leállt a természetjárók egész Baranyában elismert és kiemelkedő értékmentő munkája, melyet tudjuk szándékosan állítottak le, „egyéb” okokra hivatkozva, épp rá egy hónapra jött a fantasztikus hír, hogy kormányzati segítséget kapnak az útszéli keresztek. Sőt tavaly még képoszlopokra is lehetett pályázni (idén csak a keresztek vannak benne.) Úgy látszik a Mindenható felülről segített, hogy ne álljon le egy 10 éves folyamat a Baranyai-dombságban, sőt az új lehetőséggel még sokkal több kereszt megújítására nyílik lehetőség, hiszen azelőtt évente legfeljebb két darabot sikerült megmentenünk.

A nemzetiségi önkormányzatokkal továbbra is kapcsolatban vagyunk, tanácsokkal, javaslatokkal segítjük ismét, hogy mely keresztek igényelnének támogatást.

Megtekintések száma: 46 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Sajnos a pályázók nem kutatják a keresztek történetét, de ahol én is benne vagyok keressük, kutatjuk a történeteket. Természetesen ami előkerül, vagy megújul közreadom.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Ha elkészül egyik- másik, szívesen olvasnék a felújítás történetéről vagy arról, kiderült-e, ki, miért állította a keresztet !

Név *:
Email *:
Kód *: