2:21 AM
2021. 02. 21. VILLÁNYTÓL PALKONYÁIG


Pécs-Külváros állomáson szálltam fel a vonatra, azzal utaztam a Villányi-hegységbe. 100 évvel ezelőtt valóban külváros volt, ma majdhogynem a belváros része, legalábbis attól néhány száz méterre található, akár a Kodály Központ, Tudásközpont, vagy épp az ÁRKÁD. A vasúti megálló neve nem követte le az elmúlt évszázad változásait, vagy épp 100 év késésben van a vasút... Lehetne pl. Pécs - Balokány is a megálló neve, az van ide legközelebb.

Kíváncsi voltam, milyen vonat jár Villány felé, mert hallottam, hogy a piroskákat kivonták a forgalomból és modern alacsony-padlós csuklós motorvonatok járnak errefelé is, ami jóval magasabb színvonalú szolgáltatást biztosít, és nagyobb kapacitású, mint a piroska, még akkor is, ha 2 vagy 3 kocsival közlekedik. És valóban ilyen típusú motorvonat érkezett. De, hát Magyarországon vagyunk, nem minden arany, ami fénylik: mivel a baranyai állomásokon nincs kiemelt peron a Főpályaudvart kivéve, ezért ennél is nagyon magasat kell fellépni, merthogy a mozgatható lépcső épp elromlott rajta, így csak a padlószintre lehetett fellépni, nem volt a közbeeső szint. A kocsi egyes részei meg, miután sok év szolgálat után kerültek ide a fővárosi agglomerációból, hát eléggé megviseltek. Sok graffiti-vel, több helyen kitört vagy kővel bedobott, megrepedt ablakokkal közlekedik. Az ajtónyitók is nehezen működnek már. Digitális kijelzője ugyan van, de meghalványodtak, és sajnos a hangos utastájékoztatás sem működik rajtuk. Pedig mennyire szerettem a csilingelő hangot, ami a megálló bemondása előtt hallható az ilyen vonatokon az ország frekventáltabb részein, pl. Győr felé.

Persze, ennek is örülni kell, hogy a fél évszázados piroskákat leválthatták ezek a kocsik, annak okán, hogy a fővárosi térség kaphatott vadi új kocsikat, sőt már emeletes vonatok is járnak egyes vonalakon. Így Baranyába is sikerült bevonni a Desiro motorvonatokat, ami eddig csak hétvégente járt Pécs - Dombóvár között. Ami mindenképp pozitívum, hogy nem kell egész úton a piroskák csattogását hallgatni, ahogy pattog a síneken.

A túra útvonala a következő volt:

Villány, vasútállomás – Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény (természetvédelmi terület) – Villány – kerékpárút – szoborpark – Csillag-völgy – romos vadászház – Fekete-hegy – Vylyan-pincészet – Siklósi-völgy – palkonyai szőlőhegy – Szent Bertalan-kápolna – Palkonya, vasútállomás

Táv: 14 km. Szintemelkedés: 370 m.

Túraleírást most nem készítettem, elmesélik a látottakat a képek, no meg az elmaradhatatlan hozzászólásaim.


Főpályaudvarról Külváros felé


Csak azt a kocsirészt fényképeztem, ami szép és tiszta volt


Villány, vasútállomással szemközti járda, mely egyben a kék sáv jelzésű túraút is


Elsüllyedve... szégyenében.


A híres borváros "cégére"


Ők már feladták... (A híres borváros ennyit ad a külcsínre. Ez a vasútállomás közvetlen szomszédságában van, és aki vonattal érkezik, nem marad ki a látványból.)


Az első ház, ami az ide érkezőt fogadja...


Hajléktalantanya vagy mi ez?!


200 m-el arrébb.


Kellemes meglepetés volt számomra, hogy túrámon mindvégig kitűnő jelzések mutatták a helyes haladási irányt. Mint megtudtam a jelzések tavaly készültek. Mert én utoljára kb. 15 éve jártam ezen az útvonalon, és akkor jelzések hiányában eléggé tévelygősre sikerült a túra.


Szépen és jól felfestett az út


Egy nagyon klassz szakasz, mely meredeksége miatt köteles segítséget kapott.
Ezek az igazán élvezetes részek.


A híres villányi pincék. Egyenlőre zárva.


Útban a Szársomlyó felé


A szoborpark bejárata és parkoló (még rendezésre vár)


Ez az kátyús út visz fel a látogatóközponthoz, melynek új épületét tavaly adták át.


?


A nemrég elkészült alkotások


Ebben az esetben vajon mit jelent, hogy az emlékmű alapköve? És melyik emlékmű?


Az új látogatóközpont


A szoborpark és az új lépcsősor, mely fentről biztosan szép kilátást nyújt.

Ám jelenleg ez sem látogatható.


Egy érdekes formájú villa és pince


Csillag-völgy felé


Szúrós csodabogyók sokasága


Rengeteg a hóvirág errefelé


Kibújt a medvehagyma is


Romos vadászház (15 éve is épp ilyen volt)


A Szársomlyó északi oldala


Sajnos a turistaúton több helyen is hosszan ilyen látvány fogadja az erre járót


Ez mind a szőlőmunkásoktól származik


Mindez egy fokozottan védett természeti területen!


Bogyókkal


Vylyan-pincészet


Sajnos erre is...


Fakitermelés


Szurdok (löszmélyút)


Siklósi-völgyben


Innentől a kék kereszten folytattam az utat


Palkonya körtemploma a szőlők felől


Szent Bertalan-kápolna

Somogyi Tibor szőlőtermesztő és borász birtokán épült fel 2006-2007-ben a kápolna, mely természetes anyagokból, helyi terméskőből, kézi vetésű téglából, méhviasz falszigeteléssel, égetett agyagcserép fedéssel, mészhabarcs vakolathímekkel készült. Az épület helyének és tengelyének kitűzése is hagyományos középkori módszerekkel történt: pálcás (radiesztéziai) helymeghatározással. Évente ünneplik a kápolnánál a Szent Bertalan napot, ahol közös imádsággal és énekléssel várják meg a napfelkeltét. Ezen és csakis ezen a napon különlegesen kúszik be a felkelő nap fénye és megvilágítja az oltárt.


Katolikus kápolna, az oltárkép mégis szerb ikon benyomását kelti.


Meredek pincesori út visz le Palkonyára


Palkonya


Megjött a vonat

Megtekintések száma: 51 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Meglepő, hogy milyen szemetes a villányi vasútállomás környéke, és egyéb részek, épp azok a helyek ahol a turisták megfordulnak. A vasútállomástól az a kanyargós útszakasz, ami a belvárosba vezet, hát az is eléggé lepusztult állapotban van, mindig szörnyülködök, ha autóval járok arra. Nem is hosszú, talán egy 500 m, amit rendbe kellene tenni.
Tavaly 19 önkormányzat adott be pályázatot a térségben útfelújításra, ebből 15 nyert. De aki be sem adja, az eleve nem fog nyerni. Úgy látszik ez nem olyan fontos...

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
De jó kis beszámoló volt - egy kicsit ismerem a területet, tán azért is.
Nem értem, Villány miért pusztult le ennyire, pedig van ott pénz, nem is kevés. Bár valószínű nem az Önkormányzatnál..A szoborpark már évek óta "készül" - nem igazán értem, miért megy ez(is) ennyire "nyögvenyelősen" ? Abban a kőfejtőben, aminek a képét mutatod, ott jártamkor egy csodás megkövesedett kagylót találtam...
A vonat és a szemét témára szinte kár szót vesztegetni...Legfeljebb hármat lehet:EZ MA MAGYARORSZÁG.

Név *:
Email *:
Kód *: