8:03 PM
2021. 02. 11. VESZÉLYBEN A KÜLTERÜLETI, DE TURISZTIKAILAG FONTOS MEGÁLLÓHELYEK

Ezúton értesítjük a Dél-dunántúli régió, és elsősorban Baranya és Tolna megye túrázóit, hogy az egyesületek, szakosztályok, de az egyéni túrázók is fordítsanak kellő figyelmet túráik szervezésekor a közösségi közlekedés által érintett, turisztikailag fontos megállóhelyek használatára.

A nem lakott, azaz a külterületeken található, egyébként ebből kifolyólag jellemzően alacsony forgalmú, gyakran csak szezonálisan igénybe vett megállóhelyek léte veszélyben van. A Volánbusz Zrt. és a MÁV-START Zrt. ugyanis figyelemmel kíséri ezek forgalmát és a tényleges jegykiadásokat, így amennyiben egy év alatt senki vagy csak néhány fő veszi igénybe ezeket a megállóhelyeket, a következő évi menetrendváltozástól megszűnnek, és a továbbiakban nem lesz lehetőség innen tervezni a túrákat, vagy a túra végén ezeken a helyeken felszállni a járatokra. Pl. hiába tűnik fontos és frekventált helyszínnek a Pécs, Remeterét autóbusz-megálló, mivel lakóövezet nem található a közelében, nincs napi használatban. Időnként egy-egy túracsoport igénybe veszi, és egyéni túrázók is, de ha pl. mindenki autóval indulna túrázni egy éven belül ez a megálló is megszűnne.

Ezért kérjük a túrázókat, egyesületeket, szakosztályokat, hogy igyekezzenek már ebben az évben (a vírushelyzet elmúltával) túráikat úgy szervezni, hogy minél többször érintsék közösségi közlekedéssel az alábbi megállóhelyet.

Felhívnám a figyelmet arra a tényre, hogy a 2020. decemberi menetrendváltástól megszűnt a Zselicben, Tomás (Alsókövesd) autóbusz-megálló, ami az országos kéktúrán ki- és becsatlakozási lehetőséget jelent. A megszűnésének indoka, hogy a 2020-as évben összesen 4 fő vette igénybe ezt a megállóhelyet. Nem számított az sem, hogy a vírushelyzet miatt országosan mintegy 70%-kal csökkent az utazások száma. Talán senki észre se vette, hogy két hónapig nem létezett a megálló, a menetrendből törölték. Azonban kérésünkre február 15-étől újra visszaállításra kerül, így használható lesz ismét.

Túralehetőség csak munkanapokon (!) adódik Tormás, Alsókövesd megállóhely használatához, melyhez konkrét túrát és járatindulást javasolunk:

Pécsről 5.35-kor járat indul Sásdra, mely 6.17-kor érkezik. Innen 18 perc várakozás után 6.35-kor járat indul Tormás, Alsókövesdre, mely 7.17-kor érkezik.

Gyalogtúra lehetőség innen: Alsókövesd – Nagymété, Füvészkert, Fekete István emlékösvény – Hollófészek – Lipalagi-erdő – Kántor-hegy – Abaliget, vasútállomás.

Abaliget, vasútállomástól 12.35-kor vagy 14.35-kor vonat indul, mely Pécsre 13.12 és 15.12-kor érkezik.

Minden hó első hétfői munkanapján, valamint keddi és pénteki munkanapokon közlekedik még egy járat Sásdról Alsó- és Felsőkövesdre, így ezeken a napokon tervezhetünk későbbi indulást is, mivel Abaligetről késő estig 2 óránként van vonat Pécs felé.

Pécsről 10.30-kor járat indul Sásdra, mely 11.17-kor érkezik. Innen 3 perc várakozás után 11.20-kor járat indul Tormás, Alsókövesdre, mely 11.47-kor érkezik. (Az utazást célszerű előre bejelenteni, különösen csoporttal, hogy esetleges késés esetén Sásdon biztosítva legyen a csatlakozás, amit a Volán ez esetben biztosít.)

Fordított irány:

Pécsről vonat indul 10.47-kor, mely Abaliget, vasútállomásra 11.21-kor érkezik. Amennyiben hosszabb túrát szeretnénk tenni, pl. Felsőkövesd és/vagy Bakóca kitérőkkel, úgy Pécsről indulhatunk a 8.47-es vonattal is, mely Abaliget, vasútállomásra 9.21-kor érkezik.

Tormás, Alsókövesdről járat indul 16.34-kor, mely Tormás, Kőtörő megállóhelyre 16.37-kor érkezik. A járat felmegy Szágyra, majd megfordulva 16.51-kor érkezik Tormás, Kötörő megállóhoz, mellyel Sásdig utazhatunk, ahová 17.15-re érkezik. Innen 17.51-kor indul járat, mely Pécsre 18.38-kor érkezik.

Természetesen a túrák egy kis autós rásegítéssel is megtervezhetőek, és ezáltal mégis igénybe vehető a közösségi közlekedés is. Pl. Sásdig autóval, itt parkolás, innen vonattal Abaliget vasútállomásig, majd gyalogtúra, végül Alsókövedről busz Sásdra, az ott parkoló autóhoz.

 

Turisztikailag fontos külterületi autóbusz-megállóhelyek

 

Pécs – Szászvár – Szekszárd vonalon

Hosszúhetény, Kövestető megálló: a Köves-tetői-kilátó, a Hármas-hegy és a környékbeli túraútvonalak innen érhetőek el.

Magyaregregy, Várvölgy megálló: a Keleti-Mecsek fő turisztikai célpontjai, a Máré-vár és a túraútvonalak innen érhetőek el.

Szekszárd, Sötétvölgy megálló: a Szekszárdi-dombság fő turisztikai célpontjai és a túraútvonalak innen érhetőek el.

 

Pécs – Abaliget – Bakóca vonalon

Pécs, Remete-rét megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség, egyéb fontos turistaútvonalakon innen kezdhetőek a Nyugat-Mecseki túrák.

Orfűi elágazás megálló: több turistaútvonal itt vezet, így változatos túrákat tehetünk innen.

Abaliget, barlang megálló: kiemelt turisztikai központ, kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség, valamint egyéb túraútvonalak innen érhetőek el.

Abaliget, Hetvehelyi elágazás megálló: Zselic és a Nyugati-Mecsek felé is kiváló túrák tehetőek innen.

Abaliget, vasútállomás, bejárati út megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség a Zselic és a Mecsek felé.

Abaliget, vasútállomás: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség a Zselic és a Mecsek felé.

Kovácsszénájai elágazás megálló: Abaliget, Husztót és Kovácsszénája felé kiváló túrák tervezhetők innen.

 

Pécs – Sásd – Kaposvár vonalon

Pécs, Árpádtető megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség, turisztikai központ, kalandpark.

Mánfa, Kőlyuk megálló: piros túra és a Mecsek legszebb patakos völgyei, Melegmányi-vízesés innen érhető el.

 

Pécs – Bakonya vonalon

Kővágótöttös, Tótvári-akna megálló: a mecseki bányász emlékútra itt van rácsatlakozási lehetőség.

Bakonya, bánya megálló: a mecseki bányász emlékútra itt van rácsatlakozási lehetőség.

Bakonya, erdészház megálló: a Mecseki Zöldútra, a Dél-dunántúli pirostúrára és egyéb más a Nyugati-Mecsekben vezető túraútvonalakra itt van rácsatlakozási lehetőség.

 

Pécs – Szederkény – Pécsvárad vonalon

Máriakéménd, kegytemplom megálló: búcsújáró kegyhely, turisztikailag fontos objektum, innen indul két zarándok- és két turistaút, melyre innen kiváló rácsatlakozási lehetőség van.

Kátolyi elágazás megálló: innen indul a Baranyai Sárgatúra Szekszárd felé, valamint a Kátolyi pincesorra is felvezető Szent Márton út is innen érhető el.

 

Szekszárd – Szálka vonalon

Szálka, Hegytető megálló: zöld sáv és a zöld kereszt túraútvonalak innen érhetőek el.

 

Bonyhád – Bátaszék vonalon

Bátaapáti elágazás megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség.

Mórágy (Kismórágy), autóbusz-váróterem megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség.

 

Mohács – Kölked (Erdőfű) vonalon

Kölked, bédai elágazás megálló: innen érhető el a Bédai-erdő, a Bédai-holtág, a Külső-Béda, a Bédai Vendégház, valamint a Nagypartosi tanösvény, illetve a Béda-Karapancsa Duna-Dráva Nemzeti Park tájvédelmi Körzete is.

 

Szekszárd – Szekszárd (Keselyűs) vonalon

Szekszárd Bárányfok, bejárati út megálló: turisztikailag fontos megállóhely, hiszen 700 m-es sétával innen érhető el Bárányfok, ahol a Gemenci Kirándulóközpont, erdei kisvasút is található. Itt lehet rácsatlakozni az országos kéktúra nyomvonalára, de egyéb más túraútvonal és zarándokút is elérhető innen.

Szekszárd (Keselyűs) útőrház megálló: a megállóhelytől 300 m-re jó csatlakozási pont van az országos kéktúrához, egyéb túraútvonalakhoz és a Sió-folyóhoz.

Szekszárd (Keselyűs) autóbusz-váróterem megálló: turisztikailag fontos megállóhely, itt lehet rácsatlakozni az országos kéktúra nyomvonalára, de egyéb más túraútvonal és zarándokút is elérhető innen. Itt található az erdei kisvasút egyik állomása és fogadóépülete is.

Szekszárd (Keselyűs) erdészház megálló: turisztikailag fontos megálló, kiváló erdei túrák tervezhetőek innen.

Őcsény, Sió-holtág megálló: turisztikailag fontos megálló, kiváló erdei túrák tervezhetőek innen.

 

Pécsvárad – Véménd vonalon

Erdősmecske, kültelek megálló: itt lehet rácsatlakozni a Baranyai Zöldtúra útvonalára, ahol felkereshető a gránit szurdok völgy.

 

Mohács – Himesháza vonalon

Erdősmároki elágazás megálló: itt lehet rácsatlakozni a Baranyai Sárgatúra útvonalára és itt található a híres Szabari-erdő vöröstölgyes állománya is, melyet sokan felkeresnek.

 

Pécs – Harkány – Siklós vonalon

Bisse, Szőlőhegy megálló: itt lehet rácsatlakozni több fontos túraútvonalra, melyek a Villányi-hegység szép tájait mutatják be.

Nagyharsány, szoborpark megálló: turisztikailag kiemelt látnivaló és DDNP bemutatóközpont található itt, valamint itt lehet rácsatlakozni a kéktúra útvonalára.

 

Pécs – Újpetre – Siklós vonalon

Vokány, vasútállomás megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség.

 

Sásd – Szágy vonalon

Tormás, kőtörő megálló: a közeli kék kereszt jelzésű túraútvonalra jó rácsatlakozási lehetőséget nyújt a megálló.

Tormás, Alsókövesd megálló: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség.

 

Szentlőrinc – Sásd vonalon

Bükkösd, Becsali megálló: innen lehet gyalogosan eljutni az erdei műúton, Ratkóczapusztára, Goricára és Kánba, illetve rácsatlakozni a kék körséta útvonalára.

Szentkatalini elágazás megálló: innen juthatunk el a Nyáras-völgyi turistautakhoz, de Okorvölgy felé is lehet innen túrát tenni.

Turisztikailag fontos külterületi vasúti megállóhelyek

 

Pécs – Dombóvár vasútvonalon

Abaliget, vasútállomás: kéktúra ki- és becsatlakozási lehetőség, mind a Zselic, mind a Mecsek felé.

 

Dombóvár – Bátaszék vasútvonalon

Mágocs-Alsómocsolád, vasútállomás: bár az állomás mindkét településtől messze esik, de innen érhető el a P+ jelzésű turistaútra rácsatlakozva Gerényes, Ág és Kisvaszar település.

Hidas-Bonyhád, vasútállomás: közvetlenül a vasútállomásnál lehet rácsatlakozni a Kátoly – Szekszárd között vezető sárgatúra nyomvonalára, melyről a Geresdi-dombság több pontja is elérhető.

Cikó, vasúti megállóhely: innen indul a sárga négyzet jelzésű turistaút, melyen Cikón keresztül lehet rácsatlakozni a Kátoly – Szekszárd között vezető sárgatúrára.

Baja-Dunafürdő, vasúti megállóhely: turisztikailag igen fontos megállóhely a Duna közelében, itt lehet rácsatlakozni az országos kék és piros túra, továbbá egyéb más túraútvonalakra, melyek bejárásával a Gemenc tájegység jellegzetes pontjai kereshetőek fel.

 

Pécs – Barcs vasútvonalon

Középrigóc vasútállomás: innen érhető el a Barcsi ősborókás, a Lant alakú feketefenyő, a Középrigóci kastély turisztikai bemutatóközpontja, mely egyben iskola is.

 

Szentlőrinc – Sellye vasútvonalon

Okorág-Kárászpuszta vasúti megállóhely: innen érhető el a Kárászi-erdő és a Szentegáti-erdő természetvédelmi területe.

Megtekintések száma: 278 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Hát éppen ez az. Régen is volt feltételes megálló, aztán ez a kategória törölve lett, a feltételes megállók megszűntek.

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Alle Achtung !
Szép gyűjtemény, de szomorú olvasni, hogy egyes megállóhelyek "törlődnek". Nem is tudom, miért nem lehet ezeket valami "feltételes" megállónak nevezni, és ha szükséges, akkor megállni. Annyira sokat nem ronthat egy-egy egyedi eset a menetrendi pontosságon....

Név *:
Email *:
Kód *: