2:41 AM
2021. 03. 31. MEGÚJUL A MAGYARTELEKI KASTÉLY

Közel 10 éve, hogy Magyarteleken, az Ormánság egy kis falujában jártam. Akkor Pécsről bringával tekertem le idáig, sőt még lejjebb is a Dráva felé. Gazdátlanul állt akkor az Országh-kastély (bár valójában mérete inkább a kúria fogalmát meríti ki.) Már akkor megfogott benne valami különös. Belül is láttam akkor, mert ajtó, ablak nyitva volt, vagy épp nem is volt rajta.

Most újra erre jártam autóval, 8 falut látogattam meg, de ezúttal csak erről adok közre képes beszámolót, hiszen ez volt a legérdekesebb az összes közül. És nem csak a megújuló kastély, hanem annak tulajdonosa, a 83 éves dr. Szekeres János, aki korábban Magyartelek polgármestere is volt. Olyan jót elbeszélgettünk, észre sem vettük, hogy eltelt röpke másfél óra. Mint kiderült, sok közös témánk van: ő azon az egyetemen tanított ahol én tanultam, igaz nem ismerhettük egymást, hiszen amikor én oda jártam, akkor ő már nyugdíjas volt. A másik közös szál Máriakéménd volt. Jól ismeri a kegyhelyet, sokat járt oda Petri György plébánoshoz még az 1990-es években. Érdekes ez a Kéménd: bárhol, ha szóba kerül, kiderül, hogy az idősebbek szerte az országban mindenütt hallottak róla. Legutóbb is az új munkahelyemen kiderült, hogy mennyien ismerik, és jártak oda régen.

De visszatérve a teleki kastélyra: néhány éve sikerült János bácsinak megvásárolni a kastélyt a 15 hektáros parkkal együtt. Már akkor elhatározta, hogy családjával felújíttatja. Ő és az unokája, aki szintén az egyetemen dolgozik és vállalkozó, a fő motorja a műemléki védettséggel rendelkező kastély megmentésének. Nyertek/kaptak hozzá 100 millió forintot. Nagyon alapos, gyönyörű munkát végez a kivitelező, mert nem akármilyen szedett-vedett brigád dolgozik itt. Minden lépésüket figyelik, ha probléma van, rögtön jelzik, az első csapattól hamar meg is váltak, de sikerült új vállalkozóval szerződést kötni. A vastag falakat szigetelik is, ami megakadályozza majd a felvizesedést. A kastély turisztikai célokat szolgál majd és szálláshely lesz belőle. Szeretnék ezután az elvadult, de részben már megtisztított parkot is teljes körűen helyreállítani és folyamatosan gondozni. Isten adja, hogy János bácsi még sokáig örömét lelhesse a munkában és unokája is megvalósíthassa álmait, amin egyébként az egész család dolgozik.

A kastély történetéről röviden: a település kiemelkedő látványossága az Országh-kastély, mely valójában inkább kúria, és klasszicista stílusban épült. Krammerer Andor birtokában állt, aki huszárkapitányi rangban állt. Neki volt először hivatalos pilótajogosítványa Magyarországon. A „repülőtér” a falu és a Pécsi-víz között volt. Híres volt az uradalom lótenyészete, burgonya ültetvénye, a merinói juhállománya. 1945-ben az elvonuló oroszok után a kastélyt kifosztották, a könyvek nagy részét elégették, a bútorokat széthordták. Később a fák és cserjéket már nem kellő szakértelemmel tartották „karban”. Az 1950-es évektől tsz iroda és kultúrház működött itt, valamint színvonalas rendezvények helyszínéül szolgált az épület és a park, melyen a helyi lakosok és meghívott vendégek vettek részt. Az 1980-as években az egykori istállóból a helybéli asszonyok számára varrodát alakítottak ki, mely az 1990-es évek elején bezárt. Az 1990-es évektől a kastély gazdátlanná vált, és rohamos pusztulásnak indult, a Krammerer örökösök sem kérték vissza, mert nem tudták volna fenntartani. Dr. Szekeres János a település volt polgármestere néhány évvel ezelőtt megvásárolta a kastélyt és a hozzá tartozó parkot, és 2020-ban megkezdődött a műemlék épület szakszerű és teljes körű felújítása. Elkészülte után szálláshely is foglalható lesz itt, illetve egyéb turisztikai hasznosítását is tervezi tulajdonosa. A kastélyt egykor szép arborétum jellegű park vette körül, ahol szökőkút és medence is volt, ám sajnos az utóbbi években már gondozatlan volt. A tervek szerint azonban a park is megújulhat a közeljövőben. A bozótosokat kivágták, így újra látszanak az egzotikus fák. A kastélypark helyi védelem alatt áll.


Kb. 15 évvel ezelőtt


Az elmúlt években már minden benőtte


Csipkerózsika álmából ébred a kastély: minden új, a padlólapok is


Még tartanak a felújítások, de pár hónapon belül minden elkészül


Kastélypark


Ezt a kis melléképület is elkezdték megújítani


Emeletes pince (még elhanyagoltan)


Ez az épület 1990-ben még fel volt újítva, 31 évvel később pedig a tető is beszakadt


Jégverem maradványa


A "kis-kastély" mint kiszolgálóépület


Szigetelték a falakat, teljes megvágással

Megtekintések száma: 59 | Hozzáadta:: Endi | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 2
0
2 Endi   [Bejegyzés]
Nem hinném, hogy annyira megfizethetetlen lesz. Azért nem egy frekventált helyen van, és a kastély méretei sem olyan nagyok. Ma már a dolgozók többségének van SZÉP kártyája vagy egyéb cafeteria csomagja, abból lehet fedezni. Jó lesz ez, biztos vagyok benne :)

0
1 aranyosfodorka   [Bejegyzés]
Jó ilyesmit olvasni. Örülök, ha valami megmenekül a pusztulástól. Az már más kérdés, hogy ki(k)nek lesz el/hozzáférhető. De reménykedjünk, hátha vannak a középréteget is embernek tekintő szállásadók....

Név *:
Email *:
Kód *: