11:30 PM
2021. 03. 26. A BARANYAI-DOMBSÁGBA IS BEKÖSZÖNTÖTT A TAVASZ

Nagy nehezen, de ideért a tavasz, bár szinte minden reggelre fagy még erre felé. Az első nap volt március 26-án, amikor már kellemes meleget adott a napsütés, és nem fújt a szél. Csak egyetlen probléma van, de az egyre aggasztóbb, az a csapadék hiánya. Egész télen nem volt komoly hó, sem eső, az utóbbi években a vizek teljesen eltűnőben vannak a patakokból, tavakból és forrásokból. Még a télen, úgy, ahogy folydogáltak, de mostanra a Vályús-forrás már csak 3 deci vizet ad percenként. Sok időbe telt, míg megtelt a 1,5 literes palackom.

Probléma még az egyre nagyobb ütemben gyarapodó szeméthalmok. A COVID miatt jóval több az egyéni kiránduló, és olyanok is kimozdultak, akik eddig ezt nem tették, ezáltal a szemetelők száma is egyre több. A Vályús-forrás környékén 1 zsákot töltöttem meg a hulladékkal, azon túl, hogy a kegytemplom környékén kéthetente összeszedem, ott jellemzően autóból dobják ki a megüresedett ételes-italos dobozokat. A Vályús-forrás környékén összeszedett nagy zsák szemét olyan nehéz lett, hogy nem bírtam volna gyalog lehozni a "hegyről" a 3 km hosszú úton, így felmentem érte autóval. Szerencsére a turistaút végig száraz és jól járható volt, mert autóval én az erdőbe csak akkor megyek be, ha valami olyan feladat van, amihez elengedhetetlen, és nyilván sárosabb időben nem is lehetne.


Új cserépfedés van a zarándokszálláson és már a kegytemplomon is.
Jól mutatnak így együtt.


Gyönyörűen virágoznak a fák


A Péter-saroknak új pihenőpadja van kis asztalkával.


Tűzrakót is készült. Szerencsére nem szemetelnek az idejárók.


Hasadék


Egészen puha homokkő formációk vannak ebben a völgyben


Vadászházi-pihenő


Vályús-forrás


Alig folyik "szeginyka"


Szemétszállítás


Jól el is ment a nap. Szürkületben még egy őzet fotóztam a régi kéméndi vízműnél


Viszlát!

Megtekintések száma: 43 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 3
0
3 Endi   [Bejegyzés]
Bődületes a szemét mennyisége egész Baranyában mindenütt. Ez elmúlt években már volt némi javulás, de valahogy mostanában mindenki arra panaszkodik, hogy olyan helyeken is lát szeméthalmokat, ahol eddig nem volt jellemző.

0
2 eszgé   [Bejegyzés]
Sajnos másutt is van ilyen, de a fotókat köszönöm!

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Esőből kevés, szemétből sok - bárhová nézel ezzel találkozol. Nem látok megoldást.

Név *:
Email *:
Kód *: