12:01 PM
2021. 02. 16. JAJ!

Szilágyról hoztam ezt az elrettentő példát. Épp arra autóztam, amikor megláttam, hogy új kereszt áll a falu elején. Gyors fékezés, és indulás fotózni, hogy betehessem a gyűjteményembe. Sajnos a kezdeti öröm, hamar szertefoszlott.

Mégpedig ezért:

1. Bár bőven lett volna hely, kb. 3 m-el odébb felállítani a keresztet, azt közvetlenül egy kidőlt útszegélyt jelző oszlop, csatornafedlap, tűzcsap, közművet jelző tábla árnyékába sikerült csak elhelyezni.

2. Meghagyták a 4 m-el arrébb található régi feszületet, amit szintén egyszerű módon szürke színnel újrafestettek, tehát feltehető, hogy ez is itt marad, ami érthetetlen, hiszen nem szokás a katolikus hagyományok szerint kettőt, ráadásul egymástól eltérő irányban megtartani. (Krisztusból sem volt kettő.)

3. Megint, modern gránitkőre (minden kőfaragónál ugyanolyat lehet venni, nincs benne semmi egyedi) cserélték le a régi, 19. századi, értékkel bíró alkotást. Mint, ahogy a régit is javították, festették, így látható, hogy az is megőrizhető, ha pótolták volna a kereszt eredeti homokkő szárát, és korpuszát. Felesleges volt újat hozni. A régit kellett volna arrébb tenni, mert közelében mély árok van, és abba az irányba dől. A felirat szerint nem pályázatból készült az új kereszt, hanem magánszemély állíttatta.

4. A régi keresztnek volt homokkőből faragott térdeplője, ami most az árok szélére van hajítva. Ezt vajon miért nem lehetett az új kereszt elé elhelyezni? Igaz, hogy ma már nem igazán szokás, hogy bárki is arra elhaladva letérdeljen imádkozni a kereszteknél, de meg lehet őrizni a hagyományt. Ráadásul nem lepi el annyira a gaz sem, ha oda helyezik azt a jókora darab lapos homokkövet. Egyébként az új kereszthez térdeplő helyett egy új beton járdalapot tettek, amire két mécsest helyeztek. (Talán a felújítóknak fogalma sem volt arról, hogy miért van ott az a bizonyos régi, faragott kő...)

Nem csak az a fontos, hogy mit állítunk, hanem, hogy hová, és milyen módon illesztjük tájba a műalkotást. Nagyon fontos az összkép, hiszen ez határozza meg a látottakat. Kár, hogy nem sikerült ebből itt semmit sem figyelembe venni.


"Közművesített" kereszt

Megtekintések száma: 64 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Nos, ennél rondábbat még nem láttam. A gazbenőtte, elhanyagolt is "szívhez-szólóbb", mint ez a gondolkodás és érzelmek, vagy tudás nélkül ide-erőltetett kereszt. Én szégyellném magam, ha én lettem volna a tervezö-kivitelező-engedélyező. (vagy akár építő/építtető)

Név *:
Email *:
Kód *: