10:02 PM
2021. 03. 24. EGY RÉG ELFELEDETT FESTMÉNYRE BUKKANTUNK

A belső munkálatok befejeztével megkezdtük a máriakéméndi kegytemplom takarítását. Úgy tűnik minden eddiginél alaposan fogott neki a csapat a templom rendbetételének, mert még az orgona környéki részeket is elmozdították, és mindenütt kiporszívóztak, amikor is egyik segítőnk kiáltására lettünk figyelmesek: "egy festményt találtam a padló alatt". Valóban egy dobogót felfordítva egy kép került elő. Lehoztuk a karzatról, amennyire lehetett leporoltuk. Érdekes, hogy egy ilyen szép képet csak úgy kidobtak, és dobogót készítettek belőle, a festményt pedig arccal a földnek fordították. Érthetetlen az efféle műkincsek elherdálása. Mikor kinek jutott eszébe fadobogót készíteni belőle az elmúlt 100 évben, azt valószínű nem tudjuk már meg, mint, ahogy azt sem, hol lehetett egykor a templomban ez a kép, vagy esetleg máshonnan került ide. Érdekessége még, hogy nem vászonra, hanem fára festették. A képet szakemberrel megnézetjük majd, hogy mekkora értéket képvisel, mert valószínűleg érdemes lenne a dobogó funkciójából kihámozni és restaurálni, mely, ha nem is a templom hajójában, de a tervezett kiállítás anyagában az oratóriumban, vagy a plébániaépületben a falon jól mutatna.


A kép felső részére fehér festék ömlött, közepén és szélén pedig deszkákat szögeltek rá.

Megtekintések száma: 48 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
Ezek mind egyszer beépülhetnek a kiállítás anyagába. Idén szépen befejezzük a megkezdett felújításokat, és úgy gondolom, hogy a jövő év már a kiállítás elkészítéséről szólhat majd.

0
2 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Mint egy jó krimi ! De azért jó, hogy kiderült az eredete. Ki tudja, ha a templom körül kicsit "áskálnátok" mi minden kerülhetne elő ? Gondolom nem nagyon lehetne a "társairól" megtudni bármit, pedig biztos nem volt egyedül. Örömmel hallom, hogy (egyzser valamikor) lesz egy kis kiállítás - Van ott mutogatni-való !

0
1 Endi   [Bejegyzés]
A megfejtés: a festmény nem szentet, hanem egy katonát ábrázol, aki Krisztus sírjánál áll, és arra vigyáz, hogy ki ne jöjjön. Ez valamikor a szent sír ajtaja lehetett ezért van deszkára festve a kép. És valóban a templomban régen volt szent sír is, amit már elbontottak.

Név *:
Email *:
Kód *: